Ostalo

Američka dobrica s milijun ideja: Taylor Swift ljubila je poznate face i opjevala njihove veze

Ne samo da je odlična glazbenica i glumica, već je i velika osoba koja je nesebično pomagala dijelovima SAD-a koji su bili pogođeni prirodnim katastrofama

L.K.
13.12.2021 16:00

Pop i country kantautorica Taylor Alison Swift je jedna od najutjecajnijih mladih zvijezda. Riječ je i o multiinstrumentalistici koja svira gitaru, klavir, bendžo i ukulele, a dobila je čak i nekoliko zapaženih filmskih uloga. Isto tako, pronašla se i na devetom mjestu Forbesove liste najbogatijih žena šoubiznisa 2017. godine gdje je bila i najmlađa osoba.

Osim po bogatoj glazbenoj karijeri, nebrojenim samostalnim pjesmama, raznim suradnja ipo ostvarnim ulogama u svijetu filma, Taylor je poznata po romansama s osobama iz svijeta slavnih. Iako su to bile veze kratkog vijeka, emotivno je to bilo iscrpljujuće za nju jer je gotovo svakoj posvetila pjesmu ili čak nekoliko njih na nekom od albuma. Uz sve to, njezinoj dobroti i altruizmu nema kraja jer nesebično pomaže svima koji su u nevolji -gotovo na sve načine.


U djetinjstvu se rodilaljubavprema umjetnosti

Taylor Alison Swift je rođena13. prosinca 1989. godine u Readingu u Pennsylvaniji. ObiteljSwift, s majkom domaćicom AndreomGardner i ocem Scottom Kingsleyjem ,živjela je na imanju na kojem su se, između ostaloguzgajale i božićne jelke. S obzirom na to da su ondje imali i domaće životinje, Taylor je posjednuta na jahačko sedlo sa samo devet mjeseci, pa ne čudi što je ono postalo njezin glavni hobi.

U to doba njezina obitelj se preselila u grad Wyomissing gdje su se kratko zadržali, a ondje se devetogodišnja Taylor počela zanimati za glumu i pridružila se kazalištu za mlade. U svemu tome, ljubav prema glazbi je prevagnula pa se njezina majka odlučila zaputiti se s njom u Nashville u Tennesseeju gdje je htjela započeti glazbenu karijeru, ali tog puta bezuspješno. Lokalni glazbenik naučio ju je svirati gitaru te joj je dao zlata vrijedne savjete koji su joj uvelike pomogli pri pisanju pjesama.

Taylor Swift

Kada je Taylor napunila 14 godina, obitelj Swift se preselila u Hendersonville u Tennesseeju gdje je pohađala javnu srednju školu. Ubrzo nakon toga se prebacila na Aaron Academy koja je omogućavala obrazovanje iz vlastitog doma, zbog koje se mogla posvetiti glazbi, sviranju, pjevanju i pisanju pjesama. (FOTO: Profimedia)


Počeci glazbene karijere

Velika prekretnica se dogodila 2005. godine kada je donijela odluku i napustila izdavačku kuću RCA records jer više nije htjela samo čekati priliku. Upravo tada, kada je stvar uzela u svoje ruke i nastupila u klubu Bluebird Cafe, zapazio ju je glazbeni producent Scott Borchetta .

Svoj prvi singl 'Tim McGraw' objavila je19. lipanj2006. godine koji se u vrlo brzo jako dobro pozicionirao naBillboardovoj ljestvici Hot kao i na ljestvici Hot Country Songs. Samo četiri mjeseca kasnije, objavila je debitantski album 'Taylor Swift' na kojem je od 11 pjesama ona sama potpisala tri. Ostale pjesme su nastale u suradnji.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Unatoč uspješnom prvom albumu, Taylor nije ostavljala mjesta za odmor niti za "prazan hod" pa je izdala još četiri singla: 'Teardrops on My Guitar', 'Our Song', 'Picture to Burn'i 'Should've Said No'.Taylor se zbog pjesama'Our Song' i 'Should've Said No' "okitila" titulom najmlađe glazbenice koja je samostalno napisala tekst pjesmakoje su završile na vrhu glazbene ljestvice.

Kao najavu za drugi studijski album 'Fearless' objavila je singl 'Love Story' i ponovno je pokorila glazbene ljestvice. Iako ovog puta se nije pozicionirala na sami vrh ljestvice, album je zapažen i u Australiji gdje je smješten na zavidno mjesto glazbenih ljestvica. Bio je to najprodavanijialbumu SAD 2009. godine te joj je donio mnogobrojne glazbene nagrade.

Na 52. dodjeli Grammyja, glazbenica jedoživjela neugodnost kada se popela na pozornicu kako bi preuzela nagradu za najbolji videospot. Baš tada je kontroverzni reper Kanye West prekinuo njezin govor i tvrdio kako je najbolji spot bio Beyoncéin i to za pjesmu 'Single Ladies (Put a Ring on It)'. Izgleda kako jeBeyoncé bilo neugodno zbog Kanyeovog ispada te ju je prilikom preuzimanja nagrade za 'Single Ladies'pozvala na pozornicu da završi govori.

