Ostalo

Kristen Stewart: Od zvijezde 'Sumrak' sage i veze s kolegom, do statusa miljenice kritike, javnog...

Kada je 2008. dobila ulogu Belle Swan u filmskoj trilogiji 'Sumrak', Kristen Stewart je preko noći postala zvijezda. Zahvaljujući obitelji koja se bavi showbizzom, u filmskoj je industriji prisutna od malih nogu. Bila je najplaćenija glumica 2010. i 2012., ali njezin privatni život se provlačio po svim medijima zbog turbulentne veze s kolegom Robertom Pattinsonom, a kasnije zbog veza s poznatim ženama. Kako biste saznali više o Kristen koja danas slavi 29. rođendan, kliknite 'SLJEDEĆA'.

Tabloid.hr
09.04.2019 10:56

Glumačka karijera kao logičan izbor

Kristen je rođena i odgojena u Los Angelesu. Otac John Stewart je scenski menadžer i televizijski producent koji je radio za Fox i Comedy Central, dok joj je majka Jules Mann-Stewart scenaristica, a režirala je i film'K-11'.

Zahvaljujući roditeljima u showbizz industriji, Kristen je počela glumačku karijeru sa samo osam godina. Tada ju je u školskoj božićnoj predstavi primijetio lovac na talente pa je samo godinu kasnije glumica u Disneyevom filmu 'The Thirteenth Year'.

Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je 2002. u trileru 'Panic Room', u kojem je glumila kćer Jodie Foster . Nakon nje pojavila se u filmovima 'Speak', 'Catch That Kid' i 'Into The Wild'.


'Sumrak' saga kao prekretnica karijere

Za Kristen je 2008. godina označila pravu prekretnicu. Naime, tada je glumila uz Roberta De Nira u filmu 'What Just Happened?', ali ta ju uloga nije lansirala u zvijezde.

Ulogom Belle Swan u 'Sumraku' preko noći je došla na 'A-listu' glumica i postala je idoltisuća tinejdžera diljem svijeta. Film je bio baziran na uspješnim romanima Stephanie Meyer i već je imao vojsku obožavatelja pa je uspjeh filmske sage bio djelomično očekivan.

Filmovi su u periodu od četiri godine zaradili više od 3,3 milijarde dolara diljem svijeta, a zahvaljujući toj ulozi Kristen je 2010. i 2012. postala najplaćenija glumica na svijetu. Unatoč tome, bila je na stalnoj meti kritičara koji su tvrdili da ne zna glumiti.

Ipak, Kristen i njezin kolega Robert Pattinson imali su golemu fan bazu diljem svijeta, a šuškanja o njihovoj vezi i u stvarnom životu postajala su sve glasnija.

Kristenina popularnost u ulozi Belle Swan zasjenila je njezine druge projekte, poput komedije 'Adventureland' i 'Welcome to the Rileys'.

Kako bi pobjegla od lika Belle Swan,2010. je utjelovilarock zvijezdu Joan Jett u biografskom filmu 'The Runaways', a za ulogu je dobila brojne pohvale. Iste je godine osvojila BAFTA-u za zvijezdu u usponu.


Odbacivanje mainstream uloga

Iste godine kada je sa snimanjem završila 'Sumrak' saga, Kristen se pojavila u još jednom popularnomfilmu - 'Snjeguljica ilovac', uz bok Charlize Theron i Chrisu Hemsworthu .

Nakon toga, mlada se glumica okušala uglavnom u nezavisnim produkcijama.

Za svoju ulogu u 'Clouds of Sils Maria' pobrala je lovorike kritike i osvojila je nagradu Cesar za najbolju sporednu glumicu, postavši prva Amerikanka koja je nominirana u 30 godina. Također, druga je američka dobitnica nakon Adriena Brodyja kojije Cesara osvojilo 2003. godine.

Glumila je u nekoliko glazbenih spotova, a okušat će se i u Netflixovoj seriji 'A Life in Men' koju režira Charlize Theron.


Privatni život pod povećalom: Afera s kolegom, preljub i veze sa ženama

Kada se 2009. saznalo da su Kristen i Robert Pattinson u vezi, baš kao u 'Sumrak' sagi, obožavatelji su bili van sebe.

Par je prekidao nekoliko puta, a sve je bilo gotovo kada je u srpnju 2012. glumica fotografirana u zagrljaju redatelja Ruperta Sandersa , s kojim je radila na filmu 'Snjeguljica i lovac'. Sanders, koji je 19 godina stariji od nje, objavio je javnu ispriku zbog afere, dok se Kristen javno ispričala svome tadašnjem dečku Pattinsonu.

Nakon njega bila je u vezi sa ženama, a izjasnila se kao biseksualka. Viđali smo ju tako u zagrljaju francuske pjevačice Soko , glazbenice Annie Clark (St. Vincent), a dvije godine je bila u vezi s novozelandskom manekenkom Stellom Maxwell .

Glumica je ove godine viđenau javnosti sa stilisticom Sarom Dinkin s kojom je nerazdvojna posljednjih dana.

U intervjuu za Harper's Bazaar 2017. otkrila je da bi htjela opet biti u vezi s muškarcima rekavši: "Želim probati sve".