VOYO

Sedam razloga zašto pogledati ovu seriju: 'Besa' se bavi jezivim balkanskim običajem, a produkcija je...

Izdvojili smo nekoliko razloga zašto pogledati jednu od najboljih regionalnih serija

RTL.hr
19.12.2022 08:00

Krv si uzeo, krv ćeš dati! Ovo je okosnica radnje jedne od najboljih regionalnih serija koja je u svoju produkcija uključila glumce s ovih prostora, napravila izvanrednu seriju o nevjerojatnoj ustaljenoj obiteljskoj tradiciji s ovih prostora i pružila uvid o tome kako neke situacije funkcioniraju i dalje. Hvaljena i nagrađivana regionalna serija 'Besa' s emitiranjem na RTL-u kreće 19. prosinca, zato - spremite se za spektakl i doznajte najsočnije detalje o seriji. Zašto gledati ovu televizijsku poslasticu, razloga je mnogo, a mi donosimo njih nekoliko. Prije svega, riječ je o seriji koja počiva na istinitoj priči o obećanju koje se mora držati pod svaku cijenu, a kada se u to sve ubaci odlična glumačka postava i produkcija, onda nije ni čudno zašto je ovo mnogima najbolje napravljena serija s ovih prostora.


Najzahtjevnija uloga u karijeri

Proslavljeni glumac Radivoje Bukvić koji se probio i na inozemno tržište, a u seriji 'Besa' tumači glavnog lika Uroša Perića u razgovoru za RTL.hr rekao je kako mu je ova uloga bila možda i najteža u karijeri. "Mogu vam samo posvjedočiti da nije bilo kadra u kojem sam mogao predahnuti ili ga odigrati s lakoćom. U dosadašnjoj karijeri ova mi je uloga svakako najzahtjevnija", rekao je.

Lana Barić i Radivoje Bukvić

Casting

Najveći izazov bile su glavne uloge. Naime, uloga Uroša Perića prvobitno je napisana za pokojnog glumačkog velikana Nebojšu Glogovca, no budući da je nažalost preminuo 2018. godine, produkcija je morala organizirati casting. Tada je za glavnog glumca izabran Radivoje Raša Bukvić.


Značenje bese

Običaj krvne osvete, koji seže od srednjovjekovlja prema nekim procjenama u Albaniji postoji i danas. Postoje obitelji koje 'duguju krv' pa se tako događa da sukob dviju obitelji - započet ubojstvom člana jedne od njih, nastavlja međusobnim osvetama. Obitelj ubojice duguje svoju krv obitelji ubijenog - a dug se vraća samo ubojstvom muškaraca. Pomirenje se događa teško i nekada obitelji mogu i 30 godina provesti u sukobu. U prijevodu, krv si uzeo, krv ćeš dati!


Glumci učili albanski jezik

Slovenski kazališni i televizijski glumac Sebastian Cavazza u seriji glumi Agima Sokoljija, uglednog mafijaša koji je na najboljem putu da pokori Europu. Budući da se radi o liku albanskih korijena, Sebastian je jezik morao savladati do savršenstva. Produkcija je za to zaposlila Lindu Hidu, vokalnu trenericu iz Slovenije, koja mu je u samo nekoliko mjeseci uvelike pomogla da savlada dijaloge i postane jedan od vodećih glumaca prve sezone 'Bese'. Također, albanski je morao naučiti i glumac Miloš Timotijević.


Domaća glumica kao kćer narkobosa

"Došao je poziv, snimila sam audiciju, i odgovorili su mi – super, možeš sutra doći Crnu Goru? A ja sam imala zakazanu predstavu! Došla sam što sam brže mogla, 'evo mene', zatekla tu neke super ljude koje sam već gledala, koji za mene nikako nisu mogli čuti jer sam tek izašla s Akademije. Bila sam oduševljena ljudima od kojih mogu toliko da naučim," rekla je domaća glumica Elizabeta Brodić za srpske medije. Zanimljivo, uloga je mala, ali je pokretač cijele radnje, a pohvalno je to da je ova mlada glumica za scenu sama savladala zmajarenje, pa produkcija nije morala ubaciti profesionalku. Inače, u seriji glumi kćer mafijaškog narkobosa.

besa

Multinacionalni set

U seriji 'Besa' govori se čak sedam, jezika. To su: engleski, srpski, albanski, turski, estonski, njemački i talijanski jezik.


Snimanje u siječnju

Koliko glumci moraju biti izdržljivi, svjedoči to da su neke scene snimali na moru i to u siječnju. Glumac Radivoje Raša Bukvić na jakoj buri u Rovinju snimao je scenu gdje se u kratkim rukavima vozi u čamcu prema otoku.


Spletke, korupcija, žestoki obračuni, organizirani kriminal na Balkanu te ponajprije priča o ljudima koje je spojio nevjerojatan splet okolnosti čine radnju iznimno napetom i zanimljivom! Seriju pratite od 19. prosinca na RTL-u!