VOYO

Ona je zaslužna za to što se 'Južni vetar' snimao u Hrvatskoj! Obožavateljica produkciju dovela u Kastav

Manuela Begić Karić je likovna umjetnica iz Kastva koja je kontaktirala produkciju i otkrila im ovaj gradić u Primorsko-goranskoj županiji

RTL.hr
05.12.2022 16:45

Ona je Manuela Begić Karić (29) i sasvim neobavezna poruka na Instagramu učinila je da najpoznatija regionalna filmska produkcija stigne i na sjeverozapad naše zemlje. Kako je žena koja je totalno izvan filmske industrije uspjela nagovoriti redatelja Miloša Avramovića i producenticu filma Tatjanu Žeželj da uvodne scene za 'Južni vetar 2: Ubrzanje' snime u drevnom gradu Kastvu kraj Rijeke? O tome je nedavno po prvi put govorila za medije, u intervjuu za RTL.hr.

"To je za početak bilo vrlo spontano. Kako se bavim umjetnošću, ali ne filmskom - završila sam Likovnu akademiju, i budući da sam obožavateljica 'Južnog vetra', krenula sam raditi skice glumaca i crteže objavljivala na Instagramu. Vidjela sam da se nastavak planira snimati i da planiraju ići u neke druge zemlje. Susjedi smo, film je super, ovdje kod nas se realno ništa ne događa, i Goran Navojec je bio u filmu i posljednji najjači film koji je imao sa srpskom postavom je 'Parada'... Na prvu mi se ideja činila nerealna jer u tom svijetu nisam nikada bila. Odlučila sam se javiti redatelju na Instagramu. Poslala sam mu poruku gdje sam pohvalila film, upitala ga planiraju li negdje snimati dalje i zašto to ne bi bilo ovdje kod nas na moru. Bila sam sigurna da mi neće odgovoriti jer sam smatrala da na dnevnoj bazi ima slične upite. No, ipak sam poslala. On mi je odgovorio i upitao: 'A gdje na Kvarneru?", započela je priču ova likovna umjetnica.

Screenshot_20220621_104349_com.android.gallery3d (1).jpg

Onaj tko je tamo odrastao, baš kao Manuela, u djetinjstvu pamti odlaske na setove i upoznavanje s filmskim svijetom na licu mjesta. A kako bi 'Južni vetar' dovela u rodni grad, morala je nakon redatelja kontaktirati i općinu i grad.

Samo je jedna osoba u tom okruženju pogledala film i seriju. Malo sam bila skeptična hoće li općina i gradonačelnik to prihvatiti. S obzirom na to da nisu bili u toj priči, imala sam zadatak predstaviti im značaj filma i produkcije te kako će se to odraziti na naš grad. To je trajalo otprilike godinu dana – raznih sastanaka, ugovaranja i dogovaranja. Potom smo sve prezentirali gradonačelniku Mateju Mostarcu, koji je mlad čovjek i spreman na sve ideje", objasnila je. Sljedeći korak bio je taj da netko iz produkcije dođe uživo pogledati lokacije, a to je bio redatelj i glumac, na tom filmu producent Dragan Bjelogrlić . Sve je amenovao i dogovor je pao. Filmska ekipa na čelu s glavnim glumcem Milošem Bikovićem stigla je u listopadu 2020. godine.

Screenshot_20220621_104303_com.android.gallery3d (1).jpg

"Jako smo se lijepo proveli. Sve na setu je prošlo baš onako kako smo zamislili. Nismo imali nikakvih problema. Oni su bili jako zadovoljni, sve ovdje im je bilo super. Moram priznati kako je riječ o iznimno jednostavnim i inteligentnim ljudima. Imali su strpljenja i razumijevanja za sve ljude koji su stigli na set i poželjeli se slikati s glavnim junakom. O producentici Tatjani Žeželj da i ne pričam. Ona je ultra pozitivna osoba", rekla je. Prije samog snimanja, kako bi shvatila proces filmske produkcije, kontaktirala je domaćeg redatelja i producenta Deana Lalića koji joj je približio sve faze snimanja filma i to je bio jedan od velikih faktora zašto je sve ispalo onako kako treba...

Film i seriju 'Južni vetar' pogledajte na još boljoj i atraktivnijoj platfromi PLAY PREMIUM!