Ostalo

Divan projekt 'Svi smo mi isti' u organizaciji zbora OŠ Marina Držića, Centra za rehabilitaciju Zagreb i...

Zajednički projekt zbora Osnovne škole Marina Držića, Centra za rehabilitaciju Zagreb, podružnice Sloboština i Ane Rucner, čiji je cilj osvijestiti potrebu uključivanja djece s teškoćama u zajednicu

RTL.hr
03.11.2021 08:30

"Djeca za djecu"– ovim riječima bi se ukratko mogao opisati divan projekt, koji je spojio zbor iz OŠ Marina Držića, Centar za rehabilitaciju Zagreb (podružnica Sloboština) i našu proslavljenu violončelisticu Anu Rucner . Naime, oni su snimili spot za pjesmu "Svi smo mi isti", čiji je cilj snimanja potaknuti i osvijestiti potrebu uključivanja djece s teškoćama u zajednicu.

Zbor iz Zagreba, pod vodstvom profesorice glazbene kulture Katarine Kalajžić Golac , od 2018. godine surađuje s Centrom za rehabilitaciju, koji pruža uslugu rane intervencije, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju, boravak i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje djeci s teškoćama u razvoju. Nakon nekoliko nastupa u podružnici te sudjelovanja na međunarodnom simpoziju "INTEGRIRANE USLUGE KROZ MEĐUSEKTORSKU SURADNJU"2019., autor pjesme, gospodin Pavo Tudik , potaknut druženjem djece, skladao je ovu svojevrsnu 'himnu prijateljstva", koja prenosi poruku prihvaćanja i uvažavanja različitosti i posebnosti. U snimanju pjesme i glazbenog spota sudjelovala je i Ana Rucner, koja je prepoznala važnost ovog projekta.

"Uživala sam u svakoj sekundi sa svom dječicom. Jako me se dojmio odnos mladih zboraša OŠ Marina Držića prema dječici iz centra za rehabilitaciju. Pokazali su nevjerojatnu zrelost, strpljivost i razumijevanje za njih, i upravo tim svojim iskrenim ponašanjem opravdali su svaku riječ pjesme za koju se snimao video spot, a koja kaže "Kako bi svijet dosadan bio, svi da smo potpuno isti. Jedino isti na svijetu smo tom, u duši kada smo čisti!" Ovim putem zahvaljujem cijelom organizacionom timu na pozivu da sudjelujem u ovoj predivnoj priči, a posebno čestitam autoru pjesme, gospodinu Pavi Tudiku. Ovo je jedan od ljepših tekstova koje sam čula u životu. Cijela ova akcija vratila mi je vjeru u ljubav, nadu i dobro. Sva naša djeca budućnost su ove planete i jako je bitno da ih ispravno usmjerimo, prepoznamo i podržimo njihove talente te im pružimo sretan život jer upravo na njima svijet ostaje. Oni to zaslužuju, jer svi smo mi isti!"– rekla je Ana.

Pročitajte još
Divan projekt 'Svi smo mi isti' u organizaciji zbora OŠ Marina Držića, Centra za rehabilitaciju Zagreb i naše proslavljene violočelistice Ane Rucner

Organizatorica projekta, prof. Katarina Kalajžić Golac izjavila je: "Ova prekrasna priča započela je još početkom prošle godine, kada je autor pjesme, gledajući zboraše i djecu Centra za rehabilitaciju Zagreb kako se igraju tijekom zajedničke probe, odlučio napisati pjesmu za njih pod naslovom "Svi smo mi isti. Čuvši pjesmu, djeca su ju zavoljela već pri prvom slušanju i ostalo je samo da je snimimo u studiju i napravimo spot. Međutim, tada se nažalost dogodila pandemija i sve je ostalo na čekanju za neka bolja vremena. Kao jedan od organizatora ovog projekta moram priznati da je bilo vrlo zahtjevno i izazovno u ovakvoj epidemiološkoj situaciji organizirati i snimanje zvuka u studiju, a pogotovo snimanje spota. Za lokaciju snimanja spota izabrali smo park Centra za rehabilitaciju, podružnice Sloboština. Morali smo paziti na puno toga, ali na kraju je sve ispalo bas onako kako je trebalo biti. Ponosna sam i sretna da smo još jednom uspjeli dokazati da pjesma, i glazba općenito, spaja djecu, i da su i jedni i drugi u tome uživali. I ovaj put su moji zboraši pokazali da je rad i trud posvećen njima urodio onim najboljim: prihvaćanjem različitosti i pronalaženjem sličnosti o čemu govori prekrasan stih ove pjesme....jedino isti na svijetu smo tom u duši kada smo čisti. Nadam se da će gledatelji uspjeti uhvatiti makar dio čarolije kojom smo mi bili zahvaćeni realizirajući ovu priču".

Suorganizatorica projekta ravnateljica Centra za rehabilitaciju mr. sc. Teodora Not : "Himna prijateljstva 'Svi smo mi isti', nastala je druženjem zboraša OŠ Marina Držića i podružnice Sloboština Centra za rehabilitaciju Zagreb, a preraslo je u pravo prijateljstvo koje nosi zajedništvo, toleranciju i prihvaćanje djece s teškoćama u razvoju. Ponosni smo što možemo javnosti objaviti onaj mali, ali značajni projekt zajedničkog rada i nastojanja da djecu s teškoćama u razvoju prihvati lokalna zajednica na način kako to djeca zaslužuju. U parku podružnice na dan snimanja sve je prštalo od radosti, veselja i jednakosti, čime je naš mali projekt ostvaren. Zahvaljujem svima na podršci, prije svega djeci, roditeljima, djelatnicima škole i podružnice, napose našoj dragoj Ani i počasnom pokrovitelju Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike".

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.