Ostalo

Danas su 70-godišnjaci, a prije nego što su razvodi brakova kumovali njihovoj slavi bili su senzacija:...

Članovi legendarne švedske pop grupe ABBA iznenadili su u četvrtak obožavatelje diljem svijeta objavom da su snimili novi album nakon 40 godina.

RTL.HR - Hina
03.09.2021 08:00

"Imamo novi album", kazali su na tiskovnoj konferenciji u Londonu Björn Ulvaeus (76) i Benny Andersson, koji su uz Anni-Frid Lyngstad (75) iAgnethuFaltskog (71) bili članovi jedne od najuspješnijih grupa u povijesti.

Novi album, "ABBA Voyage", izlazi 5. studenoga i sastoji se od 10 novih pjesama, snimljenih u Anderssonovu studiju u Londonu.

Dvije od njih, "I Still Have Faith In You" i"Don't Shut Me Down", premijerno su odsvirane tijekom tiskovne konferencije.

Ulvaeus i Andersson, dvojica skladatelja grupe koji su osobno bili na 'presici', rekli su da je album rođen nakon što se slavna četvorka okupila kako bi snimila digitalni koncert.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

"Isprva smo imali samo dvije pjesme, a onda smo si rekli da bi ih možda mogli snimiti još nekoliko", rekao je Andersson.

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte, također nazvane ABBA Voyage,u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.

Šest puta tjedno na koncertu će 'nastupiti' hologramičlanova benda, praćeni desetročlanim živim bendom koji će svirati 22 njihova najveća hita.


40 godina stanke

Njihov posljednji studijski album "The Visitors" objavljen je u studenome 1981. nedugo prije raspada grupe.

Nakon toga se 40 godina nisu okupili ni na pozornici ni u studiju.Slavna grupa prodala je više od 400 milijuna albuma i utjecala na naraštaje pop glazbenika.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

S osam albuma i više od 40singlova u manje od desetljeća, švedski je bend 1974. na prepad osvojio glazbenu scenu i postao kultna senzacija čija popularnost nije jenjala do danas unatoč brojnim promjenama u glazbenim trendovima.

Sastavljena od dvaju danas razvedenih parova, naziv ABBA akronim je imena četvero članova koji su danas u zlatnim godinama.

Benny i Bjorn počeli su zajedno skladati 1966., a kvartet je sastavljen tri godine poslije dolaskom Agnethe i Anni-Frid.

Godine 1973. grupa, koja je usvojila naziv ABBA tek godinu poslije, nije se na nacionalnom švedskom natjecanju uspjela kvalificirati na Euroviziju.


Waterloo

Ali većiduće godine tada nepoznati bend uzrokovao je senzaciju pobjedom na Euroviziji u Brightonu pjesmom "Waterloo".

Pjesma je postala hit na cijelom kontinentu i rođen je novi glazbeni fenomen.

Slijedio je hit za hitom, uključujući singl "Mamma Mia" 1975., koji je prvog mjesta britanske ljestvice svrgnuo "Bohemian Rhapsody" gurpe Queen.

Iduće godine je album "Arrival" s pjesmama poput "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You" i "Dancing Queen" prodan u više od 10 milijuna primjeraka.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Izvedena uživo prvi put na vjenčanju švedskog kralja 1976., "Dancing Queen" postala je međunarodni hit godine."Take a Chance on Me" i "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" u idućim godinama zacementirali su zvjezdani status švedske grupe.


Dva razvoda i razlaz

Razvod Bjorna i Agnethe 1979. bio je početak kraja grupe i rezultirao je jednom od njihovih najpotištenijih pjesama "The Winner Takes It All" koju je napisao Bjorn i doveo Agnethu u čudnu poziciju da pjeva pjesmu o razlazu čiji je autor njezin bivši muž.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Godinu kasnije izašao je album "Super Trouper" nakon kojeg je grupa, pokazalo se, posljednji put svirala uživo.Benny i Frida razveli su se 1981., a 1982. grupa je najavila da uzima stanku koja je trajala do danas.

Unatoč brojnim zahtjevima tijekom godina, jako je malo autora dobilo odobrenje da semplira njihove pjesme. Kad je Madonna zamolila da semplira "Gimme Gimme Gimme" za njezin hit "Hung Up" 2005., dobila je odobrenje tek kad je ABBA čula konačnu verziju njezine pjesme.