Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
radikalna metoda

Josipa Pavičić podvrgnula se masektomiji: doznajte sve o tom zahvatu

Poput slavne američke glumice Angeline Jolie koja je u strahu od karcinoma odstranila obje dojke, i jedna se domaća poznata osoba podvrgnula istom zahvatu. Voditeljica i spisateljica Josipa Pavičić Bernardini od karcinoma dojke oboljela je u lipnju prošle godine. Zloćudnu je bolest tada, srećom, pobijedila. Kako se i zašto odlučila na mastektomiju i kako izgleda taj zahvat, doznajte u prilogu

RTL/ 11.2.2015. u 18:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pobjeda karcinoma nažalost često ne znači kraj. Josipa Pavičić Bernardini nije se htjela igrati sa sudbinom i podvrgnula se genetičkom testu. On nije donio dobre vijesti.

"Genetsko testiranje je pokazalo da ona ima mutacije na tom genu koji inače sve žene imaju, ali kad je mutacija na njemu, onda su šanse 80-90 posto da će pacijentica dobiti karcinom dojke", objasnio je kirurg Andrej Roth. 

Prije šest mjeseci, Josipa je već proživjela jedan karcinom, drugi je odlučila spriječiti. I to jučer.

"U dogovoru s njom odlučili smo se na masektomiju s očuvanjem kože gdje se tkivo dojke kompletno odstrani te ostane koža i bradavica i onda se ta nastala šupljina ispuni u njenom slučaju sa protezom, implatantom. Ona se sada osjeća dobro, zadovoljna je, malo ju boli što je uobičajeno nakon takvih operacija, ali za sada oporavak traje potpuno u redu", rekao je Roth. 

U telefonskom razgovoru Josipa nam je potvrdila liječnikove riječi. U Europi se žene masektomiji s rekonstrukcijom podvrgavaju mnogo češće nego u Hrvatskoj. Masektomija obje dojke bez rekonstrukcije je češća pojava. U tom slučaju žene nose proteze u grudnjacima.

"Ženi koja je bez jedne dojke, stavlja se proteza u grudnjak koji ima jedan džepić, što se prema vani ne vidi nigdje", objašnjava  Ljiljana Vukota iz Udruge 'Sve za nju'.

No, to što ljudi na ulici ne primjećuju, nju ne zanima. Ona zna.

Okolina kod nas često smatra da je zdravlje najvažnije i da bi inzistiranje na izgledu bilo kao traženje kruha preko pogače!

"Ja sam, naravno, sretna i zadovoljna što je moja bolest u remisiji pa bi sad bilo pretjerano žaliti se i na svoj izgled", kaže Vukota.

Masektomija se radi najčešće, ako nije riječ o postojećem karcinomu, nakon potvrde genetskog testiranja koje, međutim, stoji desetak tisuća kuna i može se napraviti samo u Institutu Ruđer Bošković.

I u ovom slučaju činjenica je da zdravlje košta. Ali, život nema cijenu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Fatalna influencerica

Baka Prase zbog nje se povukao, prekid ga je jako pogodio: Tko je zapravo Anja Bla?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba