Ostalo

Bivši modeli u Parizu svjedoče protiv 'seksualnog predatora', kako nazivaju bivšeg šefa najpoznatije...

Nekoliko bivših fotomodela i manekenki svjedoči ovih dana u Parizu protiv bivšeg šefa najpoznatije svjetske modne agencije Elite Model Agency navodeći da ih je na to potaknula Lisa Brinkwort, istraživačka novinarka BBC-ja koja ga je tužila za spolno zlostavljanje i silovanje.

RTL.HR - Hina
06.09.2021 11:00

"To me proganjalo 20 godina", rekla je u petak AFP-uBrinkworth,koja se godine 1998. infiltrirala kao model u modnu industriju da bi provela istraguo "neprikladnom seksualnom ponašanju nekih modnih agenata".

Jedna od osoba koje je javno prozvala je Gérald Marie, bivši šefnajpoznatije svjetske modne agencije Elite Model Agency, koju su1971. osnovali John Casablancas i Alain Kittler.

Agencija je poznata po tomu što su za nju radili vrhunski supermodeli poput NaomiCampbell , ClaudijeSchiffer i Cindy Crawford .

Brinkworth, kojadanas ima 54 godine, kaže da ju je Mariepokušao spolnonapasti 1998. dok je tajno radila reportažu o spolnim zločinima u modnoj industriji.

Zašto o ovomeprogovaram tek danas, 20 godina kasnije? "#Metoo", odgovara Brinkworth: "Dok sam radila reportažu o žrtvama Jean-Luca Brunela", još jednog agenta francuskih modela optuženog za silovanja modela i manekenki, koji je u prosincu završio u zatvoru, "ime Gerald Marie pojavilo se nekoliko puta", kaže Lisa Brinworth.

Danas se Brinworth osjećamanje usamljeno,kada su posrijedi ovakve teme, zbog čega je podnijela tužbu protiv francuskoga "seksualnog predatora" koja je rezultirala otvaranjem istrage pariškoga državnog odvjetništva u rujnu 2020. zbog"silovanja" i "seksualnog zlostavljanja", posebno nad maloljetnicama.

"Prije dvadeset godina žene su radile i bojale se gubitka posla. Ovaj put je pomogao pokret#Metoo. Bile su puno spremnije progovoriti o onome što im se dogodilo", zadovoljno kaže britanska novinarka.

Nakon podnošenja tužbe o slučajevima zlostavljanja javno je ili na drugi način progovorilo petnaestak bivših modela, a sljedeći tjedan se očekuje da ih još pet napravi isto. Neke će svjedočiti putem videokonferencije.