VOYO

PRIJEDLOZI ZA VIKEND BINGEANJE! Sjajni hororci rade se i u regiji, vrijedi ih pogledati

Posljednjih godina produkcija u regiji je u apsolutnom procvatu, a svjedoče tome i hitovi u tematici koju nije lako izvesti na visokokvalitetan način. No, uspjelo je to izvanrednoj ekipi koja stoji iza 'Crne svadbe', 'Kalkanskih krugova' i 'Beležnice profesora Miškovića'. Atraktivnim horor misterijima možete se prepustiti i u žanru uživati bez grižnje savjesti. Vikend je, rezervirajte mjesto na kauču - lezite i stisnite PLAY.

RTL.hr
26.11.2022 12:00

Jesenji dani zovu na binganje, šalicu toplog napitka, mekanu dekicu i udoban kauč. Sami ili u dobrom društvu - maratonsko gledanje uzbudljivih krimića, dramskih serija ili pak hit filmskih serijala - uvijek je dobra ideja, posebno tijekom vikenda. Binganje savršeni način za provođenje hladnih kišnih dana i vikenda, a u našoj PLAY ponudi atraktivnih sadržaja je i više nego dovoljno! Kako bismo vam nadolazećim, hladnijim mjesecima olakšali odluku o tome što gledati - donosimo vam naše 'LAY&PLAY' preporuke. Ovog puta su na redu serije nadnaravne tematike, sjajno hororci koji su nastali u regionalnoj produkciji.

Posljednjih godina produkcija u regiji je u apsolutnom procvatu, a svjedoče tome i hitovi u tematici koju nije lako izvesti na visokokvalitetan način. No, uspjelo je to izvanrednoj ekipi koja stoji iza 'Crne svadbe', 'Kalkanskih krugova' i 'Beležnice profesora Miškovića'. Atraktivnim horor misterijima možete se prepustiti i u žanru uživati bez grižnje savjesti. Vikend je, rezervirajte mjesto na kauču - lezite i stisnite PLAY.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Kalkanski krugovi

Serija "Kalkanski krugovi" u režiji Milana Karadžića, a prema scenariju Đorđa Milosavljevića, prati paralelne priče o mjestima u koja se ne smije dirnuti. U tom začaranom lugu svašta se događa i svakako živi, što u seriju unosi elemente misterija, horora i trilera, savršene kombinacije da vam se koža naježi.

Glavni lik Dejan Matić (Vojin Ćetković) obustavlja rad u svom arhitektonskom uredu nakon što mu je policija privela kćer Mionu (Ivana Zečević) te se zajedno s njom seli u Dol, rodno selo svoga oca. Nada se tako odvojiti kćer od lošeg društva i navika te obnoviti s njom izgubljenu bliskost. U obiteljskoj kući čeka ih stric Velibor (Žarko Laušević), koji ih upoznaje s novim događanjima u selu. Imućni poduzetnik Maksa (Marko Gvero) želi na prostoru šume koju koriste Doljani podignuti moderan hotelski kompleks, a otpor mu pružaju Velibor i Vera Jakovljević (Nataša Ninković), Dejanova ljubav iz mladosti. No šuma zvana 'Zabran' krije mračnu tajnu već više od 100 godina i važno je mjesto za sve junake.

Serija okuplja odličnu glumačku ekipu, koju predvode Vojin Ćetković ("Žigosani u reketu"), Žarko Laušević ("Senke nad Balkanom", "Pet") i Nataša Ninković ("Ubice mog oca").

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Crna svadba

Regionalna uspješnica 'Crna svadba' Strahinje Madžarevića i Nemanje Ćipranića opisana je kao psihološki triler s elementima horora i mistike, neuobičajenim žanrom na našim prostorima. Serija je svjetsku premijeru imala na 27. Film festivalu u Sarajevu i oduševila je publiku. Serija nas vodi u malo selo u istočnoj Srbiji, gdje mještanin Mitar (Slavko Štimac), inače miran čovjek, iznenada i na brutalan način ubije dvanaestero svojih susjeda. Petar Ćirić (Uliks Fehmiu), pregovarač sigurnosne agencije, pokušava uvjeriti Mitra da se preda.

