Ostalo

Kraljica Elizabeta iznenadila potezom samo četiri dana nakon suprugove smrti

Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak se vratila redovitim kraljevskim obvezama nakon smrti supruga, princa Philipa te je sudjelovala u ceremoniji umirovljenja najstarijeg člana osoblja kraljevske obitelji, prenosi Reuters.

Hina - Tabloid.hr
14.04.2021 15:15

Kraljica je bila domaćica ceremonije odlaska u mirovinu prvoga čovjeka dvorske službe, koji vodi poslovekraljevske obitelji i dvora tetradicionalno nosi plemićku titulu grofa do odlaska u mirovinu, a potom dobiva titulu lorda.

Princ Philip , koji je bio uz kraljicu tijekom njezine 69-godišnje vladavine, umro je u petak u dvorcu Windsor u dobi od 99 godina. Njegov pogreb bit će održan u subotu. Vojvoda od Edinburgha, kako je službeno bio poznat, oženio je Elizabetu1947. godine.

Elizabeta i Philip

(FOTO: www.profimedia.hr)

Posljednjih je godina kraljica smanjila svojeslužbeneangažmanete jebrojne kraljevske dužnosti i pokroviteljstva prenijela na svojeg sina, princa Charlesa , na njegova sina Williama i ostale starije članove kraljevske obitelji, no nastavila je obavljati simbolične kraljevske dužnosti, poput otvaranja parlamenta.

Poznavatelji prilika na britanskom dvoru smatraju da velika praznina koja, nakon suprugove smrti ostaje u kraljičinu životu, neće utjecati na to da se najdugovječnija kraljica na svijetu odrekne trona i prepusti ga sinu, princu Charlesu.