VOYO

Zašto je serija 'Twin Peaks' televizijski fenomen? Promijenila je baš sve - od žanra preko glumaca do...

Tko je ubio Lauru Palmer?, pitala se nacija. Da jedna serija može promijeniti toliko toga, malo je vjerojatno, ali 'Twin Peaks' je u tome uspio

RTL.hr
2023-06-26 21:00

Ono što danas smatramo formatom televizijske serije, koje, popularno zvano, bingamo satima, danima, ako ne i tjednima, to je u osamdesetima bio donekle nepoznat pojam. Da, gledale su se serije, filmovi, ali tek kao večernja razonoda, ne kao aktivnost koja oko "pametne kutije" okuplja generacije. I jedna je serija te 1990. godine promijenila sve. Zamišljena kao mini-serija od osam epizoda, zbog enormne gledanosti u američkim kućanstvima, produkcija komercijalne televizije ipak je odlučila snimiti trideset epizoda. To im je došlo kao naručeno budući da je tada već naveliko trajala borba televizijskih kuća oko gledanosti.

Prvih osam epizoda spadalo je u prvu sezonu, a ostale 22 u drugu. Prva sezona emitiranja završila je na ljeto 1990. godine, a u tom trenutku 'Twin Peaks' bio je apsolutno najveći hit na televiziji, svi su pričali o cliffhangeru kojim je serija završila dok je televizijska mreža ABC brojila zaradu i hvalila se rastom popularnosti. Tko je ubojica Laura Palmer, pitala se cijela jedna nacija, a kasnije i svijet?

"Teško je zamisliti kako bi sve izgledalo bez Twin Peaksa kad se njegov utjecaj može vidjeti u danas najpopularnijim serijama (X-Files, Lost, Stranger Things, da navedem samo nekoliko), samo treba znati gdje tražiti. Twin Peaks se nalazi u žanrovskoj boci koja se stalno mućka. Horor elementi, slapstick komedija, krimić, misterij, drama. Ali podloga svemu tome je osjećaj i instinkt. Tako da ne mogu reći da je promijenila svoj žanr, nego je ukazala na to što se sve može postići formatom TV serije", rekao je filmski kritičar Srđan Cvitan nedavno za RTL.hr .

Twin Peaks_.jpg
Twin Peaks_.jpg FOTO: RTL

Osim navedenog, još je zbog ovih činjenica 'Twin Peaks' serija koju i 30 godina kasnije rado vraćaju brojne generacije, a ovu genijalnu seriju možete pogledati na PLAYU .

1. Prije 'Twin Peaksa', film se smatrao umjetničkom formom koja pomiče granice, a televiziju je većina okarakterizirala kao kutiju za idiote. No, kada se saznalo da je redatelj nominiran za Oscara, David Lynch, svoju viziju seta odlučio primijeniti i na seriju, takvi su "epiteti" počeli polako nestajati. Danas se takvo nešto rijetko čuje, a 'Twin Peaks' je startna pozicija zašto se to promijenilo.

2. Prije 1990. godine, televizijski žanrovi bili su vrlo strogo određeni. Ili komedija ili sapunica, nema između, a 'Twin Peaks' bio je pravo osvježenje. On je jednako sapunica koliko detektivska serija, a i koliko nadnaravni horor, kao i apsurdna komedija. Ovih dana je mješavina žanrova gotovo normalan pojam, no u ono je vrijeme bilo drugačije. Također, 'Twin Peaks' stvorio je podžanr, u smislu radnje koja se događa u predgrađu, a tamo žive svojevrsni osebujni građani.

3. Kriminalističke serije dotad su obično završavale u epizodi ili dvije, odnosno otkrilo bi se tko je ubojica i vrlo je brzo sve postalo jasno kao dan. Misterij ubojstva 'Twin Peaksa' trajao je pola serije i time inspirirao brojne druge redatelje da krenu tim putem.

Twin. Peaks.jpeg
Twin. Peaks.jpeg FOTO: RTL

4. Naizgled skladne obitelji koje žive u predgrađima, ali svaka ima svoju tajnu? Danas je ova premisa uspjeh brojnih televizijskih ostvarenja, a ponovno – začeo ju je 'Twin Peaks'. Uveo je ideju da iza fancy fasade stoji nešto loše, misteriozno, a opet svakodnevno.

5. Davnih 60-ih, glumci poput Richarda Beymera i Russa Tamblina bili su filmske zvijezde koje su glumile u 'Priči sa Zapadne strane', a Piper Laurie bila je glumica nominirana za Oscara. Ali, Hollywood ih je zaboravio onda kad su ušli u određenu dob, kao što to obično čini. No, redatelji Lynch i Frost dali su im ulogu u 'Twin Peaksu', što im je omogućilo veliko priznanje. Također, dokazalo je da filmski glumci mogu pronaći ispunjavajući posao i na televiziji nakon što su rasprodali brojne kino ulaznice.

POGLEDAJTE VIDEO: Seriju 'Nemirni' također pogledajte na PLAYU

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.