Nakon što izgovori riječ katabaza", Mitar si pred Petrovim očima puca u glavu. Pokušavajući rasvijetliti motive zločina, Petar i inspektori Tomić (Nikola Kojo) i Blagojević (Nebojša Milovanović) pozivaju psihologinju Natašu Janković (Jelena Đokić) da kao sudska vještakinja utvrdi je li Mitar psihički obolio ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Na put razotkrivanju misterija ovog zločina staju mnogi ljudski, ali i neljudski faktori koji će uzdrmati sve uključene. Je li u pitanju bolest, magija ili religija? Što se krije iza priče koja nosi naziv po starom vlaškom obredu?

Folklorni elementi i narodna vjerovanja

Kako biste razumjeli značenje ove serije, morate se upoznati s jednim od najjezivijih običaja u Srbiji – crnom svadbom". Prema starom, neobičnom i stravičnom običaju koji se održavao u istočnoj Srbiji, kada umre mlad muškarac stasao za ženidbu, priređuje mu se takozvana crna svadba". Muškarac se pokapa u crnom svadbenom odijelu, a pored groba ga ispraća djevojka ili zaručnica odjevena u vjenčanicu. Ona sklapa simboličan brak s pokojnikom, koji traje godinu dana, nakon čega mlada stječe pravo da nađe novog muža.

Serija je okupila brojne poznate glumce, a u ulogama policijskih inspektora koji se moraju obračunati s mračnim silama našli su se Nikola Kojo ('Parada') i Nebojša Milovanović ('Vojna akademija'). Pregovarača sigurnosne agencije Petra Ćirića utjelovio je filmski i kazališni glumac Uliks Fehmiu ('Uspjeh'). Uloga sudske vještakinje Nataše Janković pripala je Jeleni Đokić, koju ste imali priliku gledati u serijama 'Tajkun' i 'Jutro će promeniti sve'. Pomahnitalog ubojicu Mitra odlično je odglumio veteran jugoslavenskog glumišta Slavko Štimac ('Sutjeska', 'Ubice mog oca'), koji će nam zauvijek ostati u sjećanju kao Ljuban iz kultnog filma 'Vlak u snijegu'.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Beležnica profesora Miškovića

'Beležnica profesora Miškovića' jedna je od perjanica regionalne produkcije, ujedno i lijep primjer širenja žanrovskog opsega dramskih sadržaja na ovim prostorima. Iako nismo naviknuli od autora s ovih prostora na misterije, horore i fantazije, 'Beležnica profesora Miškovića' dokaz je kvalitete novog sadržaja.

Serija, koja je napravljena prema istoimenom romanu Ratka Dmitrovića, prikovat će gledatelje za ekrane zagonetnim zapletom, nesvakidašnjim likovima, natprirodnim elementima, neočekivanim obratima i uzbudljivom atmosferom. Naizgled dosadan intervju sa starom udovicom profesora Miškovića pretvorit će se u početak živopisnog putovanja u nepoznato mladog radoznalog novinara i glavnog junaka serije – Boška (Momčilo Otašević). Nakon što od udovice dobije bilježnicu pokojnog profesora, koja čuva znanstveno neobjašnjive tajne, Boško ih odluči odgonetnuti. Neobična pustolovina dovest će ga do ljudi, mjesta i situacija o kakvima nije mogao ni sanjati. U lavini čudnih događaja, pokušavajući otkriti istinu i shvatiti povezanost prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i iluzije, glavni junak i njegovi najbliži dospjet će u životnu opasnost i otkriti da je realnost neobičnija od svake fantazije.

Scenarij za ovaj nesvakidašnji misterij u 12 epizoda pisali su Kosta Peševski, Radoslav Lale Pavlović i Đorđe Milosavljević. Žanrovsku lepezu serije oživjet će bogata glumačka ekipa koju predvode Momčilo Otašević, Frano Lasić, Milena Radulović, Miloš Samolov, Anica Dobra, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Krivokapić i mnogi drugi.