Ostalo

Braća Kovač su ponos i dika sela Lusnić kraj Livna!

Iako je rođen u Njemačkoj, većinu svojih školskih praznika Niko je provodio u malom bosanskom selu baš kao i njegov brat Robert, također. Otkrijte tko je u to vrijeme od njih dvojice bio nadareniji za sport, tko je bio na glasu kao baraba te čija je u njihovoj obitelji bila zadnja.

RTL
22.05.2014 17:51

Malo bosansko selo Lusnić nalazi se u neposrednoj blizini Livna. Najveća reklama ovog kraja, uz livanjski sir, zasigurno su nogometna braća Kovač.

"Ponosimo se recimo sa Ronaldom i šta ja znam. Zašto se ne bi ponosili i s Robertom i Nikom? Niko je manje dolazio, a Robert je često tu. On je bio baš domaći i svaki put je morao kraju ići da se netko snima, slika i stvarno se ponose s njima", rekla nam je susjeda Perka Gelo.

Robert i Niko bezbrižna ljeta provodili su u ovom malom brdovitom selu. Mještani kažu, uvijek su bili fini i pristojni.

"Bili su krasni dečki, lipi momci. Robert je bio ovdje kod mene češće puta pa sam ga ja krio, sakrio ga od babe u špajz. Ja ovdje dođem i radim i on dođe i otme mi čekić i on hoće da radi. Onda ga ja namažem uljem i pošaljem ga babi", ispričao je susjed Blaž Barun.

"Stvarno su dečki za peticu, ne za trojku već za peticu", akže susjed Mijo Gelo.

"Robert je malo življi bio, Niko je, kako god ga danas vidite, tako je uvijek imao pristojnost i svoju riječ je imao. I tako je i došao do toga i svaka im čast", dodala je Perka.

Jednom na godinu organizirale bi se velike utakmice za djecu u kojima su snage odmjeravali "Švabe" protiv domaćih. Za loptom su trčali uvijek, kažu mještani, a veliku ulogu u njihovu odgoju imala je majka Iva, strah i trepet razigrane braće.

"Niko je bio stvoren za to, Robo bi tu i tamo malo pobjegao kao i ostali dečki i u barabe i svugdje, a Niko je bio drugo - mama Iva, ona im je šef bila i nju se poštivalo", kaže susjed Mijo.

Djeca k'o djeca, oko domaćih životinja nisu se mnogo zadržavala, ali zato je momcima iz Berlina – zabranjeno susjedovo voće bilo - najslađe. Ali braća Kovač sve su vratila, no ne u voću već pomažući mještanima.

Svoje selo Niko i Robert nikada nisu zaboravili, ali ni seljani nisu njih. Riječi hvale tekle su u potocima, a od poznate braće imaju velika očekivanja.

A ponosit će se i ako uspiju na svjetskom prvenstvu. Taktiku koje bi se Niko trebao držati - imaju, a nakon dobrog rezultata planiraju veliku feštu.

Proživljavati će Lusnićani sve što se bude događalo na terenu, jer kažu, braća Kovač nisu bilo tko – oni su njihov ponos i dika.

Cijelu priču pogledajte u našem video prilogu!