Ostalo

Annie Lennox poziva na solidarnost sa ženama iz trećeg svijeta

Nagrađivana glazbenica koja se aktivirala u borbi za prava žena i onih koji boluju od HIV-a pokrenula je djelovanje aktivističke skupine The Circle

Tabloid.hr - Hina
14.06.2017 11:45

Izazovi s kojima se žene suočavaju u zemljama u razvoju, uključujući loše obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, dječje brakove i obrazovanje, mogu se činiti nepremostivi, no promjene se mogu dogoditi kroz solidarnost žena iz bogatih država, smatra pjevačica Annie Lenox .

Nedovoljno se govori o problemima žena u siromašnim državama, a žene u bogatim državama moraju iskoristiti svoju moć kako bi činile dobro, istaknula je Lennox, škotska pjevačica pop grupe Eurythmics,poznate po brojnim hitovima poput"Sweet Dreams" i "Here Comes the Rain Again".

"Tako ja vidim feminizam, kao jačanje žena", poručila je Lennoxna summitu najmoćnijih žena svijeta okupljenihu Londonu.

Ta nagrađivana glazbenica koja se aktivirala u borbi za prava žena i onih koji boluju od HIV-a pokrenula je djelovanjeaktivističke skupine The Circle koja omogućuje utjecajnim ženama da iskoriste svoja znanja i resurse kako bi pomogle ženama koje žive u siromaštvu.

Lennox je naglasila važnost pridruživanja muškaraca pokretu za prava žena te je pohvalila promjenu zakona u Malawiju kojom su se zabranili dječji brakovi.

Ta je afrička država 2015. izglasala zakon koji je minimalnu dob za brak povećao na 18. Do promjene je došlo zajedničkim radom žena iz Ujedinjenih naroda s lokalnim muškim poglavicama.

Lennox je odlučila postati aktivistica kad je svjedočila govoru južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, koji je 2003. pandemiju HIV-a opisao kao genocid južnoafričkog naroda, posebice žena i djece.

Iako je puno učinjeno za liječenje i prevenciju te bolesti, u mnogim državama u razvoju nejednakost, socijalni pritisci i nedostatak informiranosti o tom virusu često čine žene ranjivijima infekciji od muškaraca. U subsaharskoj Africi žene i djevojke čine većinu HIV pozitivne populacije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, HIV i SIDA su vodeći uzrok smrtnosti među ženama reproduktivne dobi.

"Mi o HIV-u razmišljamo na određeni način, no ne shvaćamo tko je u epicentru pandemije SIDA-e u Africi, a to su mlade djevojke i žene", zaključila je Lennox na Fortune Women Summitu.