Ostalo

Jedan od najbogatijih ljudi svijeta ženi dvostruko mlađu

Sorosu, čije bogatstvo se prema Forbesu procjenjuje na 20 milijardi dolara, biti će ovo treći brak, dok će za Bolton biti drugi.

M. B. - HINA
21.09.2013 09:02

NEW YORK - Američki milijarder, ulagač i filantrop George Soros (83), poznat po aktivnom podupiranju liberalnih političkih stremljenja, sprema se u subotu oženiti se s konzultanticom za zdravstvenu skrb i obrazovanje Tamiko Bolton na svom imanju blizu New Yorka.

Tri dana slavlja počinju u petak ručkom i prijemom u Muzeju moderne umjetnosti na Manhattanu, a svoje svečane zavjete Soros i Bolton (43) razmijenit će u subotu ujutro na imanju u Bedfordu, koje je Soros kupio 2003. od autora "Jurassic Parka" Michaela Crichtona . Nekonvencionalnu ceremoniju sklapanja braka vodit će savezni sudac Kimba Wood , u nazočnosti članova obitelji mladenaca, uključujući mladoženjinih petero djece, doznaje se iz izvora upoznatog s detaljima ceremonije.

Nakon ceremonije vjenčanja u subotu navečer uslijedit će prijem za više od 500 gostiju u umjetničkom centru u obližnjem Katonahu. Gosti na raznim popratnim događanjima biti će, među ostalim, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim i neki strani čelnici poput estonskog predsjednika Henrika Toomasa Ilvesa , predsjednice Liberije i dobitnice Nobelove nagrade za mir 2011. Ellen Johnson Sirleaf te albanskog premijera Edija Rame . Među nazočnima biti će i vodeća imena svijeta hedge fondova Paul Tudor Jones i Julian Robertson te iz političkog miljea čelnica Predstavničkog doma Kongresa Nency Pelosi .

Soros, koji je 1969. osnovao prvi hedge fond (za zaštitu od rizika), upoznao je Bolton 2008., a zaruke su objavili u kolovozu 2012. Bolton, koja je odrasla u Kaliforniji, kćerka medicinske sestre i umirovljenog mornaričkog časnika, diplomirala je na sveučilištu Utah i ima MBA Sveučilišta u Miamiju. Bila je konzultantica i poduzetnica u području zdravstva i obrazovanja. Na vjenčanju će nositi haljinu libanonske dizajnerice Reem Acre , čije haljine su na crvenom tepihu nosile mnoge zvijezde, uključujući Angelinu Jolie i Jennifer Lopez .

Sorosu, čije bogatstvo se prema Forbesu procjenjuje na 20 milijardi dolara, biti će ovo treći brak, dok će za Bolton biti drugi. Na pitanje o sklapanju predbračnog ugovora, izvor blizak organizaciji vjenčanja kazao je da je s tim u vezi Sorosev odvjetnik William D. Zabel ponovio svoj prošlogodišnji komentar da će "Soros ostaviti velik dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe ali da namjerava velikodušno osigurati svoju suprugu".

Soros, podrijetlom Mađar, posljednja tri desetljeća donirao je više od 7 milijardi dolara za promicanje demokracije u svijetu, poticanje slobode govora, unapređivanje obrazovanja i borbu protiv siromaštva diljem svijeta.

Umjesto poklona, mladenci su pozvali uzvanike da doniraju priloge u dobrotvorne svrhe u organizacije poput Global Witness, Harlem's Childern Zone, National Dance Institute, Planned Parenthood i Roma Education Fond.