Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nije njima loše

Doznajemo za vas: Koliko zarađuju naši izvođači?

Kako žive domaći glazbenici? Prema podacima iz ZAMP-a reklo bi se - jako dobro. Novac od tantijema koji im svake godine sijeda na račun, zakrpao bi i pozamašne rupe u proračunu. No, onome tko radi najviše, na račun NE sjeda ništa. Razlog - pravni problemi

J.G./ 2.4.2015. u 17:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tko najviše radi znaju već i ptice na grani. Malo nedostaje da i one ovih proljetnih dana počnu cvrkutati pjesme Rozge, Jole ili Madre Badesse. Ali kada ZAMP odriješi kesu, autor spomenutih Tonči Huljić, od toga ne vidi ni kune.

"Ne zarađujem ništa! Ne primam tantijeme uopće. Jednom moram stati na kraj zadiranju u moj džep", tvrdi TončiHuljić. Da u Tončijevu slučaju ne vrijedi malo obrnuta ona: koliko muzike, toliko para potvrdili su nam i u ZAMP-u.

"On trenutno ne prima autorske tantijeme, doista. Zbog nekih pravnih njegovih situacija. Međutim on je između top deset najizvođenijih autora", potvrdio je glavni direktor ZAMP-a NenadMarčec

Za razliku od njega, ovih drugih devet veličanstvenih od glazbe i u Hrvatskoj vrlo lijepo žive. Iako svi redom tvrde kako su cifre koje su danas objavljene u '24 sata' prenapuhane, nitko ne želi reći koliko je zapravo zaradio u 2014.

"Mislim da je to privatna stvar i ne bih izgovorio koliki su to iznosi", izjavio je glazbenik MiroBuljan.

"Sasvim sam siguran da nitko od navedenih nije svoj iznos zarade rekao javno", kazao je glazbenik AntePecotić.

Neki jesu, ali oni nisu u top deset najplaćenijih. Jedna od onih bez dlake na jeziku je i AlkaVuica

"Ono što me jako čudi je da svake godine dobijem sve manje, ali uvijek je to tu negdje oko 10 000 eura", kaže Alka Vuica. Ove godine ukupni iznos koji će glazbenicima ZAMP isplatiti iznosi nešto više od sto milujna kuna. Najviše će dobiti oni čije su se pjesme izvele ili pustile najveći broj puta.  "Filozofija je jednostavna. Imaš dobru pjesmu, imaš hit koji se vrti na radiju, na televiziji. Jednostavno, dobiješ novaca koliko si zaradio. Koliko para, toliko muzike", komentira glazbenik BorisĐurđević.

"Ne znam zašto to nije transparentno. Zašto bi se krilo uopće koliko koji autor zarađuje", dodala je Alka.

Ne znamo ni mi, pogotovo zato što svatko od nas, barem nekim manjim dijelom, uplaćuje novac glazbenicima.

"Pojedinačne zarade ne možemo bez suglasnosti autora javno objaviti. To je slično bankarskoj tajni", priznaje Marčec. "Svaka uspješnost je normalno nagrađena u svakom civiliziranom društvu. Netko tko nešto zna, nešto vrijedi i adekvatno je nagrađen za to", izjavio je glazbenik HuseinHasanefendićHus

A za svoj talent i trud lijepo su nagrađeni. No glazbom nam barem uljepšavaju svakodnevicu. A to se nekad parama ne može platiti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kontroverzna priča iz Sočija

Procurio golišavi video libanonske skijašice

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba