Ostalo

Holivudski buntovnici: Ove su zvijezde bojkotirale dodjelu Oscara

Iako je Oscar najprestižnija holivudska filmska nagrada i gotovo svaka zvijezda sanja da će ju jednog dana osvojiti, postoje oni koji su dodjelu bojkotirali ili odbili preuzeti nagradu. O kojim se to buntovnim zvijezdama radi saznajte klikom na 'SLJEDEĆA'

Tabloid.hr
06.02.2020 16:24

Katharine Hepburn

Iako je Katherine Hepburn bila nominirana za 12 iosvojilačak četiri Oscara , nikada nije prisustvovala dodjeli nagrada. No ipak je nagrade ponosno izložila u svom domu.

S vremenom se ipak predomislila i1974. godinena dodjeli Oscara uručila nagradu producentu LawrenceuWeingartenu tedodala: "Jako sam sretna što nitko nije rekao 'bilo je vrijeme'. Ja sam živi dokaz da čovjek može čekati 41 godinu da postane nesebičan".


Marlon Brando

Marlon Brando bio je svjestan dasu njegove šanse da osvojiOscara za ulogu u filmu ' Kum ' velike, no unatoč tome bojkotirao je samu dodjelu nagrada. Umjesto da je kipić primio osobno, poslao je Sacheen Littlefeather , aktivisticu za indijanska prava koja je održala Brandov govor o lošem tretiranju Indijanaca u filmovima.

Publika govorom nije bila zadovoljna pa su aktivisticu izviždali.


Woody Allen

Allen se nikada nije pojavio na dodjeli Oscara kada je bio nominiran. Jedini njegov posjet ceremoniji bio je 2002. godine, nekoliko mjeseci nakon terorističkog napada u New Yorku. Došao je samo kako bi predstavio filmove koji su snimljeni u New Yorku i odao im počast.

"Cijeli koncept nagrada je blesav", jednom je izjavio Woody i dodao: "Ako prihvatim to što mi netko kaže da zaslužujem nagradu, znači da moram prihvatiti i kada mi netko kaže da ju ne zaslužujem."


Stanley Kubrick

Kubrick je poznat po tome štonikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja iako je jedan od najpoznatijih na svijetu. No za film ' 2001: Odiseja u svemiru ' osvojio je nagradu za najbolje vizualne efekte, ali se na dodjeli nije pojavio.

Umjesto njega, nagradu su primili Diahann Carroll i Burt Lancaster koji su se našalili da je Stanley 'na Marsu i traži novu lokaciju za snimanje'.


Elizabeth Taylor

Glumica je 1966. propustila dodjelu iako je dobila Oscara za najbolju glumicu. Tadašnji suprug Elizabeth Taylor bio je Richard Burton , koji je uvjerio glumicu da preskoči dodjelu. Napravio je to iz veoma sebičnih razloga.

Naime, Burtonu je tada nagrada izmakla već četiri putai nije htio da se to dogodi još jednom. Taylor se Akademiji nikada nije javno zahvalila, što joj nikako ne ide u prilog.


Paul Newman

Nakon šestnominacija i dvapočasna Oscara , Paul Newman je 1987. napokon osvojio Oscara za ulogu u filmu ' The Color of Money ', ali baš tadanije došao na ceremoniju.

Kasnije se u razgovoru s novinarima našalio i rekao: "To je kao kad 'jurite' za prekrasnom ženom 80 godinai onda kada ona napokon popusti kažete: 'Žao mi je, jako sam umoran'".


Jean-Luc Godard

Redatelj Jean-Luc Godard dobio je2010. počasnog Oscara za životno djelo.Akademija ga je mjesecima pokušavala kontaktirati, no svaki put bezuspješno.

Nakon nekog vremena, Godard se oglasio i rekao kako mu takva nagrada ništa ne znači . "Mislim da je to čudno. Pitam samog sebe: Koji od mojih filmova su oni uopće pogledali? Znaju li zapravo nešto o mojim filmovima?" izjavio je Godard.


Terrence Malick

Tijekom impresivne karijere redateljje zaradio trinominacije za Oscara : dvijeza film' The Thin Red Line ' i jednu za' The Tree of Life '. No, to ga nije previše zainteresiralo i odbio je prisustvovati na obje dodjele nagrada.


Banksy

' Exit Through the Gift Shop ', filmpoznatogbritanskoguličnog umjetnika Banksyja bio je nominiran za najbolji dokumentarni film 2011. godine. Kako umjetnik nikada nije otkrio svoj identitet, pitao je Akademiju može li se na dodjeli pojaviti maskiran. Nakon što su njegov zahtjev odbili, Banksy je odlučio da neće doći na dodjelu nagrada.


Dudley Nichols

Dudley Nichols bio je prva osoba u povijesti Oscara koja je odbila preuzeti nagradu. Osvojio je zlatni kipić za najbolji scenarij 1935. godine, a odbio ga je zbog nesuglasica između Akademije i Udruženja pisaca.

Dudley je čak vratio nagradu nakon što su juposlali na njegovu kućnu adresu.