Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAGRAĐIVANA SERIJA

Švedska poslijeratna drama ‘Restoran’ donosi emotivnu obiteljsku sagu o sudbini vlasnika i osoblja restorana u srcu Stockholma

Serija je osvojila publiku, a često je uspoređivana s britanskom uspješnicom 'Downton Abbey'.

Image
Foto: PLAY Premium
PLAY/ 25.10.2022. u 12:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Švedska povijesno-dramska serija Restoran(‘Vår tid är nu’, 2017.), odvažan je projekt scenarista Ulfa Kvenslera, Malina Nevandera i Johana Rosenlinda, koji je prvobitno razvio seriju na temelju vlastitih iskustava u restoranskom poslu.

Opsežna glumačka drama, koja počinje nakon Drugog svjetskog rata i traje kroz dva desetljeća, donosi priču o emocijama ispunjenoj obiteljskoj sagi koja prikazuje sudbinu vlasnika i osoblja Djurgårdskällarena, vrhunskog restorana u srcu Stockholma. Mogla bi se opisati i kao drama o stanju nacije, ali ona koja ispituje suvremeno švedsko društvo iz perspektive poslijeratnih godina i kroz nastanak socijalne države u zemlji.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/fa7ae85e-539c-11ed-bda6-62dbfaa198d3/original

Riječ je o obitelji Löwanders, kojoj je kraj rata donio ogromno olakšanje. Tijekom rata je najstariji sin Gustaf (Mattias Nordkvist) uspio održati restoran pomalo sumnjivim sredstvima. Ali kada se srednji sin Peter (Adam Lundgren) vrati kući s ratišta, otkrije da su potrebne promjene kako bi se spasili od bankrota. U međuvremenu, kratki susret s kuharom Calleom (Charlie Gustafsson) dovodi do nesagledivih posljedica za kćer Ninu (Hedda Stiernstedt), koja planira otvoriti noćni klub u banketnoj dvorani restorana. Dok obitelj zapada u sukob, majka Helga (Suzanne Reuter) uz pomoć glavnog kuhara Backea (Peter Dalle) bdije nad obiteljskim poslom. Suočena je s izazovom da zadrži obitelj na okupu, a u isto vrijeme i osigura opstanak restorana u novom dobu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b6ca7b7c-539e-11ed-85dd-5e9451459728/original

Radnja serije počinje 1945., a početne scene odvijaju se tijekom uličnog slavlja prekrivenog konfetima dok se Stockholmom širi vijest kako je rat završio. Do kraja druge sezone događaji će se pomaknuti naprijed u 1962., dok se radnja treće i četvrte sezone nastavlja na priču između 1968. i 1971.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Švedska TV drama, koja istražuje poslijeratno razdoblje, uvelike je premašila očekivanja privukavši više od 1,5 milijuna gledatelja, što je više od desetine cjelokupnog stanovništva Švedske. Uz rekordnu gledanost, ‘Restoran je na uglednoj dodjeli švedske službene televizijske nagrade Kristallen, osvojio nagradu  za najbolju dramsku seriju, a Hedda Stiernstedt nagradu za najbolju glumicu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/1286d62e-539d-11ed-8da4-a68cdd84effa/original

Mnogi kritičari ‘Restoran’ uspoređuju s poznatom nagrađivanom britanskom uspješnicom ‘Downton Abbey’, najviše zbog jasnog isticanja klasne razlike te prenošenja slike poslijeratnog društva. Serija također ne bježi od bavljenja nekima od osjetljivijih područja švedskog društva u to vrijeme, kao što su pobačaj, LGBT pitanja i suradnja Švedske s nacistima tijekom rata.

Upravo se čita

Image
Večera za 5 na selu

Dubravko iznenadio goste: 'Spavao sam s više od tisuću žena, moguće da imam puno potomaka po zemaljskoj kugli'

Švedsku povijesno-dramsku uspješnicu ‘Restoran’ pratite samo na PLAY Premiumu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
GLEDAJTE NA PLAY PREMIUM

Regionalne serije snimljene po istinitom događaju! Ubojstvo pjevačice, zločin proslavljenog glumca i uspon delikventa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba