Ostalo

Kronologija psihičkih slomova Britney Spears: Od brijanja glave i napada kišobranom do krize zbog očevog...

Ako 2007. pamtimo po jednom pop-kulturnom događaju, to je zasigurno psihički slom Britney Spears. Iako je tada imala samo 25 godina, glazbena megazvijezda je dugo bila pod svjetlima reflektora. Počela je još kao dijete, da bi s 11 godina dobila ulogu u 'Mickey Mouse Clubu'. Samo šest godina kasnije izdala je debitantski album 'Baby One More Time' kojim je postala jedna od najslavnijih osoba na planeti. No, zašto je Britney doživjela psihički slom? Pritisci slave su se udružili s osobnim problemima i stresom, što je kulminiralo kobne 2007. Baš poput feniksa Britney se uzdigla iz pepela, no ne zadugo. 2019. godine se opet sama prijavila u psihijatrijsku ustanovu zbog lošeg zdravstvenog stanja oca. No, ove godine odlučila se izboriti za sebe i tražiti od suda da nakon 13 godina njezin otac više ne bude i njezin skrbnik. A što točno znači da Britney ima skrbnika? Ne smije samostalno raspolagati svojim novcem, voziti auto, glasati, roditi dijete, angažirati odvjetnika, razgovarati s novinarima, javno govoriti o svojoj situaciji, a uvide o njezinom zdravstvenom stanju ima samo njezin otac... Da biste vidjeli kronologiju Britneyinih uspona i padova klikite 'SLJEDEĆA'.

RTL.hr
06.09.2021 19:00

Zabrinjavajuća pojavljivanja u javnosti

Prvi znakovi Britneyinog lošeg psihičkog stanja javili su se još 2004., kada je megazvijezda bosa izašla iz WC-a na benzinskoj postaji. Pjevačica je dvije godine prije prekinula dugogodišnju vezu s Justinom Timberlakeom , što mnogi smatraju okidačem njezinog prvog sloma.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Dvije godine kasnije, pojavile su se fotografije Britney koja u automobilu vozi jednogodišnjeg sina u svom krilu. Pokrenuta je istraga o tom incidentu, a pjevačica se branila da je htjela zaštititi sebe i sina od nasrtljivih paparazza.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

U svibnju 2006.paparazzi su okružili Britney pri izlasku iz jednog njujorškog hotela. Držala je piće u jednoj ruci, a u drugoj sina Seana Prestona . Na putu do automobila gotovo je ispustila sinčićakojem je pritom pala kapa na pod.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Kulminacija sloma: Brijanje glave pred fotografima i napad kišobranom

Britneyino loše psihičko stanje i ovisnost o opijatima od veljače 2007. punili su stupce tabloida diljem svijeta.

Tada je pjevačica u jednom kalifornijskom frizerskom salonu tražila da joj obriju glavu. Kada je osoblje to odbilo, Britney je sama zgrabila brijaći aparat i sama to učinila. Paparazzi su sve zabilježili, a fotografije su obišle svijet i još uvijek nisu zaboravljene.

Godinu kasnije otkrila je zašto je to učinila: "U to vrijeme sam prolazilakroz toliko umjetnih stvari sa svojom djecom i Kevinom. Baš me ostavio i bila sam slomljena. Svi su mislili da se ponašam ludo, ali ljudi stalno briju glave. Prolazila sam kroz puno tog, ali na neki sam način pokazala svoj bunt ili osjećaj slobode ili kako sam pustila sve što se dogodilo, znate?"

Samo pet dana nakon brijanja glave Britney je ponovno šokirala obožavatelje kada je napala paparazzov automobil kišobranom. Sve se odvilo pred kućom tadašnjeg supruga Kevina Federlinea s kojim tada nije bila u najboljim odnosima. Britney je nekoliko mjeseci kasnije izjavila da je taj incident bio dio pripreme za njezinu novu filmsku ulogu.


Rehabilitacija, gubitak skrbništva nad djecom i boravak u psihijatrijskoj ustanovi

Nakon nekoliko kratkih i propalih pokušaja odvikavanja od droga, Britney je u ožujku 2007. napokon završila program u kalifornijskoj klinici Promises. Tada je skrbništvo nad djecom preuzeo njezin bivši suprug Kevin.

Pjevačica je unatoč svemu još uvijek pokušavala nastupati, a za rujan 2007. najavila je svoj veliki povratak na otvaranju ceremonije MTV Video Music nagrada.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Njezina izvedba pjesme 'Gimmie More' izazvala je podsmijeh. Nije bilo ni traga njezinim dotadašnjim zahtjevnim koreografijama, izgledala je tužno, a jedva je pomicala usne na očiti playback.

No, na Britneyinoj strani je bio gorljivi fan Chris Crocker koji je postao slavan zahvaljujući videu 'Leave Britney Alone!'. U njemu je u suzama branio njezin nastup s MTV Music Video nagrada, a pregledan je preko četiri milijuna puta u dva dana.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Istog je mjeseca optužena za vožnju bez dozvole, kao i skrivljenu prometnu nesreću od koje je pobjegla.

Zbog toga je ubrzo izgubila skrbništvo nad dva sina, a sudac je objasnio da je takvu odluku donio zbog Britneyinog"čestogi neprestanog korištenja droga i alkohola".

U siječnju 2008. Spears je odbila predati djecu Kevinu na kraju njihova posjeta. Policija ju je odvela u medicinski centarCedars-Sinai gdje se nastavio medijski cirkus. Pjevačica je zadržana u psihijatrijskoj ustanovi, a nekoliko dana kasnije sudac je njezinom ocu i odvjetniku odobrio privremeni nadzor i kontrolu nad financijama. Kasnije je ta odluka postala trajna.


Put k poboljšanju

Jednom kada je otac preuzeo kontrolu nad financijama, Britney je počela svoj oporavak. Iako je u siječnju 2008. hospitalizirana zbog psihičkog sloma zbog čega joj je oduzeto skrbništvo nad djecom, već je u srpnju dobila pravo na posjete.

Ubrzo nakon Britneyinog posrnuća bilo je jasno da se ne radi o trajnijoj krizi. Vratila se jača nego ikada albuom 'Femme Fatale' iz 2011. i pokazala da još uvijek ima što za ponuditi u glazbenom svijetu.

Bila je članica žirija američkog 'X Factora' 2012. godine, a navodno je za jednogodišnji angažman zaradila 15 milijuna dolara.

Iduće je godine započela četverogodišnju rezidenciju u 'Planet Hollywood' resortu i kasinu u Las Vegasu, a nastavila je nastupati i nakon isteka tog roka.

Britney je već dvije godine u sretnoj vezi s 12 godina mlađim osobnim trenerom Samom Asgharijem , a šuška se i da su zaručeni.


Nova kriza

Britney je početkom travnja ponovno završila u psihijatrijskoj ustanovi, a ovoga se puta sama prijavila.

Pjevačica se navodnon teško nosi s očevom bolešću. Naime, Jamieju Spearsu je puklo debelo crijevo u siječnju, zbog čega se podvrgnuo teškoj operaciji nakon koje se nije u potpunosti oporavio.

Upravo je otac Jamie njezina najveća podrška i ona je svjesna koliko joj je pomogao tijekom prvog psihičkog sloma 2007. godine.


Jamie Spears pristao odstupiti s mjesta skrbnika kćeri Britney

Skrbništvo je određeno nakon što je Spears zatražio od suda ovlasti da nadzire život svoje kćeri 2008. zbog, kako je naveo, zabrinutosti za njeno mentalno zdravlje.

Sudsko ročište za raspravu o zahtjevu Britney Spears zakazano je za kraj rujna u Los Angelesu. Britney Spears (39) rekla je da je skrbništvo zlostavljanje i da "želi svoj život nazad" na sudu u Los Angelesu u lipnju.

"Tako sam bijesna da ne mogu spavati i depresivna sam. Želim da me se čuje... Želim promjene i želim promjene prema naprijed. Zaslužujem promjene", rekla je pjevačica. "Samo želim svoj život natrag, prošlo je 13 godina i dosta je. Dosta je i uopće nema smisla ... Gotova sam. Želim tužiti svoju obitelj, da budem potpuno iskrena", dodala je.