Ostalo

Francuska se u četvrtak oprašta od Jean-Paula Belmonda: 'Izgubili smo svoje nacionalno blago'

Francuska će 9. rujna odati počast nedavno preminulom glumcu Jean-Paulu Belmondu u pariškom kompleksu Doma invalida, izvijestilo je u utorak francusko predsjedništvo.

RTL.HR - Hina
07.09.2021 16:56

Belmondo, zaštitno licefrancuskoga novog vala umro je u ponedjeljak u svojem domu u dobi od 88. godina.

Predsjednik Emmanuel Macron je na Twitteru u ponedjeljak napisao da je Francuska izgubila svoje "nacionalno blago".

Karizmatični glumac koji je često samizvodio vratolomije u filmovima,šezdesetih je počeo glumiti u mainstream filmovima te je postao jedanod vodećih francuskih akcijskih junaka.

Nakon manjih uloga u kazalištu i na filmunjegov glumački put odredio je susret s Jean-Lucom Godardom s kojim je snimio kultni film "Do posljednjeg daha".Ta prva veća uloga koju je ostvario 1960. uz Jean Seberg, izbacuje ga u sam vrh filmske umjetnosti. Zajedno s Alainom Delonom uskoro postaje velikan francuskog i svjetskog filma.

Od "Ludog Pierrota" do "Asa nad asovima", ovaj glumac s nesvakidašnjom karizmom ostvario je zavidnu pedesetogodišnju filmsku karijeru tijekom koje je snimio 80 filmova.

Dom invalida (Hotel national des Invalides) je izgrađen između 1670. i 1676. godine kao mjesto za umirovljenje francuskih vojnika, a koristio se i kao mjesto pokopa francuskih maršala i generala.

Ova je pariška znamenitost najpoznatijapo tomušto se ondje nalazi grobnica Napoleona Bonapartea. U sklopu kompleksasu Muzej oružja, Muzej suvremene povijesti i Muzej reljefa.