Ostalo

Stručnjak tvrdi da pripremom zimnice možemo uštedjeti do 50 posto: Ovo su recepti za ajvar, turšiju i...

Ekonomist Ljubo Jurčić za RTL.hr ovog tjedna dao je brojne praktične savjete, a mi donosimo i recepte!

RTL.hr
24.08.2022 10:30

Vijest da sve poskupljuje više nije nova, opalit će nas po džepu kako god. Ali kako si pomoći i može li si pomoći jedna prosječna obitelj s prosječnom plaćom te doskočiti visokim cijenama?

RTL.hr razgovarao je s ekonomistom Ljubom Jurčićem koji je u jučerašnjem intervjuu: "Objektivno, male su mogućnosti za uštedu, ali one postoje, barem po pitanju hrane. Sjetimo se naših starijih što su radili." Kaže, recepti starijih generacija, mogli bi uz malo truda pomoći ljudima i danas.

A jedan od brojnih konkretnih savjeta koje možete pročitati OVDJE je i građanima da prave svoj 'kiseliš', točnije - zimnicu. "S obzirom na to da se ne plaćaju troškovi logistike i nema trgovačke marže, odnosno zarade koju trgovac mora imati, onda je za 'kiseliš' ušteda i do 50 posto, graška od 50 do 100 posto, upola jeftinije je i meso", objasnio je.

A kako je Jozefina Birindžić , pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' autorica i za RTL.hr na stranici Hrana fina by Jozefina objavili smo niz recepata za zimnicu. Neke izdvajamo u nastavku, a ostale recepte za zimnicu, ali i obiteljske obroke i deserte pogledajte na stranici 'Hrana fina by Jozefina'.

AJVAR


Ajvar

AJVAR.jpg

Domaći ajvar je kralj zimnice, razlog zbog kojeg volimo jesen.Povrće tako spremljeno da ga vole i zakleti mesoljupci. Sam, kao dodatak ili prilog, ma, nešto fantastično...Vidjela sam i čula više načina pripreme ajvara, moj recept je, u stvari, mamin recept, meni najbolji ajvar. Bez kompliciranja, bez konzervansa, jednostavno i preukusno!


Sastojci:

5 kg crvene rog paprike, tzv. ajvarke

1 kg patlidžana

0,5 l ulja

feferona po želji

malo soli.


Priprema

Paprike operite i osušite. Pecite u pećnici ili na roštilju, da su pečene, nema veze ako ljuska pocrni, samo meso ne smije pocrniti. Stavite ih vruće u najlon vrećicu i ostavite da se malo ohlade, tada bi se trebale lakše guliti. Ogulite ih i očistite od sjemenki tako da ih isperete! Patlidžane ogulite i prepolovite po dužini pa pecite u pećnici dok ne postanu posve mekani. Stavite također u najlon. Oguljene paprike stavite u cjediljku, nemaju one puno vode, ali što je više izađe, prije će se upržiti. Možete ostaviti preko noći. Patlidžan također. Samljeti paprike i patlidžan na klasičnu mašinu za mljevenje, ni prekrupno, ni presitno, srednja šajba, pa pržite zajedno na vrelom ulju, dok tekućina ne ispari i dobijete homogenu smjesu. To vam doista ovisi o povrću. Uglavnom, vidjet ćete kad se prestane para dizati i kad je otprilike gustoće ajvara, skoro je ista gustoća vrućeg i hladnog.

Kada vidite dno posude pri prolasku kuhačom, gotov je sigurno. Pržite u široj posudi. Ako je dobro ocijeđen ukuha se za 15-20 min. Može i u pećnici uz par miješanja. Posolite ali ne previše, ajvar ne smije biti slan, ne da se osjeti, probajte ga pa radije češće, po malo solite, da nije ni bljutav, ni slan. Ako volite ljuto, feferone isto prepecite i meljite s povrćem, ili dodajte mljeveni čili, po ukusu. Ajvar punite u čiste i zagrijane teglice, poravnajte ajvar, pa ga stavite u pećnicu u otvorenim, ne poklopljenim teglicama, na 125C desetak min. Ugasite pećnicu i ostavite tegle u pećnici , da se hlade preko noći. Sutra ih zatvorite i spremite u podrum ili ostavu. Prelijte s malo ulja da pokrije ajvar. Ovako spremljen, može dugo stajati, bez konzervansa i kvarenja. Dobar tek!


Miješana salata/turšija

TURSIJA.jpg

Turšija je salata koja sigurno prolazi kod svih. Samo je pitanje tko što izbjegava. Ja obožavam kiseli kupus iz turšije kao i cvjetaču, ali nije isto ako kiselim samu cvjetaču, nekako neka aroma nedostaje. Turšija se nekad po pravilu pravila od zadnjih plodova iz vrta, koji su ostali, kao zelene rajčice, ili kasno dozrelo povrće kao kupus, cvjetača, poneka paprika, mrkva i sl. Dopuni se još s lukom koji se neće pojesti (onaj najsitniji koji je izvađen) pa je to bilo to. Sada kad većinom kupujemo, biramo što volimo, no važno je zbog arome da opet ima svega. Jedno je sigurno, od turšije rijetko ostane nešto!


Sastojci

1 kg sitnih krastavaca za zimnicu
1 glavica kupusa (bolje manja, može dvije posve male)
1-2 cvjetače
oko 500 g zelenih rajčica
500 g mrkve (ako volite baš mrkvu, stavite 1 kg) možete dodati i celer u veličini mrkve ga sijecite
200 g sitnih paradajz paprika svih boja ili drugih manjih (ako nemate male par paprika koje ćete nasjeći na veće komade)
200 g sitnog luka za zimnicu ili ljutike
po želji komad hrena
200 g soli
5-6 listova lovora
po 1 žlica crvenog i crnog papra u zrnu (može šareni)
1 žlica sjemenki senfa – gorčice
2 l vinskog bijelog ili alkoholnog octa
400 g šećera
zrna pimenta po želji
500 ml ulja


Priprema

Krastavce dobro operemo četkicom. Prelijemo slanom vodom i ostavimo najmanje 12 h da miruju. Ostalo operemo i očistimo/ogulimo. Mrkve nasijecite na kolutiće, također i cvjetaču odvojite na cvjetove. Kupus prepolovite pa režite šnite debljine cca 1-1,5 cm. Papriku, zelenu rajčicu i luk samo dodajte. Krastavce operite i osušite. Sada sve sa lovorovim listom (možete dodati i grančicu lista celera ili peršina) stavite u veliki lonac. Zakuhajte u 1,5 l vode, ulja, papra, soli i šećera dok se sve ne istopi pa vrućim prelijemo povrće. Poklopite oko 20 min, pa iscijediti tekućinu u posudu u kojoj se kuhala i ponovo je zakuhajte.

Poklopite i neka ostane tako preko noći. Sutra, sterilizirajte staklenke. Složite povrće u staklenke tako da je sve zastupljeno i da je što manje mjesta između povrća. Preostalu tekućinu prelijemo preko povrća, mora biti preko sveg povrća da se ne bi kvarilo. Pritisnite povrće prvo mrežicama za zimnicu. Zatvorite pa pasterizirajte ( pogledajte savjete. Čuvajte na hladnom i tamnom.


Ukiseljena cikla s hrenom

cikla.jpg

Ne znam što je od tog dvoje zdravije. Još fermentirano! Zdravlje u boci. Jedino, ako vam je previše ljuto s ovom količinom hrena, smanjite je. Nadam se da će vam se svidjeti!


Sastojci:

za 6 teglica oko 500 ml:


2 kg cikle
800 g hrena
4 crvena luka
200 g šećera ( može i do 400 g ako volite da je cikla slađa)
600 ml jabučnog octa
4 žlice sjemenki senfa
6 listova lovora
sol


Priprema:

Ciklu operite dobro i četkicom, pa stavite kuhati u slanu vodu oko 45 min. Odmah je šokirajte hladnom vodom neka se ohladi, pa ogulite. Za to vrijeme pripremite staklenke (savjeti). Očistite hren i ogulite. Sijecite uzduž u trake cca 3 mm. Luk očistite i isijecite na tanke kolutove. U jedan veći lonac stavite 1,5 l vode, dodajte ocat, 3-4 žlice soli, senf sjemenke i lovor. Neka sve prokuha.

Luk i hren dodajte pa kuhajte 10 min. Za to vrijeme nasijecite ciklu na deblje kolute pa ih dodajte i neka samo kratko prokuhaju. U vruće tegle napunite, pa odmah zatvorite. Konzervirajte u pećnici, perilici suđa ili samo okrenite, pogledajte metode u savjetima. Dobro spremljeno sigurno može trajati 1 godinu.