Ostalo

Izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji!

Hrvatska je dobila još jednu misicu. U srcu Tomislavgrada izabrana je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji. I to među 27 djevojaka redom iz dijaspore. Bilo je tu i onih koje materinski jezik nisu nikad naučile, ali i onih koje lome jezike kako bi polovile padeže. Bila je ondje i naša Maja Perica koja suvereno vlada padežima, ali i novostečenim zanjem o hrvatskoj baštini i novim misicama Hrvaticama.

RTL
30.06.2014 17:48

Stigle su sa svih strana svijeta, točnije njih 28 iz 21 zemlje i sve s istim ciljem, osvojiti krunu na prvom izboru Najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. S obzirom na to da ovo nije bio tek uobičajeni izbor ljepote, žiri je imamo itekako težak zadatak, no pobjednicu su odabrali jednoglasno.

"Jako sam ponosna na svoju baku jer da nje nema, ja ne bih bila tu ona je stalno obnavljala ovu nošnju nisam mislila da ću biti prva na ovoj reviji još ne vjerujem", izjavila je Darinka Orcsik, Mađarska.

"Bilo je izuzetno teško odabrati iako je bila ugodna dužnost, bogatstvo nošnje nas je sve osvojilo tako da smo jednoglasno odlučili za Darinku", kazala je Martina Budek, članica žirija.

"Biraš ljepotu i držanje i narodnu nošnju i ne znam Darinka je meni jako fina i slatka ima dušu i voli to pjevanje i nošnja je drugačija nego sam ja naučila sva je blistava", izjavila je Anica Kovač, članica žirija.

Iako nije osvojila nagradu, o ovoj se nošnji itekako pričalo, te se naravno zaključiLo da i gejše vuku hrvatske korijene.

"Nije toliko teška koliko izgleda, možda meni nije tako teško jer sam naviknuta i jer često obučem narodnu nošnju ja mislim da je posebna drugačija i meni je najdraža", dodaje Slavita Maria Draghia, Rumunjska.

O narodnim nošnjama nažalost malo se zna, baš kao i o našoj bogatoj kulturnoj baštini.
Na sebe ćemo bez problema navući majice s motivima američke i britanske zastave, no domaće motive izuzev navijačkih majica za vrijeme nogometne euforije teško ćemo ugledati.

"Zorica Vitez je rekla krasnu stvar Hrvatima je tradicija preblizu i zato od nje prave otklon. Nismo svjesni mada u Hrvatskoj postoji fenomen, a to je da europski imamo najviše zaštićenih nošnji na Unescovoj listi baštine", izjavio je Zvonko Martić, svećenik.

Od kojih smo poput na primjer Austrijanaca mogli napraviti svjetski prepoznatljivu stvar, ali nismo. Na sreću ove se djevojke trude ljude diljem svijeta upoznati s kulturnom baštinom, zbog čeka im se mnogi znaju podrugivati.

"Možda se ne potiče dovoljno očuvanje tradicije, ali ti koji su se smijali kada sam im pričala o turnejama i prijateljstvima i druženjima promijenili su stav", kazala je Ivana Kljajić, Bosna i Hercegovina.

I dok u Lijepoj našoj zbog krize vlada trend napuštanja države našli smo jednu djevojku koja se vratila, a neke razmišljaju slijediti njezin primjer.

"Zato što je ovo lijepa zemlja... U početku mi je bilo čudno jer nikog ne znam. U Zagrebu mi se sviđa", izjavila je Dragitza Rastegorac Grubisic, Peru.

"Ja sam prije 6 godina živjela u Mostaru, tamo sam studirala ekonomsku školu i kad završavam faks, ja bi voljela ovdje završiti magisterijum", kazala je Ivana Perić, Sjedinjene Američke Države.

Iako su ove djevojke već druga ili treća generacija iseljenika, ljubav prema tradiciji i Lijepoj našoj je golema, nekima čak i nerazumljiva", dodaje Darinka Orcsik, Mađarska.

Ovo što smo vidjeli nije niti desetina narodnih nošnji naše iznimno bogate kulturne baštine. Ako ne prije za 365 dana na novom izboru naučiti ćemo još ponešto, tko zna možda sljedeće godine doznamo nešto i o muškim narodnim nošnjama.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.