Ostalo

Kći princeze Beatrice dobit će titulu, no sin princeze Eugene neće: Razlog je iznenadio mnoge

Kraljevsku titulu plemićima inače dodjeljuje monarh, i to na dan njihova vjenčanja.

RTL.hr
22.09.2021 08:30

Princeza Eugene rodila je sina Augusta prije sedam mjeseci, no bez obzira na majčin kraljevski status on neće imati nikakvu titulu. S druge strane, novorođena kći njene sestre, princeze Beatrice vjerojatno hoće, s svi se pitaju koji razlog stoji iza ove 'nepravde'.

Zapravo, razlog uopće nema nikakve veze s britanskom kraljevskom obitelji. Princeza Beatrice kćer je dobila s suprugom Edoardom Mapellijem Mozzijem , koji je potomak talijanske aristokracije. Udajom za njega, Beatrice je postala talijanska kontesa.

Edoardov otac je grof Alessandro Mapelli Mozzi, a kao njegov najstariji sin Edoardo će naslijediti obiteljsku djedovinu – Mapelli Mozzi vilu iz 18. stoljeća ne sjeveru Italije.

"Edoardo je jedini muški potomak koji će voditi obitelj u sljedeću generaciju. On je grof – njegova će žena automatski biti grofica i sva će njihova njihova djeca biti grofovi ili plemići", izjavio je Edoardov otac jednom prilikom za Daily Mail .

Tradicionalno, plemići svoje titule dobivaju od monarha na dan njihova vjenčanja. Tako je kraljica Elizabeta svog unuka Harryja proglasila vojvodom prilikom ženidbe s Meghan Markle , čime je par službeno proglašen vojvodom i vojvotkinjom Sussexa. Na sličan su način princ William i Kate Middleton postali vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea.

Iako su Beatrice i Eugene zadržale svoj kraljevski status, nisu primile titule od kraljice. Ovo je razlog zbog kojeg sin princeze Eugene, August, nije naslijedio nikakvu titlu od roditelja po rođenju.

Beatrice je prije nosila naslov Njezino kraljevsko visočanstvo princeza Beatrice od Yorka". Nakon udaje, iz njene je titule izostavljeno 'York' što je bila referenca na njene roditelje. Sada njezin puni naslov glasi Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Beatrice, gđa. Edoardo Mapelli Mozzi." Na sličan se način mijenjao naslov princeze Eugene, koji sada glasi Princeza Eugene, gđa. Jack Brooksbank."