Za treći studijski album 'Speak Now' koji je izdan 2010. godine, Swift je napisala sve pjesme samostalno. Ako se i usporedi ovaj album s prethodna dva koji su imali odlične rezultate, 'Speak Now' je opet malo pomaknuo granice. Uz to što je zasjeo na sami vrh Billboardove 200 ljestvice, u prvih tjedan dana od objave prodan je u više od milijun primjeraka. Zbog njega je Taylor završila i u Guinnessovoj knjizi rekorda za 2010. godine kao najbrže prodani album ženskog izvođača sa 278.000 'downloada'sinterneta.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Taylor je u svojoj bogatoj karijeri je objavila još albume kao što su: 'Red' iz2012., '1989' iz 2014. godine. Tri godine kasnije je uslijedio 'Reputation', a 2019. album 'Lover'. U pandemijskoj 2020. godini objavljena su čak dva albuma -'Folklore' i 'Evermore'.

Taylor Swift

(FOTO: Profimedia)


Turbulentan ljubavni život

Ipak, uz sve glazbene suradnje, pisanje vlastitih pjesama, turneje i glume u filmovima, Taylor je bila u brojnim kratkotrajnim vezama s glazbenicima i glumcima. Njezina prva veza je bila s Joeom Jonasom . zajedno su proveli tri mjeseca, a on ju je ostavio preko telefonskog razgovora. Upravo je njemu posvetila pjesmu 'Forever and Always'. Bila je i u tromjesečnoj vezi s glumcem Taylorom Lautnerom kojeg je upoznala na snimanju filma 'Dan zaljubljenih'. Čim je veza s Taylorom okončana, upustila se u novu ljubavnu avanturu - onu s glazbenikom Johnom Mayerom . Nažalost, i ta ljubav je bila kratkog vijeka - potraja je samo četiri mjeseca, nakon čega je Swift objavila pjesmu 'Dear John' u kojoj "upire" prstom u njega jer se igrao s njezinim osjećajima.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Dva mjeseca u vezi provela je i s Jakeom Gyllenhaalom , no i danas se ne zna razlog njihovog prekida. Prema pojedinim obožavateljima, popriličan broj pjesama na albumu 'Red' je upravo posvećen njemu. Njezino ljeto 2012. godine ostat će zapamćeno po romansi s Conorom Kennedyem. Conor je bio potomak poznate političke obitelji Kennedy. Conor i Taylor su raskinuli kada se on morao vratiti na koledž, a ona snimanju albuma.

Isto tako, vrlo kratko je bila u zagrljaju Harryja Stylesa , koji us u to vrijeme pomalo i šokirali javnost. Malo se govorilo o njihovom prekidu jer su uglavnom to bila kojekakva nagađanja.

Iako joj je veza s DJ-em i producentom Calvinom Harrisom , potrajala najduže do tada, nisu uspjeli proslaviti ni prvu godišnjicu. Taylor je tada prvi put objavljivala zajedničke slike na društvenim mrežama. Već istog mjeseca kad je prekinula s poznatim DJ-em, ljubila je glumca Toma Hiddlestona s kojim je putovala po svijetu, ali sreća se ispraznila nakon tri mjeseca veze. Već 2017. godine, Taylor je dokazala kako zna i sakriti vezu od očiju javnosti - tada je ljubila Joea Alwyna . Iako se i u medijima šuškalo o njihovoj vezi, nikada nisu fotografirani zajedno

Nagađalo se da je bila i u vezi s glumcima CoryjemMonteithom , Eddiejem Redmayneom i Zacom Efronom .


Djevojka koja vjeruje u bolje sutra

Da je riječ o glazbenici i glumici koja nesebično pomaže drugima i ne pazi na novac kada su u pitanju humanitarne akcije, dokazala je već 2008 .godine kada je donirala 100.000 dolara žrtvama poplave u Iowi. Samo dvije godine kasnije, za obnovu Tennesseeja koje su tada dogodile strašne poplave, donirala je čak pola milijuna dolara.

Gotovo 400.000 dolara donirala je školama za obnovu sale, glazbene odsjeke na koledžima te u samo napredovanje obrazovanja.

S obzirom na to da je njezinoj majci dijagnosticiran karcinom ,Taylor se uključila i u poprilično dug niz projekata za podizanje svijesti o raku. S čak 300 žena Hollywooda sudjelovala je u inicijativi "Vrijeme je" ('Time's Up') koja je u fokusu imala zaštitu žena.

Da je riječ o ženi velikog srca, pokazala je u trenutku kada ju je obožavateljica Ashley Silvers pozvala na dodjelu diploma u njezinoj školi. Taylor je tada bila zauzeta pa joj je tom prilikom poslala cvijeće i čestitku. Drugoj obožavateljici, Stephanie iz Engleske, poklonila je kuću u vrijeme trudnoće.