Ostalo

Branko Lustig: Dvostruki oskarovac radio je na 'Schindlerovoj listi' i 'Gladijatoru', a preživio je Auschwitz

Slavni hrvatski producent i glumac Branko Lustig iza sebe je ostavio bogatu filmsku karijeru

Tabloid.hr
14.11.2019 10:39

Legendarni hrvatski producent i glumac židovskog porijekla, Branko Lustig , rodio se 10. lipnja 1932. godine u Osijeku, a za svog je života izgradio nevjerojatnu karijeru i postao prvi Hrvat koji je nagrađen i Oscarom i Zlatnim globusom .


Zatočeništvo u logoru

Lustig je dvije godine kao dijete bio zatvoren u zloglasnim koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen , aizgubio je baku i oca koji je ubijen u Čakovcu. Producent je za preživljavanje logora zahvaljivao časniku koji je igrom slučaja bio iz istog mjesta kaoi on te jepoznavaonjegovog oca.

Branko i Mirjana Lustig

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Svoju suprugu Mirjanu Lustig poznavao je godinama prije nego što su se oženili 1970. godine, a zajedno su dobili kći Saru .


Uspješna karijera

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji. Lustig je studirao glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a zatim je radio u kazalištima i na stranim filmskim koprodukcijama.

Osamdesetih je godina s obitelji preselio u Los Angeles, što se pokazalo kao najveća prekretnica u njegovoj karijeri koja je jednostavno buknula. Upoznao je slavnog redatelja Stevena Spielberga s kojim je napravio danas kultni film 'Schindlerova lista'.

Upravo mu je taj film donio prvog Oscara , a zatim je uslijedila suradnja s Georgeom Clooneyjem iNicole Kidman na filmu 'Mirotvorac', suradnja na filmu 'Hannibal' te na filmovima 'Pad Crnog jastreba', 'Američki gangster', 'Kraljevsko nebesko', 'Dobra godina'. Zanimljivo je za Lustiga kako je u gotovo svim svojim filmovima imao cameo pojavljivanje.

Film 'Gladijator' iz 2000. godine, s Russellom Croweom i Joaquinom Phoenixom, donio mu je drugog Oscara, a kasnije je i sam postao članom Američke akademije.

Lustig je, primjerice, otkrio kako je s Georgeom Clooneyjem prestao razgovarati nakon snimanja filma, dok je s Russellom Croweom i Stevenom Spielbergom ostao u odličnim odnosima.

Branko Lustig

Foto: Profimedia.hr

S Croweom je odnos zapravo započeo vrlo loše na snimanju 'Gladijatora' jer ga je glumac napao i prijetio mu. Međutim, kasnije su se zbližili i ostali dobri prijatelji, a Crowe ga je odmilja zvao 'Papa.'

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Prije desetak godina vratio se u Hrvatsku i postao predsjednikom Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma .Smnogim je holivudskim faca imao prijateljske odnose. Često ih jerado dovodio u Hrvatsku pa je tako slavni glumac došao na Festival tolerancije upravo na njegov poziv.

Isto tako je došao i Ben Kingsley s kojim je Lustig surađivao na 'Schindlerovoj list'. Posjetio je filmski festival u Puli 1995. godine.Lustigov holivudski miljenik bio je i glumac Orlando Bloom koji ga je 2008. godine i posjetio u Zagrebu.

Branko Lustig u svibnju je ove godine proglašeni počasnim građaninom grada Zagreba za doprinos filmskoj kulturi, promicanju vrijednosti demokratskog društva.