Ostalo

Nestlé i najpoznatiji hrvatski chefovi zajedno za smanjenje otpada od hrane

Povodom Međunarodnog dana kuhara, Nestlé i omiljeni hrvatski chefovi pozvali na uključivanje djece u kuhanje i upozorili na važnost smanjenja otpada od hrane

Promo
14.10.2021 16:00

Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima*, kako bi u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan kuhara, skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.

Mate Janković , Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka Chefovi Vrte Zdravi Film", koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

Chef Mate Janković i nutricionistica Koraljka Novina Brkić

(FOTO: Promo)

Chef Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima , od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe . Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole", izjavio je Mate. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je kroz 15 jednostavnih savjeta.

Chef Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe , koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane", objasnio je Mario, koji je podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.

Chef Mario Mihelj

(FOTO: Promo)

Pročitajte još
'Chef kuha doma' ponovno u hvalevrijednoj inicijativi

Chef Robert Hromalić osmislio je dvije slastice – čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena , u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea. Djeca će se rado uključiti u zajedničko kuhanje ako je ono zabavno. Igrajte se okusima i teksturama, neka svaki desert bude kombinacija slatkog i slanog, kremastog i hrskavog", rekao je Robert. Naš vrhunski slastičar dao je i savjete kako pripremati deserte uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića.

Chef Robert Hromalić

(FOTO: Promo)

U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima", izjavila je Irena Merkaš , voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Nestlé i hrvatski chefovi zajedno za smanjenje otpada od hrane

(FOTO: Promo)

Nestlé nastavlja s aktivnostima za bolju, zdraviju i održiviju budućnost, educirajući svoje zaposlenike, partnere ali i širu javnost za dobrobit cijele zajednice.

Video serijal Chefovi Vrte Zdravi Film" pronađite na nestle.hr od 15. listopada 2021. godine.

Nestlé i hrvatski chefovi zajedno za smanjenje otpada od hrane

(FOTO: Promo)