Ostalo

Chefica Ana Roš: 'Mladi ulaze u ovaj svijet jer misle da će biti rock zvijezde'

Nesuđena 49-godišnja diplomatkinja koja je trebala raditi u Bruxellesu odabrala je, kako sama kaže, postati djelom najkritiziranijeg posla na svijetu

Marija Pajić
16.04.2022 20:30

Obožavatelji gastro scene odbrojavaju trenutke do početka svibnja kada će Rovinj, zahvaljujući Weekend Food festivalu posjetiti vodeća imena svjetske kulinarske scene! Između ostalog i najpoznatija Slovenka - najbolja chefica svijeta 2017. godine Ana Roš ! Doznali smo koja je tajna njezina uspjeha i zašto se njezine večere rasprodaju u nekoliko minuta.

Ana Roš, glavna kuharica Hiše Franko nevjerojatnim jelima upisala je Sloveniju na gastronomsku kartu svijeta! Bivša skijašica i plesačica koja nikada nije radila u restoranu, štoviše studirala je diplomaciju, uspjela se prometnuti u najbolju cheficu na svijetu!

"Najveći problem današnjeg svijeta je što mladi ulaze u ovaj posao jer zamišljaju da će biti rock zvijezde što nije baš automatski - uvijek kažem to glasno - znaš li što je to raditi 18 sati dnevno čak i s 50 godina i biti odgovoran za 40 zaposlenih i 80 gostiju dnevno koji od tebe očekuju ništa manje od savršenstva?", rekla je Ana Roš.

Nakon što je 2017. godine ponijela tu prestižnu titulu, njezin život preokrenuo se naglavačke! Nesuđena 49-godišnja diplomatkinja koja je trebala raditi u Bruxellesu odabrala je, kako sama kaže, postati djelom najkritiziranijeg posla na svijetu i okušati se u svijetu gastronomije. Iako se to njezinim roditeljima, uglednoj slovenskoj novinarki i doktoru nikako nije svidjelo.

"Danas smo puno opušteniji kada nam djeca primjerice,kažu da su homoseksualci ili biseksualci, ne radimo tragediju od toga. U to vrijeme, ja kao perspektivna diplomatkinja odlučim odbaciti karijeru i poželim kuhati - to je za njih bio kao šamar!", dodala je.

Ana je u hrvatsku metropolu sletjela iz Dubaija gdje je držala predavanje pred čak 500 arapskih poslovnih ljudi o održivosti čija je svjetska ambasadorica. Plavuša kovrčave kose, zarazne životne energije i nezaustavljivog elana vrlo jasno zna što želi. Aktualna showbizz fama oko raznih kuhara i blogera baš joj i ne sjeda! No, razumije povezanost seksa i hrane!

"Mi smo doista jedno od najstarijih zanimanja na svijetu i mislim da moramo ostati skromni. Mi doista moramo guliti krumpire i mrkve, nije poanta biti dio mode i centra pozornosti! Na kraju krajeva, na jedenje super hrane trošimo puno novaca i vozimo satima....često cure idu na večeru i kažu, wow - to je bilo bolje od bilo kojeg seksa u mom životu!", pojasnila je Ana Roš.

A taj užitak je udaljen samo četiri sata vožnje od Zagreba, na bajkovitim Kobaridima u mjestu Staro selo gdje Ana živi i radi sa suprugom Valterom koji je iskusni sommelier, ali i kćeri i sinom. U njihovu timu radi 40 ljudi od kojih je nekolicina iz Hrvatske. Između ostalog i najbolja slastičarka svijeta, Čakovčanka Maša Salopek .

"Maša je vrlo inteligentna, vrlo motivirana što je u kuhinji vrlo bitno! To je u kuhinji presudno jer morate razmišljati svojom glavom. Ona se zna prilagoditi, ne radi ništa bez da pita i zato je jedinstvena!", kazala je Roš.

Anino omiljeno jelo? Bez brige - doznali smo i to!

"Fuži skokoškom, možeš da umreš!", tvrdi chefica.

Ana trenutno završava drugu knjigu, koju je počela pisati za vrijeme karantene i kako sama kaže morala je većinu toga izmijeniti jer je u to vrijeme bila loše energije. Okušala se i u modi pa je sa slovenskom dizajnericom napravila uniforme, kabanice i kišobrane s njezinim potpisom. Jer nakon svake kiše dolazi sunce. To se u Aninu životu dokazalopuno puta! I baš zato nema ništa čudno u tome da je najbolja na svijetu.