VOYO

TAJNE S KOJIMA JE OTIŠLA ZAUVIJEK! Izvrsna dokuserija 'Jovanka Broz i tajne službe' razotkriva ženu koja...

Prva dama Srbije poslala je hitno pismo prvoj dami Hrvatske - a sve zbog Jovanke Broz! Pogledajte na PLAY Premiumu fascinantan životni put nekadašnje prve dame Jugoslavije, žene koja intrigira do danas

RTL.hr
21.05.2023 16:00

Jovanka Budisavljević Broz , čiji životni put je i danas velikim dijelom obavijen velom tajne, i danas je tema oko koje su mnogi zainteresirani. Nakon smrti Josipa Broza Tita, Jovanki su oduzeta brojna prava te gotovo sva imovina. Životni put nekad najmoćnije žene Jugoslavije obrađen je u izvrsnoj dokuseriji "Jovanka Broz i tajne službe" koju možete odmah gledati na PLAYU .

Dokumentarno-igrana serija "Jovanka Broz i tajne službe" kroz deset epizoda prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uvjetima. Dokuseriju redateljski potpisuje Nedjeljko Kovačić, producirala ju je Danka Milošević, a scenarij je potpisao Svetko Kovač. Izvrsna je i naracija glumca Tihomira Stanića, koji pripovijeda dramatičan Jovankin život, odgovarajući na mnoga pitanja Titove vladavine koja se u ovom uratku isprepliće sa životnom pričom Ličanke koja je mnoge svoje tajne odnijela sa sobom u vječnost.

Jovanka Broz i tajne službe

Serija je temeljena na bogatoj arhivskoj građi, svjedočenjima neposrednih sudionika i rezultatima istraživanja srpskih i stranih povjesničara. Posebnu kvalitetu daje više od 25 sugovornika, eminentnih stručnjaka iz područja povijesti, sigurnosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi sigurnosti. Sve kako bi se što kvalitetnije donijela priča o Jovanki Broz - ženi čiji put kreće u Lici, a završava u vili Bor na beogradskom Dedinju.

Od Like do Užičke 15

Jovanka Broz svoj životni put započela je u selu Pećane kod Korenice, gdje je rođena 1924. godine. Članicom SKOJ-a postala je sa 17 godina, a do 21. rođendana iza sebe je imala prilično impresivan ratni put. No, rat je itekako uzeo danak pa je 1945. godine, po povratku s ratišta, Jovanka shvatila da je ostala bez cijele svoje obitelji. Nije imala ništa za izgubiti kada joj je ponuđen posao glavne domaćice vile u Užičkoj 15, gdje je živio Tito. Ubrzo je postala osoba najbliža Josipu Brozu Titu. U travnju 1952. godine - Jovanka se udaje za Tita i postaje najmoćnija žena u Jugoslaviji. Imala je tada 28 godina, dok je Titu bilo 60. Javnost je za taj brak doznala tek godinu dana kasnije, kada je Jugoslaviju posjetio britanski ministar vanjskih poslova Anthony Robert Eden.

Glamurozna ljepotica oduševila je svijet

Vijest o Titovoj i Jovankinoj svadbi postala je svjetska senzacija, a strani mediji pisali su o prekrasnoj crnki, bujne kose i krupnih očiju te zaraznog osmijeha. No, 'tvrda' Ličanka trebala je 'peglanje' - trebalo je od partizanke iz Like stvoriti prvoklasnu svjetsku damu. Nije se štedjelo i navodno je Jovanka čak poslana u Rim kako bi dobila poduke o lijepom ponašanju. Usto, nije se štedjelo ni na njezinoj garderobi pa je transformirana u glamuroznu prvu damu. Uslijedile su idilične godine braka, a tijekom njih Jovanka je navodno na Tita imala priličan utjecaj. Neki njegovi bliski suradnici smatrali su da je utjecaj i prevelik pa je ubrzo Jovanka upala u spletke kojima nije bila dorasla, a brak se trajno narušio.

Jovanka Broz i tajne službe

Nakon Titove smrti potpuno je ponižena

I to toliko da su Tito i Jovanka kasnih sedamdesetih trajno razdvojeni. Godinama prije njegove smrti Jovanka i Tito nisu živjeli zajedno, no na sprovodu se pojavila u ulozi njegove supruge. Ipak, kad je Tito preminuo, naređeno joj je da sa svojim osnovnim stvarima napusti vilu u Užičkoj 15 te je smještena u vilu Bor na beogradskom Dedinju. Tada je već objekt bio prilično zapušten, a Jovanka je praktično ostavljena bez ičega. Od 1983. se sudskim putem borila za Titovo nasljedstvo i zahtijevala je da joj se vrate osobni predmeti. Živjela je od naknade koju joj je isplaćivala država.

U samu vilu u kojoj je boravila grijanje je uvedeno tek 2000. godine, kada se Jovanka izborila za manju adaptaciju. Dugo nije imala osobne dokumente, tek se 2009. godine izborila za to, a kontakte s ljudima iz prošlog života održavala je rijetko. Titova udovica posljednja desetljeća života provela je kao izopćenica, a njezini dani slave trajno su bačeni u povijest, koja ni danas nije rasplela sve misteriozne događaje iz njezinog života. Dokuserija 'Jovanka Broz i tajne službe' raspliće dio misterija prve dame Jugoslavije.

Intrigantnu igrano-dokumentarnu seriju Jovanka Broz i tajne službe' pogledajte odmah na PLAYU .