Ostalo

Procurili detalji: Julian Assange vjenčat će se u zatvoru za svoju odvjetnicu

Brojni podupiratelji osnivača WikiLeaksa okupili su se ispred zatvora kako bi pružili podršku, kako kažu, najhrabrijem čovjeku koji će se danas zakleti na vječnu ljubav

T.M.
23.03.2022 11:00

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange , koji je optužen da je naštetio SAD-u i njegovim saveznicima objavljivanjem povjerljivih dokumenata, danas će u zatvoru sa svojom zaručnicom, odvjetnicom Stellom Moris izgovoriti 'sudbonosno da'.

Njegova zaručnica otkrila je za strane medije kako će vjenčanju prisustvovatisamo četiri uzvanika i dva svjedoka, a sve će dodatno nadgledati i dva zaštitara. Za vjenčanicu, ali i kilt je zadužena je slavna dizajnerica Vivienne Westwood.

"Očito je da smo jako uzbuđeni, iako su okolnosti vrlo restriktivne. Svi uzvanici i svjedoci morat će otići čim ceremonija završi, iako će to biti prije isteka uobičajenog vremena posjeta. Julian se veseli vjenčanju jer se ono konačno događa, i to puno mjeseci nakon što smo prvi put predali zahtjev za vjenčanjem", otkrila je odvjetnica.

Onog trenutka kada ceremonija vjenčanja završi, novopečeni supružnici morat će se razdvojiti, a Daily Mail piše kako će troškove podmiriti Julian i Stella, koji imaju dvoje djece. Također, brojni podupiratelji osnivača WikiLeaksa okupili su se ispred zatvora kako bi pružili podršku, kako kažu, najhrabrijem čovjeku koji će se danas zakleti na vječnu ljubav.

Inače, SAD mu sudi da je u sprezi s bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Chelsea Manning objavio povjerljive podatke 2010. i time ugrozio sigurnost SAD-a. Assangeovi odvjetnici odbacuju optužbe kao politički motivirane.

Britanska policija uhitila je Assangea u travnju 2019. u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu jer se nije odazvao na suđenje po optužbama švedskog pravosuđa koje su u međuvremenu odbačene. Britanska policija upala je u veleposlanstvo kada je nova vlada Ekvadora odlučila uskratiti mu azil nakon što mu je prethodna sedam godina pružala utočište u veleposlanstvu.

Australski aktivist je razbjesnio Sjedinjene Države kada je 2010. objavio stotine tisuća tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, ali i povjerljive diplomatske poruke koje su dovele u nepriliku brojne vlade u svijetu.