VOYO

'Persona': Može li zločin biti zaboravljen?

Mješavina istinske tragedije i apsurda u novom ozračju turskih serija

PLAY
18.03.2022 14:00

Tursku kriminalističku dramu u 12 epizoda Persona' (Sahsiyet', 2018.) napisao je Hakan Günday a režirao Onur Saylak. Odlična turska glumačka postava uvelike doprinosi kvaliteti miniserije u kojoj je sve moguće, pa tako i medicinska dijagnoza koja će naći svoju svrhu. Ispreplitanje istinske tragedije i apsurda ovoj seriji daje napetost i pojačava zanimljivost, a radnju pretvara u opću moralnu kontroverzu.

Persona

Persona' se bavi umirovljenim sudskim djelatnikom kojem je dijagnosticirana Alzheimerova bolest nakon čega on odlučuje ubiti kriminalce koji su se olako izvukli za zločine koje su počinili. Agâh (Haluk Bilginer) je drag čovjek, udovac koji živi jednostavnim životom, ali potajno gaji duboku ogorčenost prema određenim muškarcima koji su dobili malu ili nikakvu kaznu za zločine koje su počinili nad ženama. On zna za te slučajeve jer je 27 godina radio u sudnici u Istanbulu. Nakon što prihvati liječničku dijagnozu, smišlja plan kako uništiti nasilnike, ali ipak, on nije kriminalni genije, a ponekad i njegova bolest radi protiv njega. U međuvremenu, detektivka za ubojstva u Istanbulu, Nevra Elmas (Cansu Dere) bori se da se uklopi u svoj ekstremno seksistički i maltretirajući tim. Agâh uvlači Nevru u istragu ostavljajući joj bilješke na leševima. Nevra i Agâh na velikim su prekretnicama u svojim životima, a kada se njihove priče isprepletu, neće imati izbora nego vratiti se u vlastitu prošlost i dublje zaroniti u sjećanja. Dakle, je li ovo raskrižje Agâha i Nevre samo slučajnost ili je samo mali dio velike slagalice?

Persona

Haluk Bilginer turski je glumac koji je osvojio međunarodnu nagradu Emmy za najboljeg glumca, upravo za seriju Persona'. Radio je i u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostao najpoznatiji po ulozi Mehmeta Osmana u televizijskoj sapunici East Enders tijekom 1980-ih. Cansu Dere poznata je turska glumica i bivša manekenka, najpoznatija je po ulogama u serijama Majka' Sila', Ezel' i Sulejman Veličanstveni' .

S ocjenom 9.1 na imdb.com serija se smjestila među 30 najboljih TV emisija na stranici IMDb-a. Ako tražite nešto drugačije, a da je u kriminalističkom duhu, ova serija definitivno je za vas!

Briljantnu tursku kriminalističku dramu Persona' pogledajte na PLAY Premiumu .