Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
što mu se događa?

Eric Clapton o cjepivu: "Moje ruke i noge bile su ili smrznute ili tupe. Strahovao sam da više nikada neću svirati'

Jednom od najpoznatijih blues rock gitarista ovo nije prvi put da je dospio u fokus javnosti. prvi put je to bilo polovicom 1970-ih godina kada je iz čista mira imao rasisticke ispade na svojim koncertima

Image
Foto: Profimedia
RTL.hr/ 9.5.2022. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glazbenik Eric Clapton je na sceni otkada se publika dijelila na crnu i bijelu, veliku popularnost je uživao u doba kada su se dijelile strane, između ostalog i po pitanju Vijetnamskog rata, no očito ga nije bilo briga o tome dovoljno da napiše pjesmu. Lockdown i pandemija koronavirusa ipak su ga dotaknuli dovoljno. Ne samo da je njegova vjerna publika, već i javnost koja ne prati tako detaljno njegovo stvaralaštvo ostala iznenađena kada je prvi put u više od 50 godina koliko nastupa, odlučio napraviti protestnu pjesmu. Riječ je o glazbenoj suradnji s Van Morrisonom i pjesmi u kojoj je prozvao u prvom redu političare zbog lockdowna i pandemije koronavirusa. Zatvoreni restorani, koncertne dvorane, pubovi, teretane - sve je to razljutilo starog i iskusnog gitarista. S obzirom na to da ljudi vole biti dio stada, mnogi od njih su se morali opredijeliti, međusobno vrijeđajući jedni druge - antivakseri optužujući vaksere i obratno. Upravo se u toj prvoj grupi pronašao i on, Eric Clapton.

U svojoj, relativno novoj pjesmi ‘Stand and Deliver’ otvoreno je pozvao ljude na masovnu pobunu i to kroz stih žele li biti "slobodni ili robovi". Zanimljivo je da takve tekstove nije imao ub doba najvećeg rasizma, odnosno u doba kada je započinjao svoj glazbeni uzlet.

S ovakvim stavovima, šokirao je i svoje vrlo bliske kolege poput gitarista Roberta Craya koji je odmah kontaktirao Claptona pitavši ga čemu sve to. Kada mu je Eric odgovorio, Cray je odustao od nastupa na tada predstojećoj turneji.

Zašto je cijepljeni Clapton postao protivnik lockdowna i cjepiva?

S obzirom na broj glazbenih suradnji, Erica Claptona Caryjev odlazak nije ni najmanje dirnuo, već naprotiv, snimio je još dvije takve pjesme. Nakon toga je krenuo davati intervjue u kojima je tvrdio kako se cijepio protiv koronavirusa tvrdeći kako je nasjeo na propagandu cjepiva tvrdeći da mu je počelo oduzimati obje ruke. Netko tko živi od svojih ruku, poput gitarista, to je alarmantan znak da se nešto pod hitno treba učiniti. Tada je svojim obožavateljima rekao kako se ne trebaju cijepiti te je istaknuo kako će nastupati samo na mjestima gdje se neće zahtijevati cijepljenje.

Mnoge je zaintrigirao ovim potezom jer se nikada nije pojavljivao na političkim skupovima, već isključivo glazbom. U međuvremenu je mudro šutio na bilo kakva pitanja, no u jednom je video intervjuu pričao kako je doživio napad nakon objave pjesme ‘Stand and Deliver’ što je uzdrmalo glazbenu scenu.

"U trenutku u kojem sam počeo govoriti o lockdownu, u Americi su me odmah označili kao Trumpova pristašu. Moj telefon više ne zvoni tako često. Ne dobivam više toliko poruka ni mailova. To se itekako da primijetiti", priznao je Eric Clapton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Treba istaknuti kako je jedna od najlojalnijih članova benda Erica Claptona, basist Nathan East, ostao uz njega, no samo u slučaju ako može izbjeći razgovor o politici.

Zdravstveni problemi koji su ga zaprepastili

Sa svojih 76 godina i nemarnim životnim stilom koji je vodio veliku većinu svoje karijere ,od alkoholiziranja do konzumiranja teških droga poput heroina, koje spominje u svojoj autobiografiji, počeli su ga mučiti neurološki problemi poput problema sa živcima u rukama i nogama, gubitak sluha, a pored svega, imao je osjećaj kao da mu se bliži strah. najviše je strahovao kako više neće moći svirati, jer prema riječima njegovog prijatelja: "On za to živi i jednostavno mu ne možete oduzeti svirke. Za njega je to poput disanja".

Unatoč strahu od igala, u veljači je primio cjepivo. Treba napomenuti kako ga je taj strah od igala natjerao da heroin konzumira šmrkajući, a ne intravenozno. Ubrzo nakon primljenog cjepiva, poručio je kako se osjećao usamljeno. "Nisam mogao razgovarati ni s obitelji, ni s djecom. Moji su tinejdžeri izgledali kao da im je netko isprao mozak", smatra Clapton čiji su pravi problemi započeli tek nakon primljene druge doze.

"Moje ruke i noge bile su ili smrznute ili tupe ili su gorjele od vrućine i bile su prilično beskorisne dva tjedna. Strahovao sam da više nikada neću svirati!", poručio je Clapton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO

Gabrijela iz 'Ljubav je na selu' za RTL.hr: 'Majka 17 godina nije pitala za mene, a ruganje okoline je ostavilo traga'

Srećom, Slowhandove ruke, kako su ga mnogi zvali, oporavile su se s vremenom, no sasvim je jasno da je nakon takvih nuspojava bio vrlo prestrašen. Tom prilikom je stupio i u kontakt s Nathanom Eastom. "Ako napravim nešto, naš mali balončić u kojem bismo mogli svirati i osjećati se sigurno, bi li pristao na to?", rekao mu je East. Tada su započeli sa snimanjem pa je Clapton okupio ekipu, a osim Easta, pridružili su mu se klavijaturist Chris Stainton i bubnjar Steve Gadd. Više nisu raspravljali o politici, cjepivu niti lockdownu. no Clapton je unatoč svemu navedenom htio albumu dodati pjesmu ‘Stand and Deliver’, no to nije bio plan izdavačke kuće.

Ipak, to ga nije razuvjerilo pa je mjesecima kasnije govorio otvoreno o koronavirusu i cjepivu, a onda su uslijedile još dvije pjesme s Van Morrisonom s kojim je izdao još dvije pjesme - ’The Rebels’ i ‘This Has Gotta Stop’.

Ovo nije prvi put da je Clapton sam sebi narušio reputaciju. Već je to učinio 1976. godine, kada je na koncertu u Birminghamu imao rasističke ispade jer je izjavio kako "Englesku treba zadržati bijelom" i da "crnci, Arapi i Jamajčani nemaju što tamo raditi", no naravno, ogradio se ukazujući na svoj problem s alkoholom u tom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako god bilo, oduvijek je bio pomalo neobičan. Bubnjar Yardbirdsa Jim McCarty koji je radio s Claptonom u samim počecima blues rock karijere, rekao je o njemu: "Jeste li ikada sreli takve ljude? One koji se nikada nigdje ne uklope i koje ne možete nikada sasvim razumjeti jer ne znate što misle ili što rade".

Nakon svih takvih ispada, pretjerane i višegodišnje konzumacije droge i alkohola, ne čudi da je Clapton poput druge osobe. Mnogi tvrde kako više nije isti te je izgubio svoj smisao za humor, a druženja izbjegava u velikom luku.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na gospodarskom forumu

Mia Franić nakon dugo vremena snimljena u javnosti: Manekensku karijeru u potpunosti je ostavila u prošlosti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba