Ostalo

Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan: 'Još sam živa'

Britanska kraljica rođendan slavi dva puta, 21. travnja, na datum njezina rođenja i druge subote u lipnju

Tabloid.hr
21.04.2017 13:11

KraljicaElizabeta II. , najdugovječnija britanska vladarica, slavi u petak 91. rođendan u privatnosti i bez pompe.

Kao i svake godine, u čast njezina rođendana iz londonskog Towera i Hyde Parka odjeknut će počasna paljbakraljevske straže.

Britanska kraljica rođendan slavi dva puta, 21. travnja, na datum njezina rođenja i druge subote u lipnju, kada se u njezinu čast organizira parada "Trooping the Colour".

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. u dobi od 25 godina. Po duljini boravka na prijestolju nadmašila je svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.), koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana, još 9. rujna 2015. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Unatoč svojim godinama, ona redovito obavlja svoje službene dužnosti iako ih je zadnjih godina smanjila, prenijevši ih na druge članove obitelji Windsor, među kojima svom sinu i nasljedniku princu Charlesu i unucima prinčevima Williamu i Harryju .

Ispitivanja javnog mišljenja pokazujuda je i dalje jako popularna među Britancima, a kraljevski savjetnici kažu da je malo vjerojatno da će abdicirati.

Kada su je prošle godine tijekom posjeta Sjevernoj Irskoj upitali za zdravlje, ona je odgovorila: "Još sam živa".