Play ponuda
Play ponuda
U 97. GODINI

Kraj jedne ere! Preminula kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u Škotskoj nakon što je posljednjih godinu dana vidno oslabjela

Image
Foto: Profimedia
RTL.hr/ 8.9.2022. u 19:33
Play ponuda

U 97. godini života preminula je britanska kraljica Elizabeta II. Najdugovječnija vladarica u povijesti na tron je zasjela kao mlada 25-godišnjakinja, tada nespremna za funkciju, ali je tijekom godina pokazala kako se sve za nju odvilo s razlogom. Budući da joj je stric Edward abdicirao te ga je naslijedio njezin otac George VI., nakon njegove smrti Elizabeta je bila prva prijestolonasljednica. Vladala je više od 70 godina, iza sebe je ostavila četvero djece – princa Charlesa, Andrewa, Edwarda i princezu Annu, osmero unučadi i dvanaestero praunučadi.

Nije tajna kako se posljednjih godinu dana osjeća loše – otkazala je tjedne sastanke sa sada već bivšim britanskim premijerom Borisom Johnsonom, nije se pojavljivala na raznim događanjima koji su joj proteklih godina bili rutinski dio posla, a kako se ove godine slavio njezin jubilej, odnosno 70 godina na tronu, pred javnosti se pojavila tek nekoliko puta te se dvor ispričao u njezino ime budući da je kraljica i tada osjećala slabost. U međuvremenu je preboljela i koronavirus. Ovog je tjedna bila primorana otkazati sastanak s višim vladinim savjetnicima nakon što su joj liječnici savjetovali mirovanje, priopćila je Buckinghamska palača.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c115edc2-e1a8-11ec-8aa5-eeb9deadfc61/original

Izvor: Profimedia

Posljednje trentke provela je u dvorcu Balmoralu u Škotskoj, inače njezinom omiljenom odmaralištu. Posljednje trenutke provela je u krugu obitelji - princa Williama, princa Charlesa Camille.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozlijedila se

MAMIĆEVA OMILJENA PJEVAČICA! Rada pala s bine tijekom nastupa, pozvana hitna pomoć

Play ponuda

Više s weba