Ostalo

Glumci koji su osvojili najviše Oscara: Tko je prestigao Meryl Streep, a tko se povukao nakon treće nagrade?

Za većinu glumaca osvajanje Oscara predstavlja vrhunac karijere, a samo za probrane glumce, jedan Oscar nije dovoljan...

RTL.hr
27.08.2022 13:30

Mahershala Ali

Ali je ulogom u filmu 'Moonlight' postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oscara, a dvije godine kasnije kući je ponovno ponio zlatni kipić u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu 'Green Book'.


Christoph Waltz

Austrijski glumac poznat je po suradnjama s Quentinom Tarantinom , a dobio je dva Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca za uloge u filmovima 'Nemilosrdni gadovi' i 'Odbjegli Django'.

Christoph Waltz

Kevin Spacey

Spacey je osvojio dva Oscara, za 'Privedite osumnjičene' iz 1996. i za 'Vrtlog života' iz 1999.


Hilary Swank

Swank je osvojila dva Oscara u kategoriji najbolje glumice, za uloge u filmovima'Dečki ne plaču' i 'Djevojka od milijun dolara'.


Vivien Leigh

Leigh je nagrađena s dva Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice, prvi je osvojilaulogomu legendarnom filmu 'Zameo ih vjetar' iz 1939., a 12 godina kasnije za ulogu u 'Tramvaju zvanom čežnja' iz 1951.


Dianne Wiest

Wiest se pojavila u pet filmova Woodyja Allena, a dva je puta osvojila Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice za uloge u filmovima 'Hana i njene sestre' i 'Meci iznad Broadwayja'.


Peter Ustinov

Ustinov je dobio dva Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, za filmove 'Spartak' i 'Topkapi'.


Jason Robards

Robards je dvije godine uzastopce osvojio Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, 1977. za ulogu u filmu 'Svi predsjednikovi ljudi', a 1978. u filmu 'Julia'.


Melvyn Douglas

Douglas je osvojio dva Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, 1963. za ulogu u filmu 'Hud' i 1979. za ulogu u 'Dobro došli, gospodine Chance'.


Anthony Quinn

Quinn je jedan od samo pet glumaca s latino-američkim korijenima koji je osvojio Oscara. Prvog je osvojio 1953. za ulogu u filmu 'Viva Zapata', a drugog 1957. za 'Strast za životom'.


Maggie Smith

Prije nego što se pojavila u 'Harryju Potteru' i 'Downton Abbeyju', Smith je osvojila dva Oscara za uloge u filmovima 'The Prime of Miss Jean Brody' i 'Apartman hotela California'.


Bette Davis

Holivudska legenda bila je čak 11 puta nominirana za Oscara, a osvojila ga je dva puta u kategoriji najbolje glumice. Prvi put 1936. za ulogu u filmu 'Opasna', a drugi put za 'Jezabel' tri godine kasnije.


Fredric March

March je bio pet puta nominiran za Oscara, a osvojio je dva u kategoriji najboljeg glumca. Prvi put za horor 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde' 1931., a drugi put za 'Najbolje godine naših života' 1946.


Sally Field

Field je 1985. održala nezaboravan govor nakon osvajanja svog drugog Oscara u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu 'Mjesta u srcu'. "Volite me, zbilja me volite", zavapila je tada emotivna Sally, a njen su govor kasnije mnogi isparodirali.

Prvog Oscara osvojila je pet godina ranije za ulogu u filmu 'Norma Rae'.


Elizabeth Taylor

Taylor je osvojila dva Oscara u kategoriji najbolje glumice, a za prestižnu je nagradu bila nominirana pet puta.

Prvog je osvojila 1961. za ulogu prostitutke u filmu 'Butterfield 8', a drugog 1967. za 'Tko se boji Virginije Woolf?'


Sean Penn

Penn je 2004. osvojio Oscara za ulogu u 'Mističnoj rijeci', a isti je uspjeh ponovio pet godina kasnije za ulogu legendarnog LGBT aktivista i političara Harveyja Milka u filmu 'Milk'.


Frances McDormand

McDormand je prvog Oscara osvojila 1997. za ulogu u 'Fargu', a drugog 2018. za 'Tri plakata izvan grada'.


Gene Hackman

Legendarni Hackman osvojio je dva Oscara u kategoriji najboljeg glumca, prvog 1972. za ulogu policajca 'Popeya' Doylea u trileru 'Francuska veza', a drugog 19 godina kasnije za ulogu u vesternu 'Nepomirljivi'.

Gene hackman

Tom Hanks

Hanks je dvije godine uzastopce osvojio Oscara za najboljeg glumca, 1994.za ulogu u drami 'Philadelphia', a 1995. za 'Forresta Gumpa'.


Olivia de Havilland

Iako je Olivia najpoznatija po ulozi u filmu 'Zameo ih vjetar', osvojila je dva Oscara za najbolju glumicu za filmove 'Svakom svoje' iz 1947. i 'Nasljednica' iz 1950.


Jodie Foster

Foster je jedina glumica uz Luise Rainer koja je osvojila dva Oscara prije 30. godine. Prvog je osvojila za ulogu u filmu 'Optužena' 1989., a drugog za 'Kad jaganjci utihnu' 1992.

Jodie Foster

Michael Caine

Caine je osvojio pet nominacija za Oscara, a osvojio je dvije nagrade u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Prvi zlatni kipić odnio je doma 1987. za ulogu u filmu 'Hannah i njene sestre', a drugi 2000. za 'Kućna pravila'.


Jessica Lange

Lange je 1982. postala prva glumica u gotovo četiri desetljeća koja je nominirana za Oscara za dva filma iste godine.

Zlatni kipić za najbolju sporednu glumicu odnijela je za ulogu u filmu 'Tootsie', a za najbolju glavnu glumicu 1995. za ulogu u 'Modrom nebu'.

Jessica Lange


Dustin Hoffman

Hoffman je sedam puta nominiran za Oscara, a osvojio je dva u kategoriji najboljeg glumca - prvog za ulogu u 'Kramer protiv Kramera' 1980 i drugog za 'Kišnog čovjeka' 1989.


Jane Fonda

Fonda je osvojila dva Oscara u kategoriji najbolje glumice, 1972. za ulogu u filmu 'Klute', a 1979. za 'Povratak veterana'.


Robert De Niro

De Niro je prvog Oscara osvojio u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u 'Kumu II', a drugog u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u 'Razjarenom biku'.


Cate Blanchet

Blanchet je čak sedam puta nominirana za Oscara, a kući je odnijela samo dva.

Prvi put ga je osvojila za 'Avijatičara' 2005. u kategoriji najbolje sporedne glumice, a drugi put za najboljuglumicuu filmu 'Blue Jasmine'.


Marlon Brando

Brando je također nominiran osam puta, a osvojio je dva Oscara - za 'Na dokovima New Yorka' 1954. i za 'Kuma' 20 godina kasnije.


Spencer Tracy

Tracy je nominiran čak devet puta u kategoriji najboljeg glumca, no kući je odnio samo dva zlatna kipića. Glumac dan-danas drži rekord za najviše nominacija u toj kategoriji, zajedno s Laurenceom Olivierom .

Prvog Oscara osvojio je 1938. za ulogu u filmu 'Kapetan Hrabrost', a drugog iduće godine za 'Grad dječaka'.


Luise Rainer

Rainer je dvije godine uzastopce osvojila Oscara u kategoriji najbolje glumice, 1937. za ulogu u 'Velikom Ziegfeldu', a 1938. za 'The Good Earth'.


Helen Hayes

Hayes je glumica s najvećim razmakom između osvajanja dvaju Oscara. Naime, prvog je osvojila 1932. za ulogu u 'Grijehu Madelon Claudet', a drugog 39 godina kasnije za ulogu u 'Aerodromu'.


Denzel Washington

Denzel je za Oscara nominiran devet puta, a osvojio je dva zlatna kipića.

Prvog je osvojio 1990. u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Rat za slavu', a drugog za najboljeg glumca za film 'Dan obuke'.

Film 'Dan obuke' gledajte večeras na RTL-u!

Pročitajte još
Denzel Washington i Ethan Hawke u fantastičnom akcijskom trileru 'Dan obuke' večeras na RTL2

Walter Brennan

Brennan je osvojio tri Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca u razmaku od četiri godine, za 'Dođi i uzmi' 1937., za 'Kentucky' 1939. i za 'Zapadnjaka' 1941. godine.


Jack Nicholson

Nicholson ima čak 12 nominacija za prestižnu filmsku nagradu, a osvojio ih je tri.

Prvog je odnio 1976. za glavnu ulogu u filmu 'Let iznad kukavičjeg gnijezda', drugog 1984. za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Vrijeme nježnosti', a trećeg 1998. za najboljeg glumca u 'Bolje ne može'.


Ingrid Bergman

Švedska glumica koja je pokorila Hollywood također je osvojila tri Oscara. Počela je pobjedom u kategoriji najbolje glumice 1945. za ulogu u filmu 'Plinsko svjetlo', u istoj kategoriji je odnijela pobjedu 1957. za film 'Anastazija', dok je 1975. proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu u filmu 'Ubojstvo u Orient Expressu'.


Daniel Day-Lewis

Day-Lewis je jedini glumac koji je tri puta osvojio Oscara za najboljeg glumca. Prvog je odnio 1990. za ulogu u filmu 'Moje lijevo stopalo', drugog 2008. za ulogu u 'Bit će krvi', a trećeg 2012. za 'Lincolna'.

Nakon što je ostvario taj povijesan uspjeh, britanski glumac se povukao iz svijeta glume. Prije tri godine glumio je u povijesnoj drami 'Fantomska nit' i rekao da mu je to posljednja uloga u životu.


Meryl Streep

Streep je definitivna rekorderka po broju nominacija za Oscara, skupila ih je čak 21, od čega je 17 u kategoriji najbolje glumice.

Osvojila je tri zlatna kipića, za ulogu u 'Kramer protiv Kramera' 1980., za 'Sofijin izbor' 1983. i za 'Željeznu Lady' 2012.


Katharine Hepburn

Hepburn je osvojila najviše Oscara u povijesti - četiri, i to sva četiriu kategoriji najbolje glumice.

Prvog je dobila za ulogu u filmu 'Jutarnja slava' 1934., drugog 1968. za 'Pogodi tko dolazi na večeru', trećeg 1969. za 'Zimu jednog lava', a četvrtog 1982. za 'Ljetnikovac na Zlatnom jezeru'.

Zanimljivo je što je 1969. podijelila Oscara s Barbrom Streisand, što je jedini slučaj u povijesti dodjele kada je rezultat bio izjednačen.

Hepburn se nikada nije pojavila na ceremoniji.