Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Baby mafija

Izvrsna miniserija 'Kalup' istražuje jednu od najnesretnijih afera

Samo je istina bitna!

Image
Foto: PLAY Premium
PLAY/ 14.1.2022. u 14:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potresna miniserija ‘Kalup’ nastala je po elementima istinitih priča i svjedočanstvima unesrećenih roditelja iz afere „nestale bebe“ koja je desetljećima potresala bivšu Jugoslaviju. Prvi slučajevi nestalih beba u Srbiji počeli su se događati šezdesetih godina. Majke su dobivale informacije da su im bebe rođene mrtve, no nisu bile u mogućnosti vidjeti svoje novorođenče, niti su dobile smrtni list i popratnu medicinsku dokumentaciju. Najveći broj slučajeva zabilježen je sedamdesetih i osamdesetih godina, a brojni roditelji i danas protestiraju diljem Srbije i BiH ne želeći odštetu koju im država nudi, već istinu – gdje su nestala njihova djeca. Roditelji su uvjereni da su im djeca oteta i prodana bogatim bračnim parovima u inozemstvu, a ta vrsta organiziranog kriminala prozvana je „baby mafijom“.

Image
Foto: PLAY Premium
Image
PLAY Premium

Scenarist i redatelj Vuk Ršumović odlučio je ove nesretne priče pretočiti u miniseriju i podići svijest nacije o tajnama koje država skriva više od 50 godina. Radnja serije smještena je u sadašnje vrijeme kada privatni istražitelj Ljuba (Milivoje Obradović) u ime jedne grupe roditelja nestalih beba pokušava doći do istine. Ljubina istraga tapka na mjestu jer se slučajevi vode kao zastarjeli, ali mu pažnju privuče slučaj Natalije Velisavljević (Nada Šargin), žene čija je beba prije više od dva desetljeća oteta izvan rodilišta. Slučaj nikada nije riješen, a s obzirom da otmica ne zastarijeva, Ljuba se nada da će na taj način otkriti vezu s drugim nestalim bebama. Preko svoje bivše kolegice, Ljuba nabavlja stari policijski dosje, ali mu cijela stvar postaje sumnjiva kada shvati da nedostaje izjava ključnog svjedoka.

Image
Foto: PLAY Premium
Image
PLAY Premium

Ova socijalna drama govori o tome da istina nije jednostavna, ali da je država odavno trebala napraviti puno više da pomogne roditeljima da dođu do istine. Autori imaju kritički osvrt i na medije u Srbiji, koji su ovu temu tretirali tabloidno. Cilj ovog projekta, pored kvalitetnog dramskog programa, jest upravo taj: da se ovoj teškoj temi pristupi na drugačiji način i da se zaustavi njena dalja tabloidizacija, izazivanjem gotovo svakodnevnih senzacija.

Miniserija ‘Kalup’ jedan je od pobjednika medijskog natječaja Delegacije Europske unije u Republici Srbiji, a vi je možete gledati odmah na PLAY Premiumu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Suprotnosti se privlače

'Budi moje sunce': Nova zabavna romantična serija o gradskoj djevojci i otočaninu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba