Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kralj donje blatnice

Bulićevo rodno selo je na korak do toga da ga proglasi svetim!

Mate Bulić nije samo kralj dijaspore već je i neokrunjeni kralj Donje Blatnice. U njegovu rodnom selu u srcu Hercegovine malo nedostaje da ga proglase svetim. U potrazi za zavičajima naših estradnjaka, ondje smo naletjeli na Bulićevu rodbinu, kumove, susjede. Njima je na prvom mjestu Mate, pa dugo dugo nitko i onda opet Mate.

RTL/ 25.4.2014. u 17:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U potrazi za novim slavnim korijenima, posjetili smo općinu Čitluk, srce Hercegovine odakle je potekao "kralj dijaspore".

Malo selo Blatnica rodno je mjesto Mate Bulića, jedinog i pravog "kralja dijaspore" kako ga mnogi nazivaju. A zašto je kralj, znaju njegovi mještani.

"Mate Bulić naš komšija, pjevač, pravi čovjek pravi", "To je jedan čovjek izuzetno dobar i humanitaran, dosta ljudi je pomogao i nemam riječi, sve najbolje", "Za nas je Mate oličenje dobra, svakome će pomoći, pogotovo evo sad kad je otišo u Njemačku. Ko je god došao u Frankfurt, obratio se Mati", sugrađani imaju za Bulića samo riječi hvale.

Ne samo da pomaže, već svaki put kad navrati iz Frankfurta napravi dernek za sve.

Ponos i dika Blatničana dovodi u njihovo malo selo izvođače koji, ni da im život o tome ovisi, pojma nisu imali gdje se na karti krije ovo mjesto. Dražen Žečić, Thompson, Željko Bebek, samo su neki od brojnih izvođača koji su zapjevali u Blatnici.

A svi koji dođu, ostave koju kunu za crkvu, ceste, groblje, narod - što god već treba popraviti ili pripomoći.  

U malom selu zatekli smo još jednu lokalnu zvijezdu, Matinog susjeda kojeg uz kralja dijaspore, osim velikog prijateljstva, veže i suradnja. Naime, bio je u spotu za pjesmu 'Gori, gori borovina'.

Proslavio je Mate selo i mještane. Za njih gotovo da i nema većeg sveca.

Voli Mate druženje i prijatelje, bez toga kažu ne bi bilo ni njega. Prije nego što se uhvatio pjevanja Buliću su prognozirali jednu posve drugu karijeru.

"On je bio golman, branio je za nogometni klub Boksit paje onda krenuo u pjevanje", kaže jedan od Matinih sumještana.

I tako je ostalo do danas. Svojim pjesmama opčinja mnoge žene, a mještani kažu da mu je to u krvi. Mate je oduvijek bio zavodnik.

Ipak, Matina supruga Zdravka može odahnuti jer on nikada nije pogledao drugu, bar tako kažu mještani. Voli Bulić doći u svoje rodno mjesto, a kada dođe znaju svi kako provodi dane - u druženju s prijateljima i ekipom.  

No tako nije bilo kada je Mate bio mladić. Dapače, kažu mještani da je uvijek bio radišan. A njegov se kum prisjetio i njihovog prvog posla - branja duhana.

"To je bilo naše djetinjstvo, to su bili naši počeci. Poslije toga se išlo u školu i tako dalje. To je bio jako krvav i trnovit put", kaže Matin kum.

Put koji je Matu odredio kao čovjeka, humanitarca i osobu velikog srca.

Kada Mate nije u selu, onda ga se prati na televiziji. U svakom slučaju, ovoliko riječi hvale nismo još doživjeli. Mještani kažu - njihova mala Blatnica ne bi bila ista da upravo ovdje prvi put nije zaplako veliki Mate.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nesvakidašnji slučaj

Švedska manekenka puštena na slobodu nakon devet dana pritvora i podmirivanja 300 kuna kazne

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba