Ostalo

Holivudska glumica priznala krivnju za davanje mita za upis kćeri na fakultet: Prijeti joj do 20 godina...

Glumica Felicity Huffman koja se proslavila u seriji 'Kućanice' priznala je krivnju za davanje mita za upis kćeri na prestižni fakultet

Tabloid.hr
09.04.2019 09:36

Trinaest bogatih roditelja, uključujući glumicu Felicity Huffman, priznat će krivnju za korištenje mita i drugih oblika prijevare za upis svoje djece na prestižne fakultete, prenosi CNN .

Huffman, zvijezda 'Kućanica', priznala je da je platila 15 000 dolara lažnoj humanitarnoj udruzi povezanom s Rickom Singerom kako bi namjestila kćerine rezultate na SAT testovima. Radi se o testu sposobnosti koji se koristi kao prijamni ispit za upis na fakultete u SAD-u.

Glumici prijeti i do 20 godina zatvora, ali će zbog priznanja krivice tužitelji preporučiti nižu zatvorsku kaznu, kao i novčanu kaznu od 20 000 dolara te godinu dana uvjetne kazne.

"U potpunosti prihvaćam svoju krivicu i s dubokim žaljenjem te sramom zbog onoga što sam učinila, prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke. Stidim se boli koju sam prouzročila svojoj kćeri, obitelji, prijateljima, kolegama i obrazovnoj zajednici. Želim se ispričati svima njima, a posebno onim učenicima koji svaki dan naporno rade kako bi se upisali na sveučilištai njihovim roditeljima koji uz ogromne žrtve daju iskrenu podršku svojoj djeci", piše u glumičinom priopćenju.

Uz Huffman, još je jedna slavna glumicaoptužena za davanje mita za upis dvaju kćeri na fakultet. Radi se o Lori Loughlin , zvijezdi humoristične serije 'Puna kuća' i njezinom suprugu, modnom dizajneru Mossimu Giannulliju.

Oni zasad nisu priznali krivnju, a optuženi su da su 2016. Singerovoj zakladi platili čak 500 000 dolara kako bi kćeri upale na fakultet kao veslačice.

Loughlin i Huffman su dvije najpoznatije osobe među ukupno 50 optuženih u slučaju imućnih Amerikanaca koji su mitom pokušali upisati djecu navodeće fakultete.

Prema optužnici, prvookrivljeni William 'Rick' Singer je primio oko 25 milijuna dolara za podmićivanje zaposlenika fakulteta i trenera. On je također priznao krivnju i surađuje s vlastima.

Tužitelji tvrde da su optuženi roditelji platili Singerovoj tvrtki oko šest milijuna dolara za lažiranje rezultata SAT testova njihove djece ili za potplaćivanje trenera da pomognu djeci koja se nisu bavila sportom da dobiju stipendije i tako se upišuna fakultet.