VOYO

Propustili ste povijesni trenutak? Sve detalje o krunidbi kralja Charlesa III. pogledajte na PLAYU

Je li ovo bila krunidba za pamćenje, koliko se razlikovala od krunidbe kraljice Elizabete II., što je posebno, a što uobičajeno? Sve ove odgovore dali su stručni komentarori u specijalnom izdanju RTL-a Danas

RTL.hr
08.05.2023 13:07

Kraljevsko izdanje RTL-a Danas vodila je Ana Brdarić Boljat , a uređivao Josip Antolić . U studiju je voditeljica ugostila stručne komentatorte - povjesničara Tvrtka Jakovinu i legendarnu novinarku Mirjanu Rakić , a ispred Westminsterske opatije bila je reporterka Maja Oštro Flis .

"Prije 70 godina je bila nešto veća ceremonija što se tiče uzvanika. Ovo se s ničime ne može usporediti. I Danci imaju kraljevsku obitelj i Nizozemci. U tom smislu je britanska kraljevska kuća drugačija. Zbog toga što je tako veliko i svjetsko, imaju centralnije mjesto nego druge. Oni su zbog sve te pompe i namjerno dozirane krunidbe, oni su postali jedinstveni. Kroz ovo vidimo što monarhija može i zašto je plaćaju", rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Drugačiji pogled na monarhiju, uz brojne detalje, od krune preko povijesti do uzvanika, komentirali su stručni komentatori. Naravno, u prijenos uživo uključili su se i brojni Britanci koji, nedvojbeno, ovo smatraju povijesnim trenutkom.


RTL Danas specijal ne propustite pogledati na PLAYU .

Pročitajte još
Maja Oštro Flis za RTL.hr uoči odlaska na krunidbu kralja Charlesa III.: 'Svi mi smo na neki način...