Ostalo

Ed Sheeran na sudu zbog hita 'Shape of You': Na sudu je naveo odakle je još crpio inspiraciju za druge...

Autori pjesme "nisu Shaggy, Coldplay, Rihanna ili Jay-Z, ali da jesu, bili bi tretirani na drugačije", smatra odvjetnik Samija Chokrija i Rossa O'Donoghuea

L.K.
2022-03-07 19:15

Engleski glazbenik Ed Sheeran zanijekao je optužbe prema kojima "posuđuje" ideje od nepoznatih tekstopisaca bez priznanja, saslušao je danas Visoki sud.

Autori pjesme, Sami Chokri i Ross O'Donoghue tvrde kako Sheeranova hit pjesma 'Shape of You' "posuđuje" dijelove jedne od njihovih pjesama, piše The Sun .

Kažu da je refren Sheeranove pjesme, koji glasi: "Oh I oh I oh I", uzeti iz refrena njihove pjesme: "Oh why oh why oh why".

U petak je odvjetnik Chokrija iO'Donoghue, Andrew Sutcliffe rekao da Sheeran "posuđuje ideje i ubacuje ih u svoje pjesme, a ponekad će to priznati, ali ponekad i neće".

Ed Sheeran

(FOTO: Profimedia)

Odvjetnik je tvrdio da je priznanje ovisilo o tome koliko je drugi umjetnik bio poznat, dodajući da dva autora pjesama "nisu Shaggy , Coldplay , Rihanna ili Jay-Z , ali da jesu, bili bi tretirani na drugačije".

Na početku svjedočenja, Sheeranov odvjetnik Ian Mill upitao je: "Prihvaćate li da se tako ponašate ili ste se ponašali?"

"Ne. Primjeri koje je koristio očito su poznati umjetnici, a dvojica od njih su ljudi s kojima sam radio pjesme", pojasnio je Ed Sheeran.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

"Da je gospodin Sutcliffe istraživao, znao bi da postoji punonepoznatih izvođača od kojih samposudiodijelove pjesama", tvrdi Sheeran.

Sheeran je naveo nekoliko primjera kada je posudio dijelovepjesama nepoznatihizvođača, a dodao je i da je posudio dio najavne špice iz TV serije 'Buffy ubojica vampira' od, kako kaže, "nepoznatog skladatelja".

"Svi ti primjeri nisu poznati umjetnici od kojih smo posudili pjesme i to je ono što moram reći o tome", rekao je 31-godišnji Sheeran.

Pročitajte još
Nakon što je srušio rekorde, sa samo 28 godina je otišao u mirovinu, a sada je postao otac

Sheeran, koji se pojavio u loži za svjedoke u tamnom odijelu s istom kravatom,opisao je svoj proces pisanja pjesama na Visokom sudu.

"Dok čujem ritam, čujem pjesmu i izlazi melodija", pojasnio je Sheeran.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja, odvjetnikSutcliffe je rekao: "Dokazi su neodoljivi da je u vrijeme pisanja 'Shape of You' vaš proces pisanja pjesama uključivao prikupljanje drugih ideja."

"Vi kažete da je to neodoljivo. Ja se ne slažem s tim", uzvratio mu je Sheeran.

Ed Sheeran i princ Harry

(FOTO: Profimedia)

"Pišem puno pjesama i ako ne napišem pjesmu u roku od dva sata, to doživljavam kao neuspjeh", dodao je Ed Sheeran koji je,uz pomoć koautorapjesme, pokrenuopravni postupak u svibnju 2018. godine, tražeći od Visokog suda da proglasi kako nisu povrijedili autorska prava Chokrija i O'Donoghuea.

Dva mjeseca kasnije, u srpnju 2018. godine, Chokri i O'Donoghue su podnijelivlastiti zahtjev za "kršenje autorskih prava, naknadu štete i račun dobiti u vezi s navodnim kršenjem".


Prošlog tjedna na Visokom sudu

Prošlog petka je odvjetnikAndrew Sutcliffe rekao na sudu kako je Sheerannedvojbeno vrlo talentiran. "On je genije, ali je i 'svraka'. Posuđuje ideje i ubacuje ih u pjesme.Ponekad on to prizna. A ponekad ne", dodao je.

Sheeran je bio uznemiren zbog navedene usporedbepa je brzo počeo pisati bilješku koja je proslijeđena njegovom odvjetničkom timu.

Ed Sheeran

(FOTO: Profimedia)

Odvjetnik Sutcliffe je rekao kako je hitmejker "osvojio brojne nagrade" i da je vrlo poznat."Oni (Chokri i O'Donoghue) nisu Shaggy, Coldplay ili Rihanna. Da jesu, ovo bi se tretiralo sasvim drugačije", rekao je.

Ubrzo je Sheeran tada zamrznuohonorare za najprodavaniji singl nakon što je glazbenik Sami Chokri tvrdio kako je ukradennjegov rad.

Vjerojatno je Edpropustio milijune zbog presude jer je zamrznuo honorare Društvaza prava izvođača iz 2018., koje odlučuje o isplatama tantijema.

Ed Sheeran

Inače, ročište će trajati tri tjedna. (FOTO: Profimedia)

U presudi iz studenog 2020., sutkinja Francesca Kaye rekla je da su uključene strane "očekivale da će snositi troškove u regiji od tri milijuna funti između sebe u ovom sporu".

Inače, Sheeran je ranije podmirio tužbu zbog kršenja autorskih prava 2017. protiv njega u SAD-u, zbog druge njegove hit pjesme 'Photograph'.

Tekstopisci Thomas Leonard i Martin Harrington tužili su pjevača, tvrdeći da njegova balada ima sličnu strukturu kao njihova pjesma'Amazing'.

Prema objavljenim sudskim dokumentima, slučaj je riješen za više od 4 milijuna funti.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.