Ostalo

Jelena Veljača o novoj seriji 'Pogrešan čovjek': 'Pišem iz sebe, ti likovi, koliko god to čudno zvučalo,...

Serija 'Pogrešan čovjek' počinje 16. rujna na programu RTL-a u 21 sat, a kako je nastala, otkrila nam je autorica Jelena Veljača

RTL.hr
14.09.2018 10:25

Dramska serija 'Pogrešan čovjek' počinje s emitiranjem ove nedjelje u 21 sat na RTL-u. S autoricom Jelenom Veljačom razgovarali smo o tome kako je dobila ideju za jednu ovakvu priču o nemogućoj ljubavi, kako su nastali svi ti karakterni likovi u seriji i je li neke uloge pisala za određene glumce ili ih je odabrala prema njezinim živopisnim likovima iz mašte.


Što očekujete kakve će biti reakcije publike na seriju ovog vikenda, što će ljude prikovati ispred malih ekrana?

Pogresan covjek


Dvije jake ljubavne priče. Ona između Lee i Lazara i između Vena i Zoe. Ja sam se, koliko god sam puta pogledala ove prve epizode, ponovno smijala kad bih vidjela da su Ven i Zoe na ekranu jer su toliko slatki, nevini i prekrasni. Nekako mi se čini da nema šanse da publika to ne prepozna.


Kako je došla ideja za jednom ovakvom pričom o nemogućoj ljubavi?


Prvo sam razmišljala što bi se to trebalo dogoditi između dvoje ljudi koji se vole da prekinu mladenačku ljubav, u doba 18, 19 godina - kad se zbilja vole bez predrasude, bez zadrške. I tko bi ustvari od to dvoje mogao napraviti grešku. I onda sam shvatila zašto jedan, zašto oboje ne bi napravili nešto pogrešno? Što bi to trebalo biti dovoljno jako da ih razdvoji na 16 godina? I onda sam se pitala što bi to trebalo biti dovoljno jako da ih opet nakon 16 godina spoji? Nekako se priča sama slagala...


Imaju dijete, ona ga ide potražiti, zašto ga nije tražila do sada, zašto on ne zna da ima dijete, što on njoj zamjera, što ona njemu zamjera? Kako to dijete reagira na sve to? Tako nekako jedno po jedno te slagalice su se složile kao u Tetrisu.


Osmislili su zbilja karakterne, životne likove. Koliko je bilo teško pronaći prave glumce da ih utjelove? Jeste li odmah znali koga želite?


Za neke uloge sam znala točno, a za neke nisam. Kad pišem stvari ne zamišljam glumce u tim likovima, ne opterećujem se s time, i nikad ne pišem nešto za nekoga. Pišem iz sebe, ti likovi, koliko god to čudno zvučalo, progovaraju sami, kao da imaju neki svoj put i dogodi se. U tom smislu kad sam ponovno čitala te epizode i kad je serija dobila zeleno svijetlo, tad smo počeli raditi casting.

Gorica Popović, Petar Benčina, Bojana Gregorić, Pogrešan čovjek


Ivana je, primjerice, rodila šest tjedana prije snimanja i mislila sam da nema šanse da pristane doći na svjetionik skakati u vodu, snimati itd. Međutim pristala je, nosila je i svoju bebicu sa sobom jer joj se jako svidjela ta priča i ta Lea, samohrana majka koja ju je očito jako vukla. A ja sam stvarno u njoj vidjela tu jednu tugu koju Lea ima. Ivana i ja nikad nismo radile zajedno ali znamo se od Akademije i evo sad se dogodio taj trenutak kada se poklopila uloga, želja, volja.

Pogrešan čovjek


Uloga koju sam pisala za glumca je David Mišetić kojeg glumi Igor Kovač.
Znala sam od samog početka da želim da on to igra, i pristao je. Nije nikad radio ovakav tip serije, ali mu se svidio scenarij, što doživljavam kao neku pohvalu, kompliment u krajnjoj liniji. Isto tako Bojana Gregorić, nju sam vidjela kao Katarinu. Neke uloge nisam vidjela iz prve. Recimo Emira uopće nisam znala kao glumca, ali kad je došao na casting me oduševio, to je bilo to i nisam više nikog htjela gledati.


