Ostalo

I Clooney bojkotira dodjelu Oscara: 'Film ne daje priliku marginaliziranim društvenim skupinama'

Osim što su članovi Američke filmske znanosti i umjetnosti gotovo isključivo privilegirani bijeli muškarci, snima se jako mali broj filmova u kojima važne uloge imaju pripadnici i pripadnice marginaliziranih društvenih skupina

HINA
20.01.2016 08:00

Dan nakon što su redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili da će bojkotirati dodjelu Oscara jer među nominiranim glumcima nema Afroamerikanaca, i jedna od najvećih filmskih zvijezda George Clooney ocijenio je da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene.

Drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, što je počelo izazivati polemike u Sjedinjenim Državama.

"Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao", rekao je Clooney za Variety.

Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno , Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su među nominiranima.

Po Clooneyju, problem nije samo u 6.000 članova američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS), koji su većinom stariji bijeli muškarci, nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge.

"Kakve oni imaju opcije na filmu? Posebno u kvalitetnim filmovima", zapitao se slavni glumac.

"Mislim da Afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno", rekao je Clooney, dodavši da je hispanicima situacija još i gora.

"Za njih mora biti više prigoda nego što ih ima danas. Moramo bolje od toga. Bili smo na boljem od toga", poručio je Clooney.