Ostalo

Ekskluzivna ispovijest Borne Rajić: bivši partner tuži je zbog skrbništva i želi joj oduzeti...

Drama Borne Rajić oko skrbništva nad petogodišnjim sinom Rafaelom se zahuktala

Ana Miščević
2016-01-26 17:00

Borna Rajić proživjela je najteže trenutke svog života, trenutke u kojima jedna majka ne zna gdje joj je dijete. Mjesec je dana, naime, živjela u strahu za sina Rafaela, kojega je njezin bivši partner i Rafaelov otac Ron Hale - bez znanja majke i obitelji zadržao puno duže od roka kada ga je trebao vratiti majci.

"Meni je on dozvoljavao telefonski kontakt s djetetom, i to je bilo na način da ja ili braća pitamo kad ćemo se vidjeti i onda on sve na hebrejskom djetetu dozvoljava što da kaže, i onda nam djete kaže 'jednog dana'", priča kroz suze Borna.

"Ja sam ipak svoju djecu u cijelom tom postskriptumu koji se dešavao nakon našeg razlaza ipak pokušavala na neki nažin zaštititi, zataškavajući masu borbi i stvari koje su se događale i koje je Rafaelov otac radio da ne bi taj dio njihovih života i uspomena narušila, jer ipak kao majka želite zaštiti svoju djecu", dodaje Borna.

No prava borba za sina tek je čeka. Francuski je sud nepravomoćno odlučio Rafaela dodijeliti ocu koji trenutačno živi u SAD-u.

"Samo nekoliko dana prije tog zakazanog ročišta, on se udostoji prvi put nakon mjesec dana odgovoriti na moj mail i daje mi kontakt svojeg odvjetnika, tako da moj odvjetnik ima četiri dana da odluči da li će tražiti odgodu toga spora jer nismo spremni da izađemo u sudski proces, ali procijenimo da u tom trenutku, ako odgađamo proces, nema trenutnog izvršenja kojim se može dijete vratiti majci", priča Borna.

Nema tu iskrene brige za dijete - otkriva Borna. Rafael je tek sredstvo kojim si njezin bivši partner želi osigurati materijalnu dobrobit i od nje izvući novac.

"Tu su sad nedavno bili natpisi da je on tražio alimentaciju 19.500 kuna, što nije točno. On je tražio alimentaciju od 5.000 eura", otkriva Borna.

Ne samo iskorištena, već i slomljena činjenicom da Ron ne bira sredstva kako bi se domogao njezina novca, Borna se odlučila potražiti pomoć ženskih udruga i policije.

"Već su bili u toku od kad je dijete 'kidnapirano', kad nije vraćeno od 4.11", kaže Borna.

Teški period za svaku majku. Sve ovo Borna iznimno emotivno proživljava.

"To sam ja puno puta pričala, da sam odgajana u jednom romantičnom miljeu, gdje se živjelo okruženo pjesnicima i umjetnicima, i da meni na neki način divlja strana ljudske prirode i pukog opstanka u kojem netko apsolutno ne bira ni metode ni sredstva za svoje preživljavanje, bila apsolutno strana", kaže Borna.

Anksioznost, noćne more i promjene u ponašanju tek su dio onoga što Borna uočava na sinu nakon povratka od oca. Strah ju je, boji se za budućnost svoga djeteta. Ne može ni zamisliti život bez njega, a pravomoćne sudske presude na njezinoj su strani.

"Jedina pravomoćna odluka je odluka iz 2013. pod kojima ja imam skrbništvo nad Rafaelom", tvrdi Borna.

No njezin strah sada još i veći jer je i tijekom prvog procesa u Francuskoj, uz zaštitu tjelohranitelja, živjela mjesecima u strahu, kako joj Ron ne bi nasilno uzeo dijete. On se prije dva mjeseca oženio Koreankom s kojom živi u Americi. To ga nije smirilo. I dalje, tvrdi Borna, želi staviti ruke na njezin bankovni račun.

"To je moja surova žvotna lekcija, da vuk dlaku mijenja, a ćud nikada. Da postoje zaista različiti nivoi ljudske svijesti i da čovjek koji je na nivou pukog preživljavanja, u vama ne gleda čovjeka, već u vama gleda sredstvo preživljavanja", kaže Borna.

Otkako je odlučila da to ne želi biti, Borna proživljava najteže trenutke u svome životu. Sve ovo, kaže, Ronova je osveta što ga je napustila, a osvećuje joj se onako kako svaku majku najviše boli - preko djeteta. Zato je Borna ovaj put spremna boriti se do kraja.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.