I vi ste glumica, koliko ste sugestija davali glumcima?


Dosta sugestija dajem glumcima, mislim da se dobro razumijem s njima. Mislim da smo u tom smislu uspostavili odnos pun povjerenja, oni meni vjeruju jer sam završila Akademiju i jer sam sama radila ovakav tip serija, osim toga, i zato što vide da ja jako dobro razumijem i znam što želim od tih likova i kako to dobiti.

Dora Dimić Rakar, Tara Thaller, Pogrešan čovjek

Razumijem glumački proces. Ono što je meni najvažnije da i redatelji koji rade s nama, a to su sve vrhunski redatelji, dobitnici Zlatnih arena, kolege iz Srbije su isto vrhunski filmski redatelji, da i oni meni vjeruju.

Bojana Stefanovic, Branislav Lecic, pogrešan čovjek

Nekako mi se čini da je to velik pomak od onog trenutka kad sam ja počela raditi kao kreativni producent na Ratkajevima, što je sad već prije 10, 11 godina. Danas više nitko ne sumnja u neke stvari i to mi je dokaz da sam nešto dobro napravila u životu.


Koliko je teško baviti se ovim poslom, s kojim izazovima se susrećete?


Meni nije uopće teško jer je to stvarno moj život, set je moj život. Možda ponekad žrtvujem privatan život radi toga, ali sad sa 37 godina mogu reći da me očito set vuče više od svega, pričanje priče, taj neki narativ kroz fikciju koji je suština glume, to dramsko u nama svima, ja sam našla svoj put ali to je u suštini uvijek pričanje priče i uvijek neka vrsta kako publici ispričati ono što autor hoće.


Nekad sam davno na Akademiji bila izvođač, sad sam autor, a ne znam što je sljedeće. Voljela bih napisati svoj film, ali to pišem već godinama, ali nekako se valjda još nije dogodio pravi trenutak da ga realiziram.


O SERIJI 'POGREŠAN ČOVJEK'

Radnja nove dramske serije 'Pogrešan čovjek' prati priču samohrane majke Lee Kalember (Ivana Roščić) , koja je spremna pogaziti sve svoje principe i uvjerenja kada dozna da joj je kći Zoe Kalember (Dora Dimić Rakar) teško bolesna. Našavši se u nezavidnoj poziciji i bez drugog izbora, Lea odlazi u potragu za Zoeinim ocem Lazarom Crnkovićem Crnim , kojeg nije vidjela već 16 godina. Otkriva da Lazar, koji nosi nadimak Crni (Emir Ćatović) , danas živi povučenim životom u svjetioniku na malom otoku.

Uvjerena da je on najveći krivac za svu njezinu patnju u životu, Lea je primorana prijeći preko boli i zaboraviti ožiljke prošlosti te ga tražiti za pomoć. Međutim, kako život uvijek piše nepredvidljive priče, tako će se pokazati da i ova ima dvije strane.

Glavna radnja isprepletena je i drugim zanimljivim likovima i događajima. Upoznajemo Vena Majdaka (Roko Sikavica) - ludo zaljubljenog Zoeina dečka i njegov odnos s razvedenim roditeljima Zlatkom Majdakom (Dražen Čuček) i Katarinom Keti Majdak (Bojana Gregorić Vejzović) .

Tu je i Leina vjerna prijateljica Marina (Anja Matković) , zatim liječnik David Mišetić (Igor Kovač) , koji je zadužen za liječenje Zoe, kao i Lazarov brat Mihajlo Crnković (Petar Benčina) te mnogi drugi likovi.

Visokobudžetna produkcija serije čiju radnju potpisuje Jelena Veljača , a scenografiju proslavljeni scenograf Goran Joksimović Joksa , dodatni su mamac da propustite niti jednu epizodu.