Ostalo

Filmovi u konkurenciji za Oscara: Evo gdje možete pogledati većinu nominiranih filmova

Za najbolji film natječu se i "Licorice pizza" Paula Thomasa Andersona, "Ulica noćnih mora" Guillerma del Torra i "Drive My Car" Ryusukea Hamaguchija – favorit u kategoriji najboljeg stranog filma

HINA
22.03.2022 22:00

Ususret skorašnjoj dodjeli Oscara zagrebačka Kinoteka ovaj tjedan kreće s projekcijama filmova koji su u konkurenciji za tu prestižnu filmsku nagradu, od deset iz kategorije za najbolji film prikazat će njih sedam.

Hrvatsku premijeru imat će dva filma - "Božja ruka", autobiografska drama Paola Sorrentina i crna komedija "Ne gledaj gore" Adama McKaya .

U prvome, premijerno prikazanom u Veneciji, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija, isprepliću se nogomet i film, nada i obitelj, gubitak i ljubav, a drugi je satira koja kroz priču o kometu koji juri prema Zemlji nudi nimalo laskav pogled na suvremenu spregu medija, politike i znanosti.

Oscar

(FOTO: Profimedia)

Pročitajte još
Glumačke legende koje još nemaju Oscara u svojoj vitrini: Neki od njih su bili nominirani čak osam puta

Uz prepoznatljiv provokativni humor Adama McKaya odlikuje se i impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence , ističe se u najavi.

Tu su i "Šape pasje", psihološka drama Jane Campion , koja se za Oscara natječe u čak 12 kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij, "Kralj Richard", biografska drama o ocu tenisačica Venus i Serene Williams , za koju je Will Smith favorit za Oscara za najboljeg glumca te "Dina" Denisa Villeneuvea , znanstveno-fantastični spektakl sa šansom za nagrade u čak 10 kategorija.

Za najbolji film natječu se i "Licorice pizza" Paula Thomasa Andersona , "Ulica noćnih mora" Guillerma del Torra i "Drive My Car" Ryusukea Hamaguchija – favorit u kategoriji najboljeg stranog filma, gdje mu je konkurencija norveška romantična komedija "Najgora osoba na svijetu" Joachima Triera , koja je ostvarila i nominaciju za originalni scenarij.

Pročitajte još
Bliži se dodjela Oscara, a iznenađenja sve više: Penelope Cruz i Javier Bardem ispisali novu stranicu...

Penélope Cruz ostvarila je nominaciju za odličan nastup u "Paralelnim majkama" Pedra Almodovara , a u istoj kategoriji konkurencija joj je Olivia Colman u "Mračnoj kćeri", adaptaciji istoimenog romana Elene Ferrante , koja se za Oscara natječe i u kategoriji sporedne glumice ( Jessie Buckley ) i adaptiranog scenarija.

U sklopu programa Rendez-vous u Frankofoniji prikazuju se "Ljubavne afere", romantična komedija u stilu Érica Rohmera , koja kroz efektnu kombinaciju humora i drame govori o srazu onoga što govorimo i onoga što činima, tj. ljubavnih želja i vlastitih moralnih standarda.

Ljubavne afere ušle su u selekciju Filmskog festivala u Cannesu, a osvojile su 13 nominacija za francusku nacionalnu filmsku nagradu César, osvojivši onu za Émilie Dequenne kao najbolju sporednu glumicu, podsjeća se.

Od noviteta tu je "Titan!", Zlatnom palmom nagrađeni film Julije Ducournau , a u matineji Pixarov animirani film "Encantno: Naš čarobni svijet", koji je vodeći kandidat u kategoriji najboljeg animiranog filma.