VOYO

'Crna svadba': Prva regionalna horor-serija upoznat će vas s vlaškom magijom i okultnim običajima

Što se krije iza priče koja nosi naziv po starom vlaškom obredu?

RTL play
31.10.2021 10:00

Nova regionalna uspješnica 'Crna svadba' kreatora Strahinje Madžarevića i Nemanje Ćipranića opisana je kao psihološki triler s elementima horora i mistike, neuobičajenim žanrom na našim prostorima. Serija je svjetsku premijeru imala na 27. Film festivalu u Sarajevu i oduševila je publiku, a ekskluzivno na PLAY Premiumu možete svake nedjelje pratiti nove epizode.

crna svadba

Serija nas vodi u malo selo u istočnoj Srbiji, gdje mještanin Mitar (Slavko Štimac), inače miran čovjek, iznenada i na brutalan način ubije dvanaestero svojih susjeda. Petar Ćirić (Uliks Fehmiu), pregovarač sigurnosne agencije, pokušava uvjeriti Mitra da se preda. Nakon što izgovori riječ katabaza", Mitar si pred Petrovim očima puca u glavu. Pokušavajući rasvijetliti motive zločina, Petar i inspektori Tomić (Nikola Kojo) i Blagojević (Nebojša Milovanović) pozivaju psihologinju Natašu Janković (Jelena Đokić) da kao sudska vještakinja utvrdi je li Mitar psihički obolio ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Na put razotkrivanju misterija ovog zločina staju mnogi ljudski, ali i neljudski faktori koji će uzdrmati sve uključene. Je li u pitanju bolest, magija ili religija? Što se krije iza priče koja nosi naziv po starom vlaškom obredu?

Folklorni elementi i narodna vjerovanja

crna svadba

Kako biste razumjeli značenje ove serije, morate se upoznati s jednim od najjezivijih običaja u Srbiji – crnom svadbom". Prema starom, neobičnom i stravičnom običaju koji se održavao u istočnoj Srbiji, kada umre mlad muškarac stasao za ženidbu, priređuje mu se takozvana crna svadba". Muškarac se pokapa u crnom svadbenom odijelu, a pored groba ga ispraća djevojka ili zaručnica odjevena u vjenčanicu. Ona sklapa simboličan brak s pokojnikom, koji traje godinu dana, nakon čega mlada stječe pravo da nađe novog muža.

crna svadba

Inspirirano istinitim događajima

Iako ćete pomisliti da serija odaje izmišljene elemente mistike, magije i okultnih drevnih običaja, zapravo je inspirirana stravičnim istinitim događajem koji je šokirao cijelu regiju 27. srpnja 2007. U srpskom selu Jabukovac na granici s Bugarskom i Rumunjskom dogodio se masakr kad je mještanin Nikola Radosavljević, naoružan lovačkom puškom, ubio devet, a teže ranio dvije osobe. Radosavljević je bio uvjeren da je na njega bačena crna magija, a kao neuravnotežena osoba zatvoren je u zatvorsku ludnicu.

Odlična glumačka ekipa

crna svadba

Serija je okupila brojne poznate glumce, a u ulogama policijskih inspektora koji se moraju obračunati s mračnim silama našli su se Nikola Kojo ('Parada') i Nebojša Milovanović ('Vojna akademija'). Pregovarača sigurnosne agencije Petra Ćirića utjelovio je filmski i kazališni glumac Uliks Fehmiu ('Uspjeh'). Uloga sudske vještakinje Nataše Janković pripala je Jeleni Đokić, koju ste imali priliku gledati u serijama 'Tajkun' i 'Jutro će promeniti sve'. Pomahnitalog ubojicu Mitra odlično je odglumio veteran jugoslavenskog glumišta Slavko Štimac ('Sutjeska', 'Ubice mog oca'), koji će nam zauvijek ostati u sjećanju kao Ljuban iz kultnog filma 'Vlak u snijegu'.

Svake nedjelje pratite novu epizodu serije 'Crna svadba' , ekskluzivno na PLAY Premiumu .