Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
IZ SAMOG SRCA ETIOPIJE

Bivši nogometaš sa suprugom u avanturi života

Nakon što je završio nogometnu karijeru, Dario Šimić započeo je uspješni biznis s kavom i zapitao se upravo to, a znalci su ga, uz pratnju naših kamera, odveli u Etiopiju.

RTL/ 16.12.2012. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li se ikad zapitali odakle potiče najbolja kava na svijetu? Nakon što je završio nogometnu karijeru, DarioŠimić započeo je uspješni biznis s kavom i zapitao se upravo to, a znalci su ga, uz pratnju naših kamera, odveli u Etiopiju. Što sve krije ta afrička zemlja, doznat ćete u tri nastavka, a u prvom, današnjem, Dario sa suprugom Jelenom upoznaje zemlju koja ih je po samom dolasku oborila s nogu.

Ovaj džip će Darija Šimića i ekipu tragača za kavom odvesti do samog srca Etiopije. Osam dana i tri tisuće kilometara samo da bi pronašli najkvalitetnije zrno kave.

Avion Turkish Airlinesa odvezao ih je do prve postaje. Glavni grad Adis Abeba političko je središte Afrike, nevjerojatno živ grad s više od 3 i pol milijuna stanovnika. Nakon slijetanja se ekipa, predvođena Darijem Šimićem i njegovom suprugom Jelenom, upoznala s etiopskom kulturom. U nacionalnom su se muzeju susreli s Lucy. Najstarijom pronađenom ženom i  pramajkom svih ljudi na planeti.

Ekspedicija je pomalo sramežljivo promatrala atmosferu u tipičnom kafiću u Adis Abebi. Sve dok ih nije rasplesala bujna domaćica.

S koreografijom dečki nisu mogli hvatati korak. I dobro da su ostavili malo snage jer ujutro je već bilo vrijeme za pokret. Radoznali afrički dječaci putem su s Darijem zaigrali nogomet i uspjeli mu prodati kapu koja ga je ostatak vremena dobro štitila. Put je ekspediciju vodio najstarijom rutom kave, koja bi Darija i njegov tim mogala odvesti do najkvalitetnije sirovine, a upravo nju želi uvesti u Hrvatsku.  

Iskusili su dio onoga što se o Africi doznaje samo iz dokumentarnih filmova, ali od životinja su ih u tom trenutku više zanimali ljudi.

Već s ranojutarnjih dvadeset stupnjeva u zraku trebalo se pješice probiti do afričkog sela Kimee koje je ostalo zarobljeno u vremenu. Ovo je prava Afrika.

Seljani žive u 15-ak koliba napravljenih od šiblja sa slamnatim krovovima. U hladnijem dijelu dana godine oblože ih blatom.

Sretni i zahvalni, stanovnici plemena su ekspediciji najboljih hrvatskih stručnjaka za kavu pokazali ono što ih je najviše zanimalo. U ritmu pjesme ovdje se u mužaru, u kojem su prije mljeli i svoje ljute začine, priprema prava etiopska kava.

I Dario se mogao malo opustiti jer bilo je jasno da najbolja kava na svijetu više ne može biti daleko. Ali ako su nešto dosada naučili, to je da je Afrika vrlo varljiva.

Više pogledajte u prilogu!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nevjerojatno

Modni spektakl! Bella Hadid gotovo potpuno gola izašla na pistu, dizajneri joj pomoću spreja napravili haljinu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba