Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GLEDAJTE NA PLAY-U

Znate li kojim se vlaškim običajem bavi serija 'Crna svadba'? Priča je utemeljena na stvarnom događaju i ledi krv u žilama

Što se krije iza priče koja nosi naziv po starom vlaškom obredu? 'Crna svadba' vrhunska poslastica za ljubitelje folk-horora

Image
Foto: PLAY Premium
RTL.hr/ 27.11.2022. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tog srpnja 2007. godine u srpskom selu Jabukovac na granici s Bugarskom i Rumunjskom dogodio se masakr. Mještanin Nikola Radosavljević, naoružan lovačkom puškom, ubio je devetero ljudi, a teže ranio dvije osobe. Radosavljević je bio uvjeren da je na njega bačena crna magija, a kao neuravnotežena osoba zatvoren je u zatvorsku ludnicu. Kultna serija 'Crna svadba' bavi se upravo tim događajem, a glumac Slavko Štimac, koji je utjelovio Mitra, onaj je oko kojeg se vrti glavna radnja inspirirana stvarnim događajem.  

Serija je okupila i ostale poznate glumce, a u ulogama policijskih inspektora koji se moraju obračunati s mračnim silama našli su se Nikola Kojo i Nebojša Milovanović. Pregovarača sigurnosne agencije Petra Ćirića utjelovio je filmski i kazališni glumac Uliks Fehmiu, a ulogu sudske vještakinje Nataše Janković pripala je Jeleni Đokić. Isprepletena je prošlost, sadašnjost, al i budućnosti te je ova serija kultna posveta takozvanim vlaškim običajima - uklopljene su babe vračare, zatim brojni elemenati okultizma, kao i obred, znan kao "crna svadba". 

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a93130a6-a9d9-11ec-b78c-0242ac120017/original

Izvor: Crna svadba

Kako biste razumjeli značenje ove serije, morate se upoznati prvenstveno s "crnom svadbom", jednim od najjezivijih običaja u Srbiji. Prema starom, neobičnom i stravičnom običaju koji se održavao u istočnoj Srbiji, kada umre mlad muškarac stasao za ženidbu, priređuje mu se takozvana "crna svadba". Muškarac se pokapa u crnom svadbenom odijelu, a pored groba ga ispraća djevojka ili zaručnica odjevena u vjenčanicu. Ona sklapa simboličan brak s pokojnikom, koji traje godinu dana, nakon čega mlada stječe pravo da nađe novog muža. Mlada tih godinu dana živi u njegovoj kući ili u kući njegove obitelji ako pokojnik nema vlastitu. Tih godinu dana nije joj dopušteno da eksperimentira s drugim muškarcima, već se ponaša kao da joj je ženidbeni drug živ. Nakon toga može normalno nastaviti sa životom.

Seriju 'Crna svadba' pratite ekskluzivno na PLAY Premiumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
REGIONALNA PREMIJERA

'Tajkun': Vrhunsko ostvarenje regionalne produkcije gledajte ekskluzivno na PLAY Premiumu!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba