Play ponuda
Play ponuda
INMUSIC FESTIVAL 2022.

EKSKLUZIVNO! Frontmen Gogol Bordella za RTL.hr: 'Borit ću se do konačne pobjede Ukrajine. Moja poruka njima je - Je*** li vas'

Gotovo je nemoguće zamisliti što možemo očekivati od kraljeva gypsy punka, ako dođu još jednom na InMusic, jer njihov nastup je neopisiv. Jednostavno se mora doživjeti iz prve ruke!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Luka Kalac/ 23.6.2022. u 12:17
Play ponuda

"Ako si autentičan, onda ostaješ uvijek takav. Ako nisi, nema toga što te može učiniti takvim", upravo je tim riječima započeo intervju s pjevačem i tekstopiscem Gogol Bordella, Eugeneom Hützom, nakon fantastičnog poslijepodnevnog nastupa na trećem danu 15. izdanja InMusic festivala 2022. godine na zagrebačkom Jarunu. Kraljevima gypsy punka, hibridnog žanra koji sjedinjuje tradicionalnu romsku glazbu i punk rock, ovo nije bio prvi nastup na InMusicu tako da je publika defintivno imala visoka očekivanja. Gogol Bordello, kao jedan od rijetkih bendova kojima je svaki nastup zasebna priča koja na sebi svojstven način spaja koncert i kazalište, definitivno je spektakl koji se mora doživjet, koncert zbog kojeg je Jarun eksplodirao.

Njihovo ime dolazi od prezimena ukrajinskog književnika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, "Gogol", koji je dio ukrajinske kulture unio među Ruse. S druge strane, riječ "Bordello" na talijanskom jeziku predstavlja bordel. Već iz samog naziva je jasno kako je multikulturanost jedno od njihovih obilježja kojim se ponose i ističu jena svakom koraku, a u prvihh nekoliko sekundi njihove glazbe, to se gotovo može i čuti. Njihovi glazbeni počeci bili su krajnje nezahvalni, no zahvaljujući njhovoj ustrajnosti kroz nekoliko godina postali su česti gosti na raznim glazbenim festivalima - od metal festivala preko onih punkerskih i festivala svjetske glazbe do jazz festova. Jedno je sigurno - doista se vrlo mali broj bendova može pohvaliti time da su imali čast biti među bendovima koji nastupaju na, na prvu, nepovezivim festivalima, no to je još jednom dokazalo da svugdje na svijetu ima mjesta za Gogol Bordello i njihove fenomenalne nastupe.

"Bili smo punk/hardcore bend, ali općenito volimo glazbu pa sve ovo utječe na naš način sviranja. Slijedom toga bili smo pozvani da sviramo na tim raznim, eklektičnim festivalima. Rado ondje nastupamo jer glazba je ono što nam pomaže da levitiramo. Levitiranje je važno. Stvarno je!", ustvrdio je Eugene Hütz u razgovoru za RTL.hr nakon čega je objasnio što je točno mislio pod levitacijom.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Davor Puklavec/PIXSELL

"Mislim, ako si u nekom velikom gradu, u podrumu ili u nekom udaljenom selu - okupi se nas nekoliko nas koji zajedno sviramo, klan klan i bang bang, nekako taj proces započne. Ubrzo se počneš osjećati kao da se izdižeš iznad zemlje. To je stvarno kao neka vrsta levitiranja", dodao je.

Surađivali ste s Lesom Claypoolom iz Primusa na pjesmi 'Man With the Iron Balls'. Prihodi od te pjesme koristit će 'Nova Ukraine' (neprofitna organizacija posvećena podizanju svijesti o Ukrajini u Sjedinjenim Državama). Jeste li trenutno zadovoljni prikupljenim prihodima, izabrali ste domišljat način kako pomoći vašoj rodnoj Ukrajini na taj način svojom glazbom?

"Bilo je to najmanje što smo mogli učiniti. To nije jedino što radimo. Mislim, dio prihoda od ove turneje ide u to, a isto čine i drugi glazbenici s kojima smo surađivali. Ja sam iz Ukrajine i borit ću se i koračat ću do konačne pobjede Ukrajine. Naravno da je sjajno i inspirativno vidjeti to i mnogi svjesni glazbenici žele podržati ovakvu stvar. Pogledajte sve te bendove - Ministry, Pink Floyd, The Cure, Sick of It All, Primus,… i taj popis se samo nastavlja. Oni tu doista rade nešto suštinski i gledaju sve te lažne borce za slobodu koji ništa ne rade, koji uvijek pričaju o borbi za slobodu kad se ništa ne događa, u mirno doba. Neću reći imena, ali mislim da znate o čemu govorim", detaljno je ispričao Eugene koji je bio uznemiren zbog činjenice da mnogi svojim neznanjem ne shvaćaju ni na kojoj su doista strani.

"Pseudo pobunjenici koji nose svoje glupe majice sa srpom i čekićem, a ne shvaćaju da su srp i čekić zapravo sovjetska svastika", rekao je pomalo ogorčeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Tom je prilikom 49-godišnji Ukrajinac Eugene Hütz uputio poruku takvima. "Moja poruka njima je - Je*** li vas. Oni rade za glupe se***e koji iskorištavaju glupe ljude".

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Davor Puklavec/PIXSELL

Budući da nastupi Gogol Bordella brišu granice između glazbenih koncerata i kazališnih predstava, za kraj, Eugene je otkrio kako se probio u svijet glazbenika.

"To nije neka tajna. Potrebno je imati ideju kako biste došli do maksimalnog učinka s minimalnim proračunom. Recimo da osnivaš punk rock bend i htjeli ste imati maksimalan učinak i naravno, imate nulu od budžeta kao i svi što počinju u punk rocku. Dakle, potrebno je sagledati širu sliku kako biste uzeli neke stvari u obzir koje inače ne uzimate, a to su kazališne taktike s nepredvidivim instrumentima i vrlo brzo, dobili ste Gogol Bordello", zaključio je Eugene Hütz.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
životna priča

Od teškog siromaštva i nasilja do Forbesove liste milijardera! Rihanna je u djetinjstvu osjetila svu težinu života, no ništa je nije slomilo

Play ponuda

Više s weba