Ostalo

Coolio je glumio u filmu s Dino Dvornikom: 'Splitski Get je opasniji od geta u kojem sam odrastao'

Američki reper bio je fasciniran jer ga je Split podsjetio na rodnu Kaliforniju više nego što je mogao pomisliti prije nego je došao ondje

L. K.
29.09.2022 12:00

Vijest o smrti američkog repera i producenta Coolija odjeknula je svijetom. Preminuo je u 60. godini života, a uz hip-hop glazbu, volio je glumu pa je dobio i ulogu u filmu Arsena Antona Ostojića 'Ta divna splitska noć' gdje je glumio s Dinom Dvornikom . U filmu je utjelovio američkog mornara Frankyja koji se slučajno našao u splitskom Getu dok mu je brod bio usidren u splitskoj luci.

"Nije važno jesam li ja poznati reper, niti što sam prodao 18 milijuna CD-a, ni moje glumačko iskustvo. Jedino je važno da u Splitu glumim u filmu čiji mi se scenarij jako sviđa i da što bolje napravim lik nesretno zaljubljenog američkog Frankyja. Splitsko sunce podsjeća me na Kaliforniju", izjavio je pokojni reper 2004. godine za Nacional .

Coolio 'Ta divna splitska noć'

Dodao je uz sve to kako misli da je splitski Get opasniji od ghetta u kojem je odrastao. "Izađeš iz svoga stana na ulicu i već si pred važnim izborom: ili ćeš postati dio bande i pridružiti se gangu, ili ćeš postati žrtva. Trećeg puta u ghettu u kojem sam živio u Los Angelesu nema. Zapravo, ja sam mnogo godina bio žrtva, morao sam se boriti, znati preživjeti. Ali mislim da je splitski geto mnogo opasniji od moga geta u L.A.-u", pojasnio je.

Coolio 'Ta divna splitska noć'

Brzo je dodatno pojasnio svoju izjavu dodavši kako ga u Splitu nitko nije napao, niti mu nije nudio drogu, ali je "osjetio atmosferu i zna nešto o događajima sa splitskog područja".

Coolio i Arsen Anton Ostojić, Split 2004. godine

Podsjećamo da je Coolio preminuo od posljedica srčanog udara u kući svog prijatelja u Los Angelesu. Službeni uzrok smrti još nije poznat.

Coolijev menadžer Jarez Posey tvrdi kako je reper otišao u kupaonicu u prijateljevoj kući, ali nije izašao. Prijatelj i vlasnik kuće ga je dozivao te je na kraju ušao i vidio potresan prizor - njegovo beživotno tijelo je ležalo na podu.

Coolio Split 2004. godine

Svjetsku je slavu dosegnuo hitom 'Gangsta's Paradise' iz 1995. godine, a zahvaljujući njemu, uručena mu je nagrada Grammy za najbolju solo rap izvedbu.

Coolio Split 2004. godine