Ostalo

Kralj Charles i Camilla susreli se sa svjetskim čelnicima: Evo kako će se morati odjenuti za sprovod

Kralj Charles III. i Camilla dočekali su i primili svjetske čelnike u Buckinghamskoj palači uoči sprovoda kraljice Elizabete II.

L. K.
19.09.2022 10:30

Još sinoć su se kralj Charles III. i njegova supruga Camilla prvi put u novim ulogama sastali s čelnicima država, kraljevskim obiteljima te preostalim gostima koji su pristigli u Buckinghamsku palaču. Nekadašnji vojvode od Walesa preuzeli su službene dužnosti 10. rujna na audijenciji s nadbiskupom od Canterburyja, novoizabranom britanskom premijerkom Liz Truss , članovima kabineta i prvim ljudima oporbenih stranaka, stoji u službenoj izjavi Buckinghamske palače, piše People.

Kralj Charles III. i Lizz Truss

Ožalošćeni se još od srijede, 14. rujna opraštaju od pokojne kraljice te satima stoje u redu kako bi pogledali lijes ogrnut zastavom s kraljevskim motivima te krunom.

Lijes kraljice Elizabete II.

Sprovodu će prisustvovati kanadski premijer Justin Trudeau , australski premijer Anthony Albanese , novozelandska premijerka Jacinda Ardern i generalni guverner Jamajke Sir Patrick Allen - svi čelni ljudi redom iz Britanskog Commonwealtha.

Isto tako, tom svečanom događaju nazočit će predsjednik SAD-a Joe Biden zajedno sa svojom suprugom Jill Biden . Isto tako, svoje posljednje "zbogom" kraljici dat će i predstavnici država članica G7, među kojima je francuski predsjednik Emmanuel Macron , njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier , talijanski predsjednik Sergio Mattarella i predsjednica Ursula von der Leyen Europske komisije.

Emmanuel Macron kod kralja Charlesa III.

Budući da je riječ o sprovodu kraljice, i drugi monarsi će sudjelovati, a među njima će biti monegaški princ Albert II. i princeza Charlene , španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia , belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde , švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia , japanski car Naruhito , nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima te nekadašnja monarhinja princeza Beatrix .

kralj Felipe i kraljica Letizia od Španjolske

Kako piše Reuters, prema savjetu britanskih diplomata, koji se odnosi na strane državnike i goste - trebali bi odjenuti svečanu odjeću za sprovod, no prikladnom se smatra i narodna nošnja. S druge strane, vojnici koji su i dalje u službi mogu tom događaju prisustvovati u svečanim odorama te po vlastitom izboru mogu nositi mačeve, ali ne nužno.

Joe i Jill Biden kod kralja Charlesa III.

Po završetku ceremonije, kraljevska obitelj će posljednji put ugledati lijes pokojnice na svečanoj misi dok je budu pokapali pored njezinog, također pokojnog supruga, princa Philipa s kojim je provela 73 godine braka, u kapelici Sv. Georgea unutar zidina dvorca Windsor. Za vrijeme trajanja ukopa, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly održat će prijem za visoke goste u Church Houseu.

Pročitajte još
KATE I CAMILLA BEZ SUPRUŽNIKA, MEGHAN I HARRY ZAJEDNO U AUTOMOBILU Lijes kraljice Elizabete II. stigao u London