Ostalo

Kako je pučanka Camilla postala nova britanska kraljica? Od strasne afere do zamolbe koju je zbog nje...

Camilla i Charles vole se od rane mladosti. Ljubav je to koja je pobijedila baš sve prepreke - i danas su postali novi britanski kraljevski par

B.M.
08.09.2022 22:28

"Moja želja je da, kad taj trenutak dođe, Camilla bude nazivana kraljicom", napisala je kraljica Elizabeta II. u veljači ove godine, prilikom obilježavanja 70. godina njezinog ustoličenja. Kraljica je danas preminula u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, u dobi od 96 godina. Bila je najdulje vladajući britanski monarh i svojim je likom i djelom ispisala povijest.

Kraljičine riječi dirnule su 70-godišnju Camillu , suprugu kralja Charlesa III . Nije uvijek sve bilo tako skladno i idilično. Camilla je u nedavnoj britanskoj povijesti bila obilježena kao jedna od najomraženijih žena te zemlje. Aposlutno je Britancima donedavno bilo neprihvatljivo da se ona zove kraljicom, no Elizabeta II. tome je doskočila za svog života. Vojvotkinja će odsad nositi titulu 'queen consort' - bit će pratilja novog kralja. Ista je to titula koju će jednog dana nositi i Kate Middleton, kada princ William zasjedne na tron.

Camilla Parker i princ Charles

Camilla i Charles III. imaju dugu povijest, njihova ljubavna priča počela je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no tada je ona bila potpuno neprikladna za mladog princa. Nije bila aristokratskog podrijetla, a o njezinoj prošlosti brujali su visoki britanski krugovi. Nakon što je njihova mladenačka veza završila, Camilla se udala za Andrewa Parkera Bowlesa, Charlesovog prijatelja. On se, s druge strane, vjenčao s lady Dianom Spencer, koja je ulozi buduće kraljice savršeno odgovarala.

Ubrzo su im se rodili sinovi William i Harry, no u braku nije bilo sreće. Mediji su ubrzo otkrili da Charles i Camilla nikada nisu ni prekinuli ljubav i da je Charles stalno održavao kontakt sa Camillom. Nakon što su se devedesetih Charles i Diana razveli, a potom je Diana 1997. godine i poginula - pretpostavilo se da je on u potpunosti obnovio ljubav s Camillom. Od kraja devedesetih navodno žive zajedno.

Princ Charles i Camilla

Camilla Parker-Bowles je zbog svega što se događalo u trokutu između Charlesa, Diane i nje, godinama bila najomraženija žena Velike Britanije. Krivili su je za razvod kraljevskog para, a dio obožavatelja i za smrt pokojne princeze. No, nisu se predali. Početkom 2000-ih su Charles i Camilla počeli javno izlaziti zajedno, a 2005. je objavljeno i da su se vjenčali. Kraljica nije nazočila svadbi, no prihvatila je Charlesov izbor. Proteklih godina Camilla je počela dobivati simpatije kraljice i javnosti, tolike da je i sama kraljica zamolila svoj narod da je jednog dana prihvati. Taj dan sad je došao i Camilla je postala britanska kraljica.