Ostalo

Pobjednica 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' donosi savjete i upute te otkriva sve tajne savršene zimnice!

Počelo je vrijeme pripremanja zimnice, a Jozefina Birindžić donosi najbolje savjete!

RTL.hr
28.08.2022 09:00

Jozefina Birindžić pobjednica je osme sezone kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", ali i blogerica na našoj web stranici 'Hrana fina by Jozefina' gdje donosi čitav niz sjajnih recepata za pripremu zimnice, a prije nego se upustite u turšije, ajvare ili pečene paprike, ovo su savjeti i upute da sve ispadne apsolutno fantastično!

Pročitajte još
Stručnjak tvrdi da pripremom zimnice možemo uštedjeti do 50 posto: Ovo su recepti za ajvar, turšiju i...

Steriliziranje staklenki

Sve staklenke, flaše i posude moraju se dobro oprati i ocijediti. Ne brisati krpama. Ima par načina steriliziranja i izaberite si bilo koji. Važno je kod svih da se vruće staklenke pune vrućim sadržajem. Poklopce perite ručno i stavite na kuhinjske krpe ili ubruse da se osuše.
I
oprane staklenke staviti u veću posudu s 1 cm vode pa kuhati 5 min na vatri ili u pećnici. Uzimati ih iz vruće vode i puniti.
II
Oprane staklenke staviti u pećnicu na cca 5-10 min na temperaturu 125c. Vruće vaditi i puniti.
III
Staklenke staviti u mikrovalnu na najvišoj temperaturi ih grijati 1-2 min, da budu vrele. Vruće puniti vrućim sadržajem.

Ako stavljate hladni sadržaj kao kupus ili turšiju, napravite jedan od postupaka, pa punite mlake staklenke. Obično se zalijeva sve (osim kupusa) vrućom tekućinom, tako da ne smeta što su tople.

TURSIJA.jpg

Pasterizacija ili konzerviranje

Opet ima nekoliko načina, ovisno što pripremate. Posebno pazite ako ne koristite ništa od dodataka za konzerviranje, konzervans ili vinobran. Nisam isključivo protiv toga, jer ako niste sigurni ili radite prvi puta, bolje dodati malo konzervansa nego da se sve pokvari pa bacite (znam iz prve ruke). Sve što kupite, a sigurno nekad nešto kupite, sadrži više kemije no što ćete vi koristiti. Moj savjet vam je da stavite pola od minimalne količine koja piše. Bit će dovoljno ako se pridržavate savjeta i recepta.
I
Za guste marmelade, ajvar i sl. napunite staklenke pa otvorene stavite u pećnicu da se napravi kožica. Na temperaturi 125C. Neka se ohlade u pećnici pa ih dobro zatvorite i spremite na tamno i hladno mjesto. Ajvar možete, a ne morate preliti i s malo ulja.
II
Marmeladu, pekmez, pinđur ketchup, šalšu, vruće zatvorite pa okrenite 5 minuta na poklopac. Poslije vratite i pustite da se ohladi. Stvori se vakuum i sigurno je.
III
Umjesto okretanja, neki stave malo alkohola u poklopac, zapale pa brzo zatvore. To također sigurno pravi vakuum, ali ja se bojim da ću se tako opeći i ništa neću napraviti.
IV
Sadržaj, kompote, povrće, marmelade i sl. Staviti u perilicu za suđe u zatvorenim staklenkama naravno, i upaliti program na 60-70c. Neka odradi i ohladi se u perilici. To mijenja ono kuhanje u velikoj posudi kada se tegle kratko, minutu, dvije kuhaju sa sadržajem (obično kompoti) pa umotano u deke i tako stoje do sutra dok se ne ohlade. Ovo možete raditi i u pećnici u zdjeli s vrućom vodom. Oko 1 h na 70C pa neka se ohlade u pećnici.

AJVAR.jpg

Namirnice i skladištenje

Sve namirnice, voće i povrće, treba biti zrelo, čvrsto i čisto. Dobro sve oprati.
Kiseline, suho vino, sol, šećer, također su sredstva koja konzerviraju, a ne samo daju aromu i potpomažu fermentaciji.
Piment ima svojstvo i konzerviranja, tako da osim što daju odličnu aromu, te bobice su dobrodošle u zimnici i iz tog razloga.
Ako ne piše drugačije, sva zimnica voli skladištenje u nešto hladnijim i tamnijim prostorima gdje su temperature ujednačene. Podrumi, izdvojene ostave, garaže (pa i ormar) i sl. Ako ne stavljate baš nikakav konzervans, a još niste sigurni u sebe, spremite pripremljeno u hladnjak. No već za tri do četiri dana znat ćete jeste li sve dobro napravili. Toliko treba da se zimnica počne kvariti ako nije dobro pripremljena. Riskirajte s jednom teglicom da se uvjerite da znate!