Ostalo

Bačić diskvalificirana nakon što je na festival stigla s plagijatom!

Iza nas je još jedno izdanje splitskog festivala koje ipak nije moglo proći bez skandala. Naime, nakon što smo upravo mi, u petak, dva dana uoči finalne večeri otkrili da Lidija Bačić planira nastupiti s pjesmom koju je Tijana Dapčević otpjevala šest godina ranije, stigla je diskvalifikacija. Maja Oštro s pravom se pita - što bi se dogodilo da mi na to nismo ukazali. A usput ima i sve detalje ove raspjevane manifestacije.

RTL
07.07.2014 17:36

Iako se tome iznimno radovala, Lidija Bačić ove godine pozornicu Splitskog festivala vidjela nije! U našoj emisiji u petak je otvoreno priznala da je njezina pjesma 'Krivi čovjek' prije šest godina već otpjevana. Tada se zvala 'Pogrešan čovek', a na festivalu u Budvi pjevala ju je Makedonka Tijana Dapčević . Lidija je zbog toga diskvalificirana sa Splitskog festivala.

"Jednostavno pjesma po kriterijima festivala ne spada ovdje kako se našla tu ne znam a kada je ustanovljeno da ta pjesma već ima život prije 7 godina ne bi bilo ravnopravno prema ostalima da to tako bude, pa je odluka donesena", kazao je Nikša Bratoš , član žirija Splitskog festivala.

"To sam čula, nisam znala da je diskvalificirana, ali nažalost takve su proprozicije ne možete izvesti pjesmu bez obzira u kojoj državi, mogla sam ja večeras izvesti neku pjesmu od Celine Dion što ne bi bilo u redu, ali nije dobro i mislim da je to regularno", prokomentirala je Zorica Kondža .

No regule su se, ne možemo se oteti tom dojmu, ispoštovale tek nakon što smo mi objavili tu priču.

"Ne želim vjerovati da su svjesno išli da prijave tu pjesmu , ne znam što da kažem, jasno je da se na splitskom festivalu izvode nove pjesme koje nisu nikad prije nigdje izvedene", rekao je Aljoša Šerić iz grupe Pavel.

"Splitski festival je festival na koji se prijavljuju novo komponirane ili zadane pjesme danas u doba interneta fejsa, youtubea stvarno se sve zna sve se vidi di je sta izdano, očito je nekome promaklo, ali eto ispravili su grešku", rekla je Andrea Šušnjara iz Magazina.

Zato grešaka nije bilo kod proglašenja pobjednika - skladba posvećena preminulom trogirskom slavuju Vinku Coci - 'Devet slova jedne riči' osvojila je Grand prix! Emotivni i iskreni poklon Splićana neprežaljenome Coci!

'Uvik isti', kako je pjevao Petar Grašo , osvojio je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Prošlo je dugih 11 godina od njegova posljednjeg nastupa na Splitskom festivalu.

"Da budem iskren, uopće neam pojma što sam sve dobio, sve je to krasno, ja doma imam strašno puno nagrada i strašno puno puta nisan dobio nagradu Već imam godina da mogu povući paralelu. Ono šta je najvažnije je da pjesma ostane i da se ljudi kao večeras smiju i plješću dok je pjevaju, to je najveća nagrada, to nije klišej, to je zaista tako", prokomentirao je Grašo.

Pjevala je i njegova draga Danijela , koja nije osvojila nagradu, ali jest ljetno putovanje s voljenim Grašom!

A gdje je dobra pjesma, nađe se i poneka kritika! Nakon dugo godine glazbenog izbivanja, Gego je sa sunčanog Hvara stigao u Split i, poput pravog vizionara, znao pobjednike unaprijed.

Osim vidovite porgnoze pobjednika, bilo je tu još otočkih mudrosti.

Zato je ljubav prema nedavno održanom Porinu pala u zaborav. Nekoć najsjajnija glazbena nagrada struke - daleko je od glamura, prestiža i toliko željenog ugleda.

"Ja to uvijek gledam s druge strane, možda to više nije kao što je nekad bilo, a možda smo mi samo ostarili pa su nam kriteriji malo drukčiji, malo nam je sve dosadno od našeg života pa nadalje", objasnio je Bratoš.

Zamjerke su pljuštale i na račun Splitskog festivala.

Kruha i igara, odnosno pjesme i igara da budemo precizniji. To je formula koja je u Splitu oduvijek dobro prolazila.

Sa svim skandalima, prigovaranjima i kritikom. Ništa manje ne očekujemo ni od slijedećeg, jubilarnog 55. Splitskog festivala